Vi stakk innom sammen med hytteeier Hans Jørgen Hansen, som hadde lånt ei Odd Børretzen-bok der. Den var han ferdig med og leverte den tilbake.

Ryddig og ordentlig

Det var slutten av helga og den Vesle Bokstua var åpen. Som alltid. Og som Hans Jørgen alltid hadde funnet det lille biblioteket der alt er basert på tillit, ryddig og ordentlig.

Enkle regler

Et oppslag på veggen forteller om tilliten og de rause åpningstidene.

Og om at du kan låne de bøkene du har lyst til å lese. og levere dem tilbake når du er ferdig med dem, og at det er ditt ansvar, i likhet med alle andres, å rydde.

bokstua 2

Basert på gaver

Det lille biblioteket har vært i drift i omtrent akkurat et år, og har mellom to tusen og tre tusen bøker, som mange glade bokgivere har donert. Og de tar gjerne imot flere, så hvis du har bøker som du har lest, og som du tror andre kan ha glede av, så er det bare å ta dem med til Bokstua.

Bøker på tur ut i verden

Selvfølgelig kommer det inn bøker som de allerede har, men det gjør ikke noe.

De blir merket spesielt og er bare å ta med seg, uten at det følger med noen forpliktelse om å levere dem tilbake igjen. Snarere tvert imot, er oppfordringen å gi dem videre til andre. Og de er utstyrt med en merkelapp som forteller om hvor de kommer fra.

En idé for andre også?

Etter hva vi kan bedømme, fungerer ordningen utmerket i Tuddal.

Dermed kan vi kanskje oppfordre andre om å gjøre det samme i andre hyttekommuner. Det er i alle fall ingen tvil om at mange gode bøker fortjener en tur ut av støvete bokhyller i de tusen hjem. Til glede for leseglade hyttefolk.

Et annet godt alternativ

I Porsgrunn Dagblad leser vi at Bamble bibliotek og litteraturhus har valgt en annen vri for å få bøker ut til hyttegjestene.

To ganger i uka tar bibliotekassistenten med seg den full-lastede sykkelen sin på sommerferja Løvøy. Så kan hyttefolket låne bøker på ferja eller ferjekaia.