Dette kan vi lese i en pressemelding fra DNB.

– Det er blitt mer og mer vanlig at flere går sammen om å spleise på hyttekjøpet. Vi kan helt klart si at det er blitt en trend, sier regionsjef Dag Schartum-Hansen for DNB Eiendom Innland. Det gjelder hytter både ved sjøen og på fjellet.

De yngste er ivrigst

Jo yngre vi er, jo høyere er andelen som er vurderer å spleise med familie eller venner for å kjøpe fritidsbolig.

6 av 10 i aldersgruppen under 35 år er villig til å spleise med familie eller venner for å få kjøpt en fritidsbolig.

– Det er ofte to generasjoner som går sammen. De som er i etableringsfasen drar som regel med seg foreldrene sine, sier Schartum-Hansen.

– Vi ser en merkbar økning i antallet som setter planene om spleieselag ut i praksis.

Generasjonssamling og feriedeling

Endel hytter som lever opp til familiens hyttedrømmer er blitt for dyre for den yngste generasjonen.

– En ting er at kravene til standard har økt. Vi ønsker dessuten å ha i pose og sekk, ved at vi i tillegg til hytteferien reiser og gjør andre ting. Da er løsningen å slå seg sammen, sier Schartum-Hansen.

Ofte har besteforeldrene kvittet seg med eneboligen og kjøpt en mindre leilighet og ønsker en fritidsbolig som kan fungere som samlingspunkt for hele familien.

Han forteller det er blitt vanlig at familien setter opp lister for bruken, hvor generasjonene også bytter på å bruke hytten og å reise til andre steder i høysesongene.

Endel splitter opp

Å få med foreldregenerasjonen eller venner gjør at finansieringen går enklere.

– En annen økende trend er at en del bruker spleislag som en måte å komme seg inn i hyttemarkedet, så kjøper den yngste generasjonen ut de eldre etter noen år, forteller Schartum-Hansen.

- Dette er gjerne planlagt på forhånd, slik at generasjonene splitter opp som venner, legger han til.

Skriv skikkelige avtaler

For egen del ønsker vi i Hytteavisen å legge til at det er viktig å skrive skikkelige avtaler, gjerne ved hjelp av advokat.

Avtalene bør gjelde fordeling av helger og ferieuker, opp-pussing, utlån/utleie til andre, og ikke minst hvordan hyttefellesskapet skal oppløses, og sikkert også andre temaer, så ikke det som skulle være en vinn/vinn-situasjon, ender med uhygge.