Det er nettopp dette fenomenet Marius Nergård Pettersen skriver om i boka «Hemmelige hytter». I tre år har forfatteren reist rundt på leiting etter hyttene, for å dokumentere at de eksisterer og vise at skjulte små bygg er en del av kulturen vår. Han har skrevet om seksti av dem, men vet om et par hundre. Men siden hyttene er godt skjult, tror han at det kan være et par tusen av dem.

Frihet og ensomhet

Ifølge forfatteren har folk bygd hemmelige hytter overalt i landet vårt. De har tatt seg til rette og skjult byggverkene sine på høyfjellet, i skogene og ved kysten. De har brukt det de kunne finne, men også båret plank, duker, takpapp, pipeløp og vedovner, gjerne lange veier. Selvbyggerne har vært vennegjenger og einstøinger, unge og gamle, oftest menn. Men Pettersen kan fortelle at også kvinner har søkt friluftslivet eller ensomheten på denne måten, på fristeder i de naturlige blindsonene der ingen andre går.

Gutta på skauen

To av dem han forteller om var Kristian og Rolf. De var motstandsmenn og hadde ligget på skauen under halve krigen. De hatet krigen, men elsket friluftslivet, skogen og koia, knitringen fra varme vedovner mellom tømmerveggene. Så da krigen sluttet og etterkrigshverdagen tok til, dro de tilbake og bygde egne gjemte koier. Noen av dem brukte de i førti år, i all hemmelighet, inntil grunneieren fant dem og brente dem ned.

Ikke bare et fortidsfenomen

Boka handler om det enkle livet og om enkle ting, som å finne livets fineste opplevelser på et jordgolv under tømmerstokker og en bomullsduk, men den handler ikke bare om fortida. For det bygges skjulte hytter også idag, av surfere og fiskere. Mennesker som fremdeles søker mot det lille og enkle tett på naturen.

Har gjort det selv også

Som en del av prosessen med boka har Pettersen også bygd si egen hemmelige hytte, som til nå ligger uoppdaget, og han kan fortelle at det innebar to uker med materialbæring før han kunne starte selve byggeprosessen. På bildet vårt kan du se både forfatteren og hytta.

Boka er gitt ut på Pettersens eget forlag, Dal.

Han har forresten tidligere også skrevet boka «Norges beste hytte til hytte-turer».

Gode anmeldelser

«Boka er så godt skrevet, har så flotte bilder og fine historier, at den treffer midt i det eventyrlystne friluftslivshjertet. Størst er boka likevel som en hommage til det enkle friluftslivet. Kontrasten mellom disse nøysomme stedene og dagens overdådige livsstil, er umulig å ikke kjenne på. Og lengte etter.»
– Anmeldelse i Fjell og Vidde, landets største turmagasin

«Skal du få med deg bare én bok dette året, må det være denne! Boka om hemmelige hytter er noe helt annerledes enn du har sett før, og åpner opp for en ny (og fristende) verden.»
– Bokklubben Villmarksliv i siste medlemsblad

«Klarte ikke legge den fra meg. Minner fra egne hytteprosjekter i nærskauen, oppi trærne, under skaterampen, i krattet i parken og under et teppe, mellom to stoler hos bestemor, bare blomstret frem. Dette bør bli høstens landeplage.»
– Revir Oslo på nett

Andre bøker om norsk hytteliv

«The Norwegian hytte», som ser på det norske hyttelivet med australske øyne, lå ganske sikkert under endel norske juletrær for fem år siden.

Per Schreiner har skrevet en morsom og mørk roman om hyttelivet.

Og her er Vidar Kvalshaugs novellesamling om hyttekonflikter.