Har du røykvarsler på hytta di, med batterier som virker? Mange hytteeiere slurver med sikkerheten, og så mange som 150.000 hytter kan være uten skikkelig røykvarsler denne vinteren.

- Mot all fornuft, sier Lars Haugrud ved DSB, avdeling brannforebygging.

- Det slurves mye mer med brannvarslingsutstyret i fritidsboliger enn i vanlige boliger. Mange er ikke bevisste på at de samme kravene til brannvarsling- og slukkingsutstyr gjelder på hytta som i boligen, sier Haugrud.

Han repeterer gjerne hva som kreves: Minst en røykvarsler i husstanden, og den skal høres i alle rom, også i soverom med døren lukket. I tillegg skal alle husstander ha manuelt brannslukningsutstyr.

 Les også: Hyttekos gir mørk brannstatistikk

Åtte prosent helt uten varsler

Ikke alle tenker på det. I en undersøkelse oppgir åtte prosent av hytteeierne at de ikke har røykvarsler på hytta. 29 prosent har ikke byttet røykvarslerbatteriet i løpet av det siste året. Det betyr at hele 150.000 hytter kan være uten en røykvarsler som fungerer.

- Det kan virke som folk ser på hytta som et fristed, og at de derfor også tar lettere på sikkerheten. Det blir spekulasjoner, selvsagt, men på hytta er det liksom alltid helg, og man vil helst unngå å tenke på det verste som kan skje, sier Haugrud, og legger til:

- Det henger ikke på greip. På hytta er egentlig behovet for skikkelig varsling enda større enn hjemme. Vi bruker levende lys og åpent ildsted mye mer enn hjemme, dessuten ligger hytta ofte utilgjengelig til for brannvesenet.

Les også: Til hytte og ferieliv

- Ta ut batteriet

Haugrud har et enkelt råd som kan hjelpe hyttefolket å huske å sjekke batterier til røykvarsleren:

- Nå du forlater hytta, kan du ta ut batteriene av røykvarsleren og legge dem lett synlige på bordet i oppholdsrommet. Når du så kommer på hytta neste gang, husker du på å sette inn batteriene, og da sjekker du også at de virker, sier han.

Når ei hytte først brenner, kan skadene bli svært omfattende. I fjor hadde forsikringsselskapene skadeutbetalinger på nær 270 millioner kroner etter hyttebranner.

I dagene før påske gjennomfører Tryg, DSB, Brannvernforeningen og brannvesenet en kampanje om brannsikkerhet på hytta. I over 100 store hyttekommuner vil de dele ut batterier til røykvarsler og pakker med yatzyspill og informasjon om brannvern.

Besøk Hytteavisens facebookside