Oppdal Kraftig regn 4
Se været der du er »

Det krangles mye i strandsonen

En tredel av oss har opplevd konflikter med hytte- eller grunneiere i strandsonen. Det viser en undersøkelse Sandefjords Blad har gjort i hyttekommunen i Vestfold.
24nyhhytte004_640x426
Bildet over: Rundt denne hytta på Folehavna i Sandefjord har det blåst friskt i mange år, med konflikter mellom eierne og allmennheten. FOTO: KURT ANDRÉ HØYESSEN

Snikprivatisering, ulovlig oppførte bygg og brygger, stengsler og munnbruk fra hytteeiere. Strandsonen er tydeligvis ikke for alle, ifølge SB-tinget, en undersøkelsesbase lokalavisen benytter for å måle aktuelle temaer. Til tross for en friluftslov som er ment å ivareta allemannsretten, oppgir nesten 28 prosent av de spurte at de har opplevd ubehageligheter når de har ferdes i strandsonen.

Passiv kommuneledelse

- Det var et overraskende høyt tall, men det bekrefter bare at overtramp i strandsonen er et omfattende problem i Sandefjord, som i Vestfold for øvrig, sier SV-politiker Ivar Ramberg. Han mener kommuneledelsen bevisst forholder seg passive når det gjelder håndheving av regelverket.

- Flere eksempler bare nå i sommer med selvtekt, og grunneiere som tar seg til rette uten at det får konsekvenser, er klare eksempler på dette, sier politikeren som nylig overtok SVs plass i kultur- og fritidsutvalget.

Favoriserer grunneiere

Rambergs inntrykk er at det politiske flertallet favoriserer grunneiers interesser, noe han anser å er et uttrykk for et ideologisk ståsted som ikke korrelerer med lovverkets intensjon.

Tidligere hadde Sandefjord noe som ble kalt «gjerdegruppa». Det var en gruppe som vurderte strandsonesaker, og som ifølge Ramberg, også ivaretok grunneiernes interesser. Høyre og Frp la ned gruppa i 1995, noe SV-politikeren mener er betegnende for flertallets holdning til strandsonesaker.

Politikeren mener en liknende kontrollinstans burde bli gjeninnført.

Dumme folk finnes

Også ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H)synes tallet Sandefjords Blad bringer på banen, er høyt. Der stopper også all enighet med Ramberg.

- Det er lov å eie noe her i Norge, og vi har også noe som heter grunneierinteresser, sier han. Han ser ikke overgrep og snikprivatisering i strandsonen som noe problem i Sandefjord, men er med på at det finnes enkeltpersoner som ikke vet å oppføre seg.

- Dumme folk finner du overalt, sier han.

Godt nok lovverk

Ordføreren peker på at han selv er friluftsmann, og sjelden har problemer med å ferdes i strandsonen. Han oppfordrer folk til å besinne seg, og mener lovverket er godt nok til at både grunneiere og folk for øvrig kan leve godt side om side. Han ser ingen grunn til å innføre noe organ som eksplisitt skal ivareta publikums interesser.

- Ser du noe som er kritikkverdig, er det fritt fram for å henvende seg til kommunen, sier ordføreren.

Andre nyheter

Røra

Billige hytter landet rundt

Vi tar igjen en runde for å kikke etter rimelige fritidsboliger. Denne gangen gjør vi det i alfabetisk rekkefølge og starter derfor i Akershus.

Les mer»
slukkeskum

Nyttige julegaver til hytteeieren

Det er snart jul, og hva skal vi egentlig gi til den som har alt? Noe livsviktig nyttig til hytta, kanskje ... I alle fall hvis vedkommende ikke har det fra før.

Les mer»
Ingvill MB

Ingvill lager turmat på hytter og fyr.

TV er så mangt, og for dem av oss som ikke er helt oppdatert, oppdager vi stadig nye kanaler. En av dem er Matkanalen, der det i morgen, den 2. desember, er première på en ny serie som heter "Naturopplevelser for livet".

Les mer»
Snøscooter

Snøscooterløyper frister hyttefolk til kjøp av tomter i Ljørdalen

Scooter-løyper vekker slett ikke bare avsky blant hyttefolk. I Trysil skaper etableringen av en ny scooterløype tvert i mot optimisme blant tomteselgere.  75 nye hyttetomter legges ut.

Les mer»
Knut Buen

- Folk bør få lov til å bo på hyttene sine

Folkemusikeren og grunneieren Knut Buen i Tuddal synes det ikke bør være umulig å bosette seg på hytta si, leser vi i Telen.

Les mer»
15056267_10154431940160589_8956780143695694679_n

Bygg rekkverket med solcellepanel og selg overskuddsstrømmen!

Hytteeiere er opptatt av solenergi både til eget bruk og salg. Det vil forbause oss om ikke mange av dem nå fatter interesse for dette produktet fra et par iderike sunnmøringer: Det strømproduserende rekkverket.

Les mer»
Nødplakat-artikkel

Gikk gjennom isen - hyttenaboens nødplakat kan ha reddet ham

Har du nødplakat på hytta? Ikke det nei. Stjørdalens Blad gir deg en historie som nok får deg til å skaffe deg en.

Les mer»
sandstrand[1]

Må fjerne skjellsandstrand?

En hytteeier mente han var i god tro da han i slutten av september fikk firmaet Boston AS til å fylle skjellsand på hyttestranda i Bamble, ved Finnmarkstrand i Trosbyfjorden, leser vi i Porsgrunn Dagblad.

Les mer»
Oppstue

Ønsker at folk bosetter seg på hytta

Telemarkskommunen Kviteseid vil at hytteeierne skal kunne bosette seg fast på hytta.  Flere innbyggere er en nøkkel til økte inntekter.

Les mer»
Savalen

Er bekymret for at kommunen priser seg ut

Hyttemarkedet på Savalen er godt, og nylig ble det satt ny prisrekord. Men hvorfor må kommunen tyne hytteeierne for den aller siste krona som er mulig å få ut av dem?

Les mer»
Aure

Et kommunalt eksempel til etterfølgelse

Aure kommune og Aure næringsforum gjennomfører nå en undersøkelse blant hytteeiere i kommunen. Om lag 1400 hytteinnbyggere får i disse dagene en invitasjon til å delta i hytteundersøkelsen.

Les mer»
Filefjell

Vang blir den eneste Valdres-
kommunen uten eiendomsskatt

I en artikkel i Oppland Arbeiderblad sier Vang-ordføreren at det gjelder å kjøpe hytte på rett side av elva Raudøla. På hans side er det nemlig ikke planer om eiendomsskatt.

Les mer»
TA 3

Søkte ikke om tillatelse, fikk ikke tilgivelse - tre tiltak må rives

Hytteeieren bygde grillhytte, veranda og trappeavsats uten tillatelse. Han får heller ikke tilgivelse. Alt må rives.

Les mer»
Synnfjell syd

Nye attraktive hyttetomter på Synnfjell syd på gang

En ny plan for Synnfjell syd legger til rette for 250 nye høystandard-hytter, melder Oppland Arbeiderblad.

Les mer»