Blefjell Skyet -7
Se været der du er »

Det krangles mye i strandsonen

En tredel av oss har opplevd konflikter med hytte- eller grunneiere i strandsonen. Det viser en undersøkelse Sandefjords Blad har gjort i hyttekommunen i Vestfold.
24nyhhytte004_640x426
Bildet over: Rundt denne hytta på Folehavna i Sandefjord har det blåst friskt i mange år, med konflikter mellom eierne og allmennheten. FOTO: KURT ANDRÉ HØYESSEN

Snikprivatisering, ulovlig oppførte bygg og brygger, stengsler og munnbruk fra hytteeiere. Strandsonen er tydeligvis ikke for alle, ifølge SB-tinget, en undersøkelsesbase lokalavisen benytter for å måle aktuelle temaer. Til tross for en friluftslov som er ment å ivareta allemannsretten, oppgir nesten 28 prosent av de spurte at de har opplevd ubehageligheter når de har ferdes i strandsonen.

Passiv kommuneledelse

- Det var et overraskende høyt tall, men det bekrefter bare at overtramp i strandsonen er et omfattende problem i Sandefjord, som i Vestfold for øvrig, sier SV-politiker Ivar Ramberg. Han mener kommuneledelsen bevisst forholder seg passive når det gjelder håndheving av regelverket.

- Flere eksempler bare nå i sommer med selvtekt, og grunneiere som tar seg til rette uten at det får konsekvenser, er klare eksempler på dette, sier politikeren som nylig overtok SVs plass i kultur- og fritidsutvalget.

Favoriserer grunneiere

Rambergs inntrykk er at det politiske flertallet favoriserer grunneiers interesser, noe han anser å er et uttrykk for et ideologisk ståsted som ikke korrelerer med lovverkets intensjon.

Tidligere hadde Sandefjord noe som ble kalt «gjerdegruppa». Det var en gruppe som vurderte strandsonesaker, og som ifølge Ramberg, også ivaretok grunneiernes interesser. Høyre og Frp la ned gruppa i 1995, noe SV-politikeren mener er betegnende for flertallets holdning til strandsonesaker.

Politikeren mener en liknende kontrollinstans burde bli gjeninnført.

Dumme folk finnes

Også ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H)synes tallet Sandefjords Blad bringer på banen, er høyt. Der stopper også all enighet med Ramberg.

- Det er lov å eie noe her i Norge, og vi har også noe som heter grunneierinteresser, sier han. Han ser ikke overgrep og snikprivatisering i strandsonen som noe problem i Sandefjord, men er med på at det finnes enkeltpersoner som ikke vet å oppføre seg.

- Dumme folk finner du overalt, sier han.

Godt nok lovverk

Ordføreren peker på at han selv er friluftsmann, og sjelden har problemer med å ferdes i strandsonen. Han oppfordrer folk til å besinne seg, og mener lovverket er godt nok til at både grunneiere og folk for øvrig kan leve godt side om side. Han ser ingen grunn til å innføre noe organ som eksplisitt skal ivareta publikums interesser.

- Ser du noe som er kritikkverdig, er det fritt fram for å henvende seg til kommunen, sier ordføreren.

Andre nyheter

Family Sitting On Sofa With Parents Arguing

Hyttepåskens ti bud for å unngå irritasjon, krangel og konflikter

For mange byr påskeferien på spesielle utfordringer. Ikke sjelden topper det seg i konflikter, som familieterapeuter merker godt etter ferien. En familieterapeut i Gudbrandsdalen gir gode råd gjennom avisa Nordalen.

Les mer»
Hytte nøytral illustrasjon - sommer Blefjell (vår)

Tomtefesterne: - Løper etter grunneieren med festernes penger

På flere hold reageres det skarpt på regjerningens forslag til endringer i tomtefesteloven. Tomtefesterforbundet mener regjerningen tar penger fra festerne og gir til grunneierne.De mener regjerningen overoppfyller kravet fra Menneskerettighetsdomstolen.

Les mer»
Bache 1

Hytteliv som på 1960-tallet for "nøtte-general" Øystein Bache

Hytta er en den reneste minnebanken for radio- og tv-profil Øystein Bache. Oslo-gutten var seks år gammel da familien kunne flytte inn i sin drømmehytte i Engerdal i 1966. Når han i dag ankommer hytta er det som å dra femti år tilbake i tid. Nesten.

Les mer»
Solgt 2

"Solgt" i kveld: Meklere konkurrerer om å prise Hemsedals-hytter

Tusenvis av nordmenn drar til fjells i påska. Men kva kostar det å kjøpe seg ei hytte på fjellet? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar til fjellbygda Hemsedal for å tippe hytteprisar.

Les mer»
mobilspill

Brettspill er hyttekos.
Og kanskje digitale spill også?

Er det sånn nå at alle sitter i hver sin krok på hytta med hver sin digitale duppeeditt og spiller spill med seg selv eller andre et helt annet sted?

Les mer»
joika

Skal du ha Joikakaker til middag idag?

Antageligvis skal tusenvis av hytteturister sprette en joikaboks i ettermiddag. For en undersøkelse som YouGov gjorde for Nortura i fjor, viser at én av tre forbinder Joika-kaker med hytte- og turliv.

Les mer»
HYTTE (Meisalfjellet) IMG_4519

Foreslår engangsløft på maksimum 11.000 kroner i festeavgiften

Bortfesterne av tomter kan kreve et engangsløft i festeavgiften ved forlengelse av avtalen, foreslår regjeringen. Avgiften begrenses samtidig til  vel 11.000 kroner per år.

Les mer»
IMG_9256

Påskeunderholdningen: Påskenøtter er folkets tv-favoritt

Det norske folk har «Påskenøtter» med Øystein Bache og Rune Gokstad på NRK1 som sin TV-favoritt også denne påsken. Det viser en fersk undersøkelse foretatt av Norstat AS på oppdrag fra RiksTV.

Les mer»
ålfjell

Fra 910.000 til 2.000.000
på 4 timer og 10 minutter på Ålfjell

Det tok helt av da budene strømmet inn på et hyttetun på Ålfjell nær Vaset mandag. Det startet 40.000 kroner under prisantydningen, men endte på over det dobbelte av denne.

Les mer»
KreatorDSC_8462

Bålempanadas er friluftslivs- og bålmatentusiast Fridas favoritt

Friluftslivet har alltid vært forbundet med bålkos for Frida Østgård. Inspirert av familiens turer i skog og mark med matlaging i det fri, har Ål-jenta samlet en rekke enkle oppskrifter i boka «Fridas bålmat».

Les mer»
Hafjell-150323-prepåske-sol og snø-familie i bakken-natur

En meter snø og superpåske i vente i alpinbakkene i Gudbrandsdalen

Værvarselet tyder på at påsken starter med pudderføre. I Gudbrandsdalen ligger rikelige mengder snø, og alpinbakkene Hafjell og Kvitfjell venter storinnrykk.

Les mer»
Hytteforbundets styre

Hyttetinget : Trygve Jarholt leder i Hytteforbundet

Norges Hytteforbunds øverste organ, Hyttetinget, ble avholdt lørdag 21. mars med blant annet valg av nytt styre. Hyttetinget finner sted annet hvert år. 

Les mer»
Nøkkelboks

Gjemmer du hyttenøkkelen under matta? Eller i takrenna? Eller ...?

Har du opplevd å komme fram til hytta bare for å oppdage at nøkkelen ligger igjen hjemme? Ikke? Nei, for nøkkelen ligger på et lurt sted ...

Les mer»
Søppel

Unngå innbrudd og brann

Det er snart påske, og da er brann- og innbruddsikring viktig både både før du reiser og når du kommer fram. Ifølge helseinfonett.no kan du redusere mulighetene for brann og innbrudd ganske betraktelig med bare noen enkle grep.

Les mer»