Kristiansand Klarvær 2
Se været der du er »

Det krangles mye i strandsonen

En tredel av oss har opplevd konflikter med hytte- eller grunneiere i strandsonen. Det viser en undersøkelse Sandefjords Blad har gjort i hyttekommunen i Vestfold.
24nyhhytte004_640x426
Bildet over: Rundt denne hytta på Folehavna i Sandefjord har det blåst friskt i mange år, med konflikter mellom eierne og allmennheten. FOTO: KURT ANDRÉ HØYESSEN

Snikprivatisering, ulovlig oppførte bygg og brygger, stengsler og munnbruk fra hytteeiere. Strandsonen er tydeligvis ikke for alle, ifølge SB-tinget, en undersøkelsesbase lokalavisen benytter for å måle aktuelle temaer. Til tross for en friluftslov som er ment å ivareta allemannsretten, oppgir nesten 28 prosent av de spurte at de har opplevd ubehageligheter når de har ferdes i strandsonen.

Passiv kommuneledelse

- Det var et overraskende høyt tall, men det bekrefter bare at overtramp i strandsonen er et omfattende problem i Sandefjord, som i Vestfold for øvrig, sier SV-politiker Ivar Ramberg. Han mener kommuneledelsen bevisst forholder seg passive når det gjelder håndheving av regelverket.

- Flere eksempler bare nå i sommer med selvtekt, og grunneiere som tar seg til rette uten at det får konsekvenser, er klare eksempler på dette, sier politikeren som nylig overtok SVs plass i kultur- og fritidsutvalget.

Favoriserer grunneiere

Rambergs inntrykk er at det politiske flertallet favoriserer grunneiers interesser, noe han anser å er et uttrykk for et ideologisk ståsted som ikke korrelerer med lovverkets intensjon.

Tidligere hadde Sandefjord noe som ble kalt «gjerdegruppa». Det var en gruppe som vurderte strandsonesaker, og som ifølge Ramberg, også ivaretok grunneiernes interesser. Høyre og Frp la ned gruppa i 1995, noe SV-politikeren mener er betegnende for flertallets holdning til strandsonesaker.

Politikeren mener en liknende kontrollinstans burde bli gjeninnført.

Dumme folk finnes

Også ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H)synes tallet Sandefjords Blad bringer på banen, er høyt. Der stopper også all enighet med Ramberg.

- Det er lov å eie noe her i Norge, og vi har også noe som heter grunneierinteresser, sier han. Han ser ikke overgrep og snikprivatisering i strandsonen som noe problem i Sandefjord, men er med på at det finnes enkeltpersoner som ikke vet å oppføre seg.

- Dumme folk finner du overalt, sier han.

Godt nok lovverk

Ordføreren peker på at han selv er friluftsmann, og sjelden har problemer med å ferdes i strandsonen. Han oppfordrer folk til å besinne seg, og mener lovverket er godt nok til at både grunneiere og folk for øvrig kan leve godt side om side. Han ser ingen grunn til å innføre noe organ som eksplisitt skal ivareta publikums interesser.

- Ser du noe som er kritikkverdig, er det fritt fram for å henvende seg til kommunen, sier ordføreren.

Andre nyheter

Kragerø

– Ødelagte kulturminner og -miljøer,
er tapt for alltid

Både kommunale og fylkeskommunale myndigheter er negative til at det som kan være Tåtøys eldste hus kan rives, leser vi i Kragerø Blad Vestmar.

Les mer»
IMG_7819 2

Hva gjør du om det brenner? Kjør brannøvelse på hytta!

Potensielle brannkilder er mange på hytta. Men har du tatt faren på alvor og kjørt en brannøvelse med hele familien? Vinterferien er en god anledning til å trene.

Les mer»
REDNING_Foto_MariRosenberg_IFI

Vær veldig, veldig forsiktig når det er glatt, både på hytta og hjemme

Underkjølt regn fører til mange skader, ja også tragedier. Det kan for eksempel være alvorlige trafikkulykker eller fatale fallulykker. Også mindre alvorlige bruddskader er smertefulle og kan føre til ulike grader av nedsatt førlighet for kortere eller lengre tid. Så derfor gjelder det å være forsiktig, enten det er til eller fra jobben eller butikken, på eller på vei til hytta eller om du kanskje bare skal tøfle en tur ut til postkassa for å hente avisa.

Les mer»
isfiske

Om istykkelse og trygg ferdsel på is

Selv om enkelte kommuner, foreninger og fjellstyrer gir informasjon om hvor det er trygt å gå, må du ta dine forholdsregler ved ferdsel på is.

Les mer»
varmepumpe

Varmepumpa spredde septiklukt i hytta

Det er helt ulogisk at fyring med varmepumpe skal føre til kloakklukt i stua. Men likevel et faktum.

Les mer»
5C7A1929

Frustrasjon i Hjartdal: Løypestriden uløst og eiendomsskatten økes

Hjartdal herjes ikke bare av krangel om skiløyper. Midt i løypekaoset har hytteeierne også mottatt melding om økt eiendomsskatt. Brevet har fått det til å renne over for hytteeiere.

Les mer»
vakuumventil

Vakuumventilen stoppet den plagsomme lukta, ute ...

Lufting av kloakkanlegget, i alle fall for dem med septiktank, fører til luktproblem.

Les mer»
kommunetv[1]

Forslag om meklingshjelp i skiløypesaken falt i kommunestyret

– Ordføreren bør innkalle til møte med alle berørte grunneiere og få tak i noen med kompetanse som mekler. Her trengs profesjonell hjelp. Det uttalte Senterpartiets Mathias Kleppen i Hjartdal kommunestyre tidligere i uka.

Les mer»
lufting

Hva gjør vi med skittlukta?

Skittlukt er et problem for mange med septiktank. Så hva gjør vi med den?

Les mer»
sollia

Har du betalt kontingenten?

På nettstedet sollia.net finner vi en påminnelse om å betale kontingent, særlig for å dekke kostnadene for å gi hytteeierne i området gode skiløyper. Dette er ganske sikkert noe som ikke bare gjelder dette hytteområdet, men mange andre også, hvor ildsjeler gjør en stor innsats til glede for mange.

Les mer»
hyttebok

Hytteboka er fortellingen om familieidyll, ikke det ubehagelige

Det finnes et univers hvor kriger ikke eksisterer – der det bare er det virkelig lille livet som gjelder: Velkommen til hytteboka.

Les mer»
radio

– DAB-radioen spiser batterier

I et leserinnlegg i Adresseavisen takker Jostein Staverløkk NRK for følget gjennom mange år og er sterkt kritisk til stengingen av FM-nettet, som skjer i Trøndelag og Møre og Romsdal idag.

Les mer»
Tuddal

Rådmannen ønsker ikke å tvinge grunneierne i betent løypestrid

I morgen skal kommunestyret i Hjartdal behandle den betente skiløypestriden i Tuddal. Men rådmannen innstiller på ikke å bruke tvang mot motvillige grunneiere.

Les mer»
tretopphytte

Satser på tretopphytter framfor utvikling av gårdsdrift

”Guttedrømmen” – hytte i tretoppen – realiseres stadig flere steder. En grunneier i Åsnes i Våler vil bygge arkitekttegnede hytter i tretoppene. 

Les mer»