Nordkapp Lettskyet 2
Se været der du er »

Det krangles mye i strandsonen

En tredel av oss har opplevd konflikter med hytte- eller grunneiere i strandsonen. Det viser en undersøkelse Sandefjords Blad har gjort i hyttekommunen i Vestfold.
24nyhhytte004_640x426
Bildet over: Rundt denne hytta på Folehavna i Sandefjord har det blåst friskt i mange år, med konflikter mellom eierne og allmennheten. FOTO: KURT ANDRÉ HØYESSEN

Snikprivatisering, ulovlig oppførte bygg og brygger, stengsler og munnbruk fra hytteeiere. Strandsonen er tydeligvis ikke for alle, ifølge SB-tinget, en undersøkelsesbase lokalavisen benytter for å måle aktuelle temaer. Til tross for en friluftslov som er ment å ivareta allemannsretten, oppgir nesten 28 prosent av de spurte at de har opplevd ubehageligheter når de har ferdes i strandsonen.

Passiv kommuneledelse

- Det var et overraskende høyt tall, men det bekrefter bare at overtramp i strandsonen er et omfattende problem i Sandefjord, som i Vestfold for øvrig, sier SV-politiker Ivar Ramberg. Han mener kommuneledelsen bevisst forholder seg passive når det gjelder håndheving av regelverket.

- Flere eksempler bare nå i sommer med selvtekt, og grunneiere som tar seg til rette uten at det får konsekvenser, er klare eksempler på dette, sier politikeren som nylig overtok SVs plass i kultur- og fritidsutvalget.

Favoriserer grunneiere

Rambergs inntrykk er at det politiske flertallet favoriserer grunneiers interesser, noe han anser å er et uttrykk for et ideologisk ståsted som ikke korrelerer med lovverkets intensjon.

Tidligere hadde Sandefjord noe som ble kalt «gjerdegruppa». Det var en gruppe som vurderte strandsonesaker, og som ifølge Ramberg, også ivaretok grunneiernes interesser. Høyre og Frp la ned gruppa i 1995, noe SV-politikeren mener er betegnende for flertallets holdning til strandsonesaker.

Politikeren mener en liknende kontrollinstans burde bli gjeninnført.

Dumme folk finnes

Også ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H)synes tallet Sandefjords Blad bringer på banen, er høyt. Der stopper også all enighet med Ramberg.

- Det er lov å eie noe her i Norge, og vi har også noe som heter grunneierinteresser, sier han. Han ser ikke overgrep og snikprivatisering i strandsonen som noe problem i Sandefjord, men er med på at det finnes enkeltpersoner som ikke vet å oppføre seg.

- Dumme folk finner du overalt, sier han.

Godt nok lovverk

Ordføreren peker på at han selv er friluftsmann, og sjelden har problemer med å ferdes i strandsonen. Han oppfordrer folk til å besinne seg, og mener lovverket er godt nok til at både grunneiere og folk for øvrig kan leve godt side om side. Han ser ingen grunn til å innføre noe organ som eksplisitt skal ivareta publikums interesser.

- Ser du noe som er kritikkverdig, er det fritt fram for å henvende seg til kommunen, sier ordføreren.

Andre nyheter

Nytt bilde

Lett å montere: Mus- og rottebørsta stenger gnagerne ute fra hytta

I store deler av Sør-Norge er det nå hundre ganger mer mus enn i normalårene. Innelivet frister også gnagerne i disse tider, men de er ikke spesielt velkomne. Et effektivt verktøy for å stenge av hytta er mus- og rottebørster.

Les mer»
innbrudd

Politiet roser folks årvåkenhet

På ett døgn har tipsere bidratt til å sette politiet på sporet av to lovbrudd, skriver Sandefjord Blad. Politistasjonsjef Brian Jacobsen i byen setter pris på at folk bryr seg

Les mer»
Ylvis 3_1519x975

Ylvis-brødrenes hytte-hit er vist langt over 6 millioner ganger!

”The Cabin” – musikkvideoen med den hemningsløse raljeringen med den norske hyttekulturen - var Ylvis-brødrenes oppfølger av ”The Fox”. Vel et år etter at musikkvideoen ble lansert, har ”The Cabin” blitt vist langt over seks millioner ganger på youtube.com.

Les mer»
utekran

Husk å gjøre utekrana klar for vinteren

Vann som fryser, utvider seg. Da oppstår det lett frostsprenging.

Les mer»
Juleverksted-Jotun-Lady_01

Slik lager du et annerledes juleverksted

Få inn litt varme, glede og kreativitet i den mørke novembertida, anbefaler fargeekspertene i Jotun. Selv har de laget hyggelig juleverksted.

Les mer»
Takk

Takk

Takk for innsatsen dere har gjort i skjærgården - i år også !! Dere skaper et rikt landskap som er viktig i nasjonalparken.

Les mer»
Sort hytteinteriør 5[2]_4495x3000

Ønsket noe lyst og trivelig, men falt for ekspertens «mørke idé»

Familien hadde sett for seg noe «lyst og trivelig», men da familiehytta skulle innredes kom interiørarkitekten i stedet med en mørk idé.

Les mer»
Steinhytte

Naturstein
til glede, nytte og inspirasjon

Er du glad i stein, og kanskje til og med er glad i å bygge med stein, da kan dette være boka for deg.

Les mer»
Enebakk

Har du lyst på ei rimelig hytte?

Vi tar en ny runde med rimelige hytter fylkesvis, denne gangen sortert slik at vi starter med fylket med flest fritidsboliger til salgs på Finn. Det er Buskerud med 612. Så fortsetter vi nedover til vi når Oslo med 3.

Les mer»
Lufta 17

Er noen områder helt uoppnåelige? Nei

Tjøme, i likhet med noen få andre hytteområder i landet, kan synes uoppnåelige for folk flest. Sånn er det ikke.

Les mer»
IMG_7578

Øyer gir seg i gjerdestriden, vurderer reglene på nytt

Øyer kommune slår kontra. Skigardene som en rekke hytteeiere i Hafjell har satt opp rundt hyttene sine får likevel stå. Inn til videre.

Les mer»
sunbell

Denne hyttelampa gjør livet tryggere i FNs flyktningleire

Norsk solcelle­lampe, som også blir brukt i norske hytter, skal lyse opp FN-leirer, kan vi lese i Bistandsaktuelt.

Les mer»
Tåtøy meglerbilde

Ville ha 50 millioner – fikk 18,1

Den gigantiske eiendommen Tåtøy hovedgård i Kragerø er omsider solgt etter fire år i markedet, leser vi på NA24.

Les mer»
gaustadblikk

Setter enkelte meglere urealistisk høye prisantydninger på fjellhytter?

Avisa Varden setter fingeren på at mange fjellhytter blir lagt ut for en altfor høy pris, og at prisen blir satt ned med mange millioner når det omsider blir salg av det.

Les mer»