Narvik Klarvær 2
Se været der du er »

Det krangles mye i strandsonen

En tredel av oss har opplevd konflikter med hytte- eller grunneiere i strandsonen. Det viser en undersøkelse Sandefjords Blad har gjort i hyttekommunen i Vestfold.
24nyhhytte004_640x426
Bildet over: Rundt denne hytta på Folehavna i Sandefjord har det blåst friskt i mange år, med konflikter mellom eierne og allmennheten. FOTO: KURT ANDRÉ HØYESSEN

Snikprivatisering, ulovlig oppførte bygg og brygger, stengsler og munnbruk fra hytteeiere. Strandsonen er tydeligvis ikke for alle, ifølge SB-tinget, en undersøkelsesbase lokalavisen benytter for å måle aktuelle temaer. Til tross for en friluftslov som er ment å ivareta allemannsretten, oppgir nesten 28 prosent av de spurte at de har opplevd ubehageligheter når de har ferdes i strandsonen.

Passiv kommuneledelse

- Det var et overraskende høyt tall, men det bekrefter bare at overtramp i strandsonen er et omfattende problem i Sandefjord, som i Vestfold for øvrig, sier SV-politiker Ivar Ramberg. Han mener kommuneledelsen bevisst forholder seg passive når det gjelder håndheving av regelverket.

- Flere eksempler bare nå i sommer med selvtekt, og grunneiere som tar seg til rette uten at det får konsekvenser, er klare eksempler på dette, sier politikeren som nylig overtok SVs plass i kultur- og fritidsutvalget.

Favoriserer grunneiere

Rambergs inntrykk er at det politiske flertallet favoriserer grunneiers interesser, noe han anser å er et uttrykk for et ideologisk ståsted som ikke korrelerer med lovverkets intensjon.

Tidligere hadde Sandefjord noe som ble kalt «gjerdegruppa». Det var en gruppe som vurderte strandsonesaker, og som ifølge Ramberg, også ivaretok grunneiernes interesser. Høyre og Frp la ned gruppa i 1995, noe SV-politikeren mener er betegnende for flertallets holdning til strandsonesaker.

Politikeren mener en liknende kontrollinstans burde bli gjeninnført.

Dumme folk finnes

Også ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H)synes tallet Sandefjords Blad bringer på banen, er høyt. Der stopper også all enighet med Ramberg.

- Det er lov å eie noe her i Norge, og vi har også noe som heter grunneierinteresser, sier han. Han ser ikke overgrep og snikprivatisering i strandsonen som noe problem i Sandefjord, men er med på at det finnes enkeltpersoner som ikke vet å oppføre seg.

- Dumme folk finner du overalt, sier han.

Godt nok lovverk

Ordføreren peker på at han selv er friluftsmann, og sjelden har problemer med å ferdes i strandsonen. Han oppfordrer folk til å besinne seg, og mener lovverket er godt nok til at både grunneiere og folk for øvrig kan leve godt side om side. Han ser ingen grunn til å innføre noe organ som eksplisitt skal ivareta publikums interesser.

- Ser du noe som er kritikkverdig, er det fritt fram for å henvende seg til kommunen, sier ordføreren.

Andre nyheter

viover60

Har du planer om å la noen i familien få overta hytta?

Mange eier ei hytte som de ønsker skal bli i familien. – Det er mange spørsmål knyttet til overføring av en fritidseiendom til neste generasjon, sier advokatene Inger og Kjell Morten Méd til bladet VI OVER 60.

Les mer»
rotte

Unngå høst- og vinterubehageligheter på hytta

Nå er det på tide å gjøre huset ditt klart for høsten. Ved enkle grep kan du unngå vannskader, flygende hagemøbler og uvelkomne små gjester i huset ditt.

Les mer»
balje

Før vasket vi oss i sinkbalja på hytta – nå planter vi i den

I takt med at urbaniseringen av det norske folk tiltar, ser det ut til at hytta blir stadig viktigere for oss. Det er på hytta vi kan roe ned fra en hektisk hverdag, det er på hytta vi kan realisere våre basale behov, innendørs og utendørs.

Les mer»
gratis

Bær hytta 150 meter, så får du den

I Bamble står det ei hytte som kan bli di hvis du klarer å få den med deg.

Les mer»
nød-app

Gikk seg vill, men ble funnet takket være app på mobilen

I Varden kan vi lese at en mann og ei dame i femtiårene gikk seg bort i fjellet i går. Men takket være en app på mobilen kunne de oppgi posisjonen sin og fikk greit hjelp fra Røde Kors.

Les mer»
lemen

Det ser ut til at lemenårene er i rute igjen hvert tredje eller fjerde år

Det normale har vært at det er lemenår hvert tredje eller fjerde år, men fra 1985 så det ut til å gå i stå. Nå har vi imidlertid hatt lemenår i 2007, 2011 og nå i 2014. Så dermed kan det se ut til at lemensyklusen har kommet i gjenge igjen.

Les mer»
snikfilming2

Nå er det slutt på festen

To  Oslo-søstre med hver si hytte et sted i Kragerø-skjærgården er langt fra venner, og nå må den ene av dem rive den innvendige kledningen i båthuset og fjerne glassdører. Dette kan vi lese på ta.no

Les mer»
lemen

Men kanskje du bør ta med deg drikkevann til hytta

Det er mye lemen i fjellet over store deler av Sør-Norge

Les mer»
Hallingdalen 014

Kortere reisetid gjør susen i Hallingdals hyttenæring

Da riksvei 7 med et slag ble 21 kilometer kortere fra 27. juni, nesten eksploderte interessen for hytter, tomter og leiligheter i Hallingdal. I Nesbyen er det alene solgt nærmere femten enheter siden åpningen.

Les mer»
tretopphytte

God butikk med hytter høyt oppe i tretoppene

Mens Tretopphytter AS i Ringsaker omsatte for 1,7 millioner kroner i 2012, ser det ut at den kan bli på det dobbelte i år, skriver Nationen.

Les mer»
slurv

Fort og gæli i byggebransjen?

– Det bygges altfor dårlige hus og hytter i Telemark, sier advokat Thor Johan K. Larsen til Telemarkavisa. Da må vi regne med at det står like dårlig til andre steder i landet også.

Les mer»
roser

Nå er det salg på de flerårige hyttehagesommergledene

Høsten er tid for salg i hagesentrene. Så hvis du har en hyttehage, kan det være nå du bør slå til.

Les mer»
Family Sitting On Sofa With Parents Arguing

Tenåring til Barneombudet: Har de lov å tvinge meg med på hyttetur?

For familiens håpefulle kan hytteturen være både en fest og en pest. Noen barn synes hytteglade foreldre er håpløst strenge og skrev i sommer til Barneombudet med bønn om hjelp.

Les mer»
Sundby 008

Nå skal også Martin Johnsrud Sundby realisere hyttdrømmen

Martin Johnsrud Sundby har fått mange av sine drømmer oppfylt. En av dem var å vinne vinterens Tour de ski. Nå oppfylles også en annen. Hyttedrømmen.

Les mer»