Nesbyen Delvis skyet 15
Se været der du er »

Det krangles mye i strandsonen

En tredel av oss har opplevd konflikter med hytte- eller grunneiere i strandsonen. Det viser en undersøkelse Sandefjords Blad har gjort i hyttekommunen i Vestfold.
24nyhhytte004_640x426
Bildet over: Rundt denne hytta på Folehavna i Sandefjord har det blåst friskt i mange år, med konflikter mellom eierne og allmennheten. FOTO: KURT ANDRÉ HØYESSEN

Snikprivatisering, ulovlig oppførte bygg og brygger, stengsler og munnbruk fra hytteeiere. Strandsonen er tydeligvis ikke for alle, ifølge SB-tinget, en undersøkelsesbase lokalavisen benytter for å måle aktuelle temaer. Til tross for en friluftslov som er ment å ivareta allemannsretten, oppgir nesten 28 prosent av de spurte at de har opplevd ubehageligheter når de har ferdes i strandsonen.

Passiv kommuneledelse

- Det var et overraskende høyt tall, men det bekrefter bare at overtramp i strandsonen er et omfattende problem i Sandefjord, som i Vestfold for øvrig, sier SV-politiker Ivar Ramberg. Han mener kommuneledelsen bevisst forholder seg passive når det gjelder håndheving av regelverket.

- Flere eksempler bare nå i sommer med selvtekt, og grunneiere som tar seg til rette uten at det får konsekvenser, er klare eksempler på dette, sier politikeren som nylig overtok SVs plass i kultur- og fritidsutvalget.

Favoriserer grunneiere

Rambergs inntrykk er at det politiske flertallet favoriserer grunneiers interesser, noe han anser å er et uttrykk for et ideologisk ståsted som ikke korrelerer med lovverkets intensjon.

Tidligere hadde Sandefjord noe som ble kalt «gjerdegruppa». Det var en gruppe som vurderte strandsonesaker, og som ifølge Ramberg, også ivaretok grunneiernes interesser. Høyre og Frp la ned gruppa i 1995, noe SV-politikeren mener er betegnende for flertallets holdning til strandsonesaker.

Politikeren mener en liknende kontrollinstans burde bli gjeninnført.

Dumme folk finnes

Også ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H)synes tallet Sandefjords Blad bringer på banen, er høyt. Der stopper også all enighet med Ramberg.

- Det er lov å eie noe her i Norge, og vi har også noe som heter grunneierinteresser, sier han. Han ser ikke overgrep og snikprivatisering i strandsonen som noe problem i Sandefjord, men er med på at det finnes enkeltpersoner som ikke vet å oppføre seg.

- Dumme folk finner du overalt, sier han.

Godt nok lovverk

Ordføreren peker på at han selv er friluftsmann, og sjelden har problemer med å ferdes i strandsonen. Han oppfordrer folk til å besinne seg, og mener lovverket er godt nok til at både grunneiere og folk for øvrig kan leve godt side om side. Han ser ingen grunn til å innføre noe organ som eksplisitt skal ivareta publikums interesser.

- Ser du noe som er kritikkverdig, er det fritt fram for å henvende seg til kommunen, sier ordføreren.

Andre nyheter

containere skallevold

I disse to containerne ligger
8.000.000 offentlige kroner

Idag forsvant den nest siste av ei rekke med hus og fritidsboliger nær ei av Tønsbergs mest populære strender.

Les mer»
Danmark

Dette er Danmarks dyreste hytte

Også i Danmark er det stive priser på de dyreste hyttene. Likevel, det virker som det ikke nytter å selge helt til fantasipriser.

Les mer»
lykkefund

Lykkefund er et funn for hyttehagen

Har du roser i hyttehagen? Ikke, men har lyst på? Da anbefaler vi Lykkefund.

Les mer»
laftetømmer

Rimelige, flyttbare hytter

Tradisjonelt har mange hus og hytter vært på flyttefot opp gjennom årene. Det er fortsatt mulig, særlig når bygningene er laftet.

Les mer»
gis bort

Hytter gis bort

Innimellom fins det hytter som gis bort på Finn, som regel fordi eierne skal bygge ny.

Les mer»
Maling Foto IFI

Noen hytteeiere må male om hytta,
mens andre får slippe likevel

Liker du Stavernsgul på hytta? Eller Høstgul? Da kan du få kommunen på nakken. I alle fall hvis du har hytte i Nome. På ei lita hytte i Nøtterøy-skjærgården, derimot, ville nok begge de to nevnte fargene vært akseptert, mens hvitt fikk nasjonalparkstyret til å se rødt.

Les mer»
Havnaveien 63

Behandlingstid ett år, minst

Hvor mye skygge lager et frimerke, spurte hovedutvalgslederen i teknisk hovedutvalg på Tjøme retorisk og la til at det må være lov å tenke sjøl. Det var i april, da saken kom opp for andre gang.

 

Les mer»
Gryteskjær 2015

Mangemillionær erter på seg
"hele kyst-Vestfold"

En sprengeskandale ryster sommer- og hyttekommunen Tjøme. Grunnen er at en hytteeier med sin helt egen holme, har sprengt bort mye svaberg for å bygge ny hytte. Toneangivende politikere ønsker seg byggeforbud i mange år eller fengselsstraff.

Les mer»
Sjusjøen - veiskilt

Hyttefolk opprørt over ny «serviceavgift» på Sjusjøen

Hytteeiere på Sjusjøen reagerer sterkt på at Ringsaker Almenning har innført det de kaller en serviceavgift for hytteeiere i området. «Nå går det over støvleskaftene», erklærer en hytteeiere i Ringsaker Blad. Avisa er på lederplass kritisk til kostnadsnivået som er i ferd med å bli etablert i Ringsakerfjellet.

Les mer»
Knott grill

Sånn blir du kvitt mygg og knott

Svenske Anna Rosenberg og familien hennes har vært plaget med knott i sommer. Så oppdaget hun en måte å kverke plageåndene på.

Les mer»
innbrudd

Du kan bygge opp private trygg- hetsnettverk med appen Tend24

Er du på hytta og det skjer noe galt hjemme? Nå er det kommet en mulighet til på markedet for å få kontroll på situasjonen, i tillegg til de profesjonelle vaktselskapene. En app på mobiltelefonen.

Les mer»
IMG_7766

Tre av fire har TV på hytta

TV er viktigere enn innlagt vann på hytta, mener RiksTV. Dessuten er TV nesten like vanlig på hytta som strøm. Dette går fram av en fersk undersøkelse foretatt av Ipsos MMI på oppdrag fra TV-distributøren RiksTV.

Les mer»
lek

Om sommeren bør unge og gamle leke og ha det moro sammen

For alle som har litt konkurranseinstinkt i seg, er sommerferien ei fin tid, i alle fall hvis det er likesinnede på familiehytta eller i nærområdet.

Les mer»
Naust Harøy

Tvangsmulkt og dagbøter hvis nausthytter ikke blir naust igjen

Under rubrikken "hytte" på Finn, får du 307 treff hvis du legger inn søkeordet "naust", 82 på "sjøbod" og 54 på "båthus". Selvfølgelig gjelder de aller fleste annonsene fritidseiendommer der det også er et naust i tillegg til hytta, men ofte er det bare naust, som i svært mange tilfeller feilaktig annonseres som hytter. Det kan koste dyrt å la seg forlede til å tro at disse naustene virkelig er hytter.

Les mer»