Beitostølen Snø -5
Se været der du er »

Det krangles mye i strandsonen

En tredel av oss har opplevd konflikter med hytte- eller grunneiere i strandsonen. Det viser en undersøkelse Sandefjords Blad har gjort i hyttekommunen i Vestfold.
24nyhhytte004_640x426
Bildet over: Rundt denne hytta på Folehavna i Sandefjord har det blåst friskt i mange år, med konflikter mellom eierne og allmennheten. FOTO: KURT ANDRÉ HØYESSEN

Snikprivatisering, ulovlig oppførte bygg og brygger, stengsler og munnbruk fra hytteeiere. Strandsonen er tydeligvis ikke for alle, ifølge SB-tinget, en undersøkelsesbase lokalavisen benytter for å måle aktuelle temaer. Til tross for en friluftslov som er ment å ivareta allemannsretten, oppgir nesten 28 prosent av de spurte at de har opplevd ubehageligheter når de har ferdes i strandsonen.

Passiv kommuneledelse

- Det var et overraskende høyt tall, men det bekrefter bare at overtramp i strandsonen er et omfattende problem i Sandefjord, som i Vestfold for øvrig, sier SV-politiker Ivar Ramberg. Han mener kommuneledelsen bevisst forholder seg passive når det gjelder håndheving av regelverket.

- Flere eksempler bare nå i sommer med selvtekt, og grunneiere som tar seg til rette uten at det får konsekvenser, er klare eksempler på dette, sier politikeren som nylig overtok SVs plass i kultur- og fritidsutvalget.

Favoriserer grunneiere

Rambergs inntrykk er at det politiske flertallet favoriserer grunneiers interesser, noe han anser å er et uttrykk for et ideologisk ståsted som ikke korrelerer med lovverkets intensjon.

Tidligere hadde Sandefjord noe som ble kalt «gjerdegruppa». Det var en gruppe som vurderte strandsonesaker, og som ifølge Ramberg, også ivaretok grunneiernes interesser. Høyre og Frp la ned gruppa i 1995, noe SV-politikeren mener er betegnende for flertallets holdning til strandsonesaker.

Politikeren mener en liknende kontrollinstans burde bli gjeninnført.

Dumme folk finnes

Også ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H)synes tallet Sandefjords Blad bringer på banen, er høyt. Der stopper også all enighet med Ramberg.

- Det er lov å eie noe her i Norge, og vi har også noe som heter grunneierinteresser, sier han. Han ser ikke overgrep og snikprivatisering i strandsonen som noe problem i Sandefjord, men er med på at det finnes enkeltpersoner som ikke vet å oppføre seg.

- Dumme folk finner du overalt, sier han.

Godt nok lovverk

Ordføreren peker på at han selv er friluftsmann, og sjelden har problemer med å ferdes i strandsonen. Han oppfordrer folk til å besinne seg, og mener lovverket er godt nok til at både grunneiere og folk for øvrig kan leve godt side om side. Han ser ingen grunn til å innføre noe organ som eksplisitt skal ivareta publikums interesser.

- Ser du noe som er kritikkverdig, er det fritt fram for å henvende seg til kommunen, sier ordføreren.

Andre nyheter

brann

Fungerer røykvarslerne på hytta?

1. desember er definert som røykvarslerens dag, noe som selvfølgelig ikke er så dumt i årets verste brannmåned. Og nettopp den 1. desember blir det anbefalt at alle bytter røykvarslerbatteri.

Les mer»
handlaft

Laftehus unntas fra TEK 10

For en stund siden kunne vi berolige både folk som gjerne vil bygge ny laftehytte eller -hus, og en viktig tradisjonsnæring om at det blir gjort unntak for laftehus og -hytter i de planlagte byggeforskriftene. Statsråden var  klart for et unntak, og nå har kommunal- og fornyingsdepartementet endelig slått fast at laftehus og -hytter blir unntatt fra energikravene til bygg. Årsaken til at de skal innføres for andre bygg, er at de skal bli mer energieffektive.

Les mer»
tt2016

Har du lyst til å jobbe på hytte?

Trondhjems Turistforening (TT) er Midt-Norges største friluftslivsorganisasjon med nesten 20.000 medlemmer. Organisasjonen ble grunnlagt i 1887, er tilknyttet Den Norske Turistforening (DNT) og eier en rekke hytter i Trollheimen og Sylan.

Les mer»
oppvask

Hva skjer der du ikke ser?

Vanninntrenging og lekkasjer gjør skader for milliardbeløp. Men den går an å begrense farene for alvorlige skader.

Les mer»
elektrisk takstein

Tilsynelatende vanlige takstein som kraftverk på taket

Har du hørt om 8 watts takstein? Eller 20 watts, eller 24? Det hadde ikke vi heller før vi dumpet over en artikkel på nyteknikk.no.

Les mer»
IMG_0916 (1)

Ny stil ved Krøderens bredd

Ole-Jacob Golberg var så fornøyd med sin nye Foris-hytte at han like godt bestilte en til.

Les mer»
kjøleskap

Oppfordrer til å handle lokalt

I den elektroniske lokalavisa hedalen.no finner vi en artikkel der det oppfordres til å handle i lokalbutikken. I utdraget nedenfor forklarer hytteeier Erik Solhjell hvorfor han velger nærbutikken:

Les mer»
Hveem

Nå er hyttekjellere igjen tillatt i Tjøme kommune

For en god del år siden bygde investoren Paal Hveem kjeller under hytta på Brøtsø i Tjøme kommune uten å ha fått lov til det. Det førte til en årelang strid med kommunen og pålegg om å stenge av underetasjen. Men nå er kjelleren blitt lovlig, skriver lokalavisa Øyene.

Les mer»
Hytteinne_fotoTyrilin

Hytta er vårt "tilfluktssted" når økonomien vakler

Det norske hyttelivet er lite påvirket av konjunktursvingninger. Oljeprisfall og tilhørende usikkerhet har tilsynelatende hatt en positiv effekt på hyttemarkedet både når det gjelder salg og oppussing.

Les mer»
vindu

Ett- eller tolags vindusglass?

Særlig på fjellet er det viktig med trelags vinduer. Det kan vi lese på bygg.no.

Les mer»
luftavfukter 1

Kanskje du kan slippe å drenere

Mange sliter med fuktig kjeller hjemme eller på hytta, eller kanskje begge steder. Da kommer fort tanken om å grave rundt grunnmuren for å drenere på nytt. Det er dyrt.

Les mer»
trebrunt

... eller bare et par strøk panelbeis?

Et rom med gulnet panel rund baut kan virke som et uoverkommelig oppussingsprosjekt. Det er det langt ifra; nå finnes endelig en behandling som lar deg fornye veggene med både lysning og farging med kun ett strøk!

Les mer»
wimpel

Delikat varmelist stopper kaldras fra store vindusflater

Har du kjent kulde fra hyttevinduet selv om det ikke trekker fra utette ruter? Ikke det – da er det bare fordi vinduene dine ikke er store nok til at det er et problem.

Les mer»
måler

Smart-måling blir litt mindre ille
men fortsatt urimelig

Etter at Nettavisen skrev om Håkon Beckman som betalte over fem hundre kroner i nettleie etter et døgnbesøk på hytta si på Hvaler, har Fredrikstad EnergiNett forandret på målepraksisen sin, skriver Nettavisen.

Les mer»