Brokke Skyet 11
Se været der du er »

Det krangles mye i strandsonen

En tredel av oss har opplevd konflikter med hytte- eller grunneiere i strandsonen. Det viser en undersøkelse Sandefjords Blad har gjort i hyttekommunen i Vestfold.
24nyhhytte004_640x426
Bildet over: Rundt denne hytta på Folehavna i Sandefjord har det blåst friskt i mange år, med konflikter mellom eierne og allmennheten. FOTO: KURT ANDRÉ HØYESSEN

Snikprivatisering, ulovlig oppførte bygg og brygger, stengsler og munnbruk fra hytteeiere. Strandsonen er tydeligvis ikke for alle, ifølge SB-tinget, en undersøkelsesbase lokalavisen benytter for å måle aktuelle temaer. Til tross for en friluftslov som er ment å ivareta allemannsretten, oppgir nesten 28 prosent av de spurte at de har opplevd ubehageligheter når de har ferdes i strandsonen.

Passiv kommuneledelse

- Det var et overraskende høyt tall, men det bekrefter bare at overtramp i strandsonen er et omfattende problem i Sandefjord, som i Vestfold for øvrig, sier SV-politiker Ivar Ramberg. Han mener kommuneledelsen bevisst forholder seg passive når det gjelder håndheving av regelverket.

- Flere eksempler bare nå i sommer med selvtekt, og grunneiere som tar seg til rette uten at det får konsekvenser, er klare eksempler på dette, sier politikeren som nylig overtok SVs plass i kultur- og fritidsutvalget.

Favoriserer grunneiere

Rambergs inntrykk er at det politiske flertallet favoriserer grunneiers interesser, noe han anser å er et uttrykk for et ideologisk ståsted som ikke korrelerer med lovverkets intensjon.

Tidligere hadde Sandefjord noe som ble kalt «gjerdegruppa». Det var en gruppe som vurderte strandsonesaker, og som ifølge Ramberg, også ivaretok grunneiernes interesser. Høyre og Frp la ned gruppa i 1995, noe SV-politikeren mener er betegnende for flertallets holdning til strandsonesaker.

Politikeren mener en liknende kontrollinstans burde bli gjeninnført.

Dumme folk finnes

Også ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H)synes tallet Sandefjords Blad bringer på banen, er høyt. Der stopper også all enighet med Ramberg.

- Det er lov å eie noe her i Norge, og vi har også noe som heter grunneierinteresser, sier han. Han ser ikke overgrep og snikprivatisering i strandsonen som noe problem i Sandefjord, men er med på at det finnes enkeltpersoner som ikke vet å oppføre seg.

- Dumme folk finner du overalt, sier han.

Godt nok lovverk

Ordføreren peker på at han selv er friluftsmann, og sjelden har problemer med å ferdes i strandsonen. Han oppfordrer folk til å besinne seg, og mener lovverket er godt nok til at både grunneiere og folk for øvrig kan leve godt side om side. Han ser ingen grunn til å innføre noe organ som eksplisitt skal ivareta publikums interesser.

- Ser du noe som er kritikkverdig, er det fritt fram for å henvende seg til kommunen, sier ordføreren.

Andre nyheter

Doresius 10 fra-sofakork-til-Horten

«Vanvittig» interesse for sjøhytter mellom to og fem mill. kroner

Hyttemarkedet har gått så det suser det siste året. Nå har hyttekjøpere for en stor del fokus på fjord og sjø. En megler beskriver interessen for sjøhytter som «vanvittig».

Les mer»
Bleikøya

Lita hytte innerst i Oslofjorden solgt for én million over takst

Ei lita hytte med bare 26 kvadratmeter primærrom gikk for 3,3 millioner kroner, noe som betyr 127.000 kr/m2, kan vi lese i Nettavisen.

Les mer»
17 mai

Det ligger an til å kunne bli to lange hyttehelger i mai

Idag er det første mai og rød dag i kalenderen. Men det ville det vært uansett, siden det er søndag. Dermed ble det ingen ekstra fridag, som det blir i seks av sju år.

Les mer»
frimerke

Svenske hytter er blitt dyrere

En rekke aviser siterer Fastighetsbyrån i Sverige og forteller at prisene på svenske stugor i gjennomsnitt har økt med 18 prosent i løpet av de fem siste årene, en periode med dårlige priser i det norske markedet, særlig for hytter ved sjøen,

Les mer»
IMG_2971

Kommune: Publiserer navn på alle løypeavgiftsbetalere på Facebook

Løypeavgifter er et stridstema rundt om i landet. Nå går Bykle kommune som omfatter den populære hytte- og feriedestinasjonen Hovden, nye veier.

 

Les mer»
Rygge

Blir den endelige prisen 6,9 millioner, eller mye mer ...?

Det er rart, men folk går i flokk. Og etter flere, til dels svært magre, år med et elendig sjøhyttemarked, renner det inn med avisartikler som forteller om priser langt over prisantydningen.

Les mer»
Finnabotn

Er det noen rimelige sjøhytter med strandlinje til salgs i år?

Det sies at sjøhyttemarkedet er på vei opp igjen. Men er det noe rimelig til salgs?

Les mer»
radio

Vil bevare FM-nettet

Enda et par politikere stiller seg kritiske til stengingen av FM-nettet av sikkerhetsshensyn. Og fordi det vil skape et gigantisk søppelberg.

Les mer»
Picasa

La blomsterløken spre seg fritt

Akkurat nå kan vi finne hele plener fulle av blomsterløk. Har du en plen på hytta, kan kanskje dette være noe du kan tenke deg når du kommer dit om våren.

Les mer»
Skallevoldveien 5

Tønsberg kommune kan nå rive den siste hytta på svært populær strand

Ifølge Tønsbergs Blad har Tønsberg kommune inngått en avtale om kjøp av den siste hytta på Skallevoldstranda ved Oslofjorden. Dermed er et mangeårig oppkjøp av hytter og hus og med en prislapp på mange millioner kroner kommet i mål. Nå gjenstår bare rivingen.

Les mer»
Lilleskagveien 92

Blir denne "hytta" Tjømes dyreste eiendom med boplikt?

Enda en gang forsøker eierne av Lilleskagveien 94 på Hvasser i Tjøme kommune å selge strandeiendommen sin.

Les mer»
Brann_630x718

Anmeldt etter å ha tent på sin egen hytte

En hytteeier ville bli av med sin gamle hytte. Han glemte én ting.

Les mer»
Femund Hytter

Engerdal: Femund Hytter selger så det griner i Hovden

Femund hytter håpet å kunne selge fem hytter i året. Nå er 22 byggeklare hyttetomter solgt. Ordrebøkene er fulle og tolv engerdøler er sikret jobb i lang tid framover.

Les mer»
lakk

Lakk er ikke gammeldags

Langtfra alle norske hytter er prangende palasser. Hytte-Norge domineres av eldre familiehytter som går i arv. Det betyr at vi må trå til med pleie og omsorg slik at arvegodset varer. Ta gulvene for eksempel: Er gulvets sjarm tråkket i stykker, eller trenger det vann ned i treverket når du vasker? Da er det på tide å gi overflaten ny behandling.

Les mer»