360 av 442 kommuner har i dag eiendomsskatt. 68 av dem benytter høyeste sats, sju promille. Etter at forslaget ble kjent, har det ikke manglet varskorop fra en rekke kommuner. Inntektstapet som samlet sett anslås til rundt 400 millioner kroner, vil i flere kommuner bli svært merkbart og så stort at man ikke ser alternative inntektsmuligheter som kan kompensere for dette. 

Tvilsomt om KrF stemmer for

Regjeringen må ha med seg minst KrF for å få forslaget gjennom. Men i øyeblikket synes det heller tvilsomt om KrF slutter seg til. Kjell Ingolf Ropstad, partiets finanspolitiske talsperson, sier eiendomsskatten først og fremst er et spørsmål om lokaldemokrati og selvbestemmelse.

– Det er også viktig for oss at kommunene ikke blir satt i en krevende økonomisk situasjon, sier Ropstad.

Her kan du lese hvordan Norges Hytteforbund vurderte KrFs og de andre partienes holdninger til eiendomsskatt før valget.

Da den blå-blå regjeringen tiltrådte i 2013, så det ut til at boplikten skulle bli avviklet. KrF sørget for at det ikke ble flertall for dette. Det samme gjorde forresten Venstre også.

Sp-lederen: Eiendomsskatt er usolidarisk

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener eiendomsskatt er en usolidarisk måte å kreve inn penger på, men han har vanskelig for å se at en reduksjon faktisk vil tre i kraft.

- Eiendomsskatten har aldri vært innført i så mange kommuner som med Høyre og Frp i regjering, sier Vedum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Kommunene må få kompensert disse inntektene hvis eiendomsskatten reduseres. Hvis ikke det er tilfelle, betyr det bare ytterligere kutt og dårligere velferdstilbud til skole, barnehage og eldreomsorg, sier han.

Penger tilbake til vanlige folk

Høyre forsvarer kutt i eiendomsskatten med at inntektene kommunene nå mister, vil gå tilbake til vanlige bolig- og hytteeiere i de aktuelle kommunene.

– Alle kommuner får de samme overføringene fra staten for å løse sine oppgaver. Ved å se til de kommunene som ikke har eiendomsskatt, men likevel leverer gode tjenester, mener jeg man kan finne nye, gode løsninger, sier Høyres skattepolitiske talsperson, Vetle Wang Soleim, til ANB.

 

Disse kommunene må kutte

E24 har en oversikt over kommuner som ligger over den nye regjeringens forslag til tak for eiendomsskatten. Dette er 2017-tall, så eventuelle endringer i 2018 er ikke fanget opp.

7,00 promille: Alvdal, Andøy, Arendal, Averøy, Balsfjord, Bjerkreim, Brønnøy, Tysfjord, Dovre, Dønna, Flakstad, Flekkefjord, Fosnes, Gamvik, Gloppen, Grue, Hadsel, Hattfjelldal, Herøy i Nordland, Hyllestad, Høyanger, Kragerø, Lebesby, Moskenes, Namsos, Nome, Nordkapp, Nordreisa, Notodden, Porsgrunn, Rauma, Risør, Sauherad, Skjervøy, Steigen, Sør-Odal, Tolga, Trysil, Tynset, Vardø, Vefsn, Verran, Vestvågøy, Vik og Årdal.

6,50 promille: Gjerstad, Karlsøy, Namdalseid, Skien, Sortland og Surnadal.

6,10 promille: Kristiansand.

6,00 promille: Drangeda, Nord-Odal, Nærøy, Salangen og Snåsa.

5,75 promille: Halden og Trondheim.

5,50 promille: Berg, Folldal, Leirfjord, Røros, Torsken, Vaksdal og Åmot.

5,30 promille: Hamar og Sømna.

5,25 promille. Gjemnes.

5,20 promille: Vadsø.