Er du som mange av oss andre, får du helst stekefisk når du sitter i båten like utenfor hytta og kaster med sluk eller bruker agnsnøre.

Filetene er et eget måltid

Da har vi følgende anbefaling: Skjær fileter og stek dem, men ikke kast hodene og ryggbeina. Dem kan du bruke til fiskesuppe, enten med én gang eller etter å ha vært frosset ned.

Hva slags fisk det er, spiller liten rolle. Og det er bare fint om det er flere sorter.

Vær sparsommelig med vannet

Aller først er det viktig å rense fisken godt, så særlig området rundt ryggbeina ikke blir tilgriset. 

Så koker du hodene og ryggbeina en god stund og helst i relativt lite vann, så krafta ikke blir for tynn. Da får den nesten en geléaktig konsistens.

Restene plukker du reine for fisk, som du tar vare på og tilsetter suppa seinere. Restene som blir igjen, kan du for eksempel putte i varmkomposten.

Purre og gulrot

Bruk gjerne så mye som en halv kilo gulrot og en purre eller to til en halvliter kraft. Dette kokes lenge, så det blir skikkelig mørt. Klipp gjerne oppi noe grassløk også.

Nå er det på tide med den første tilsmakingen, med salt og eddik, for eksempel balsamico. Du kan godt bruke sitronsaft i stedet. I alle fall er en viss syrlighet viktig for et godt resultat.

Fløte og rømme

Litt melk kan være bra, men mye viktigere er rømme og fløte. Til den halvliteren med kraft som vi allerede har nevnt, kan det for eksempel passe med en stor fløtekartong og et par seterrømmebokser.

Kanskje du må supplere med kjøpefisk

Antageligvis ble fiskemengden du klarte å få ut av de kokte hodene og ryggbeina litt lite, så kanskje det blir nødvendig med en tur i frysedisken på butikken, for eksempel etter laks og sei.

Skjær passelig store biter og la dem koke ved svak varme.

Krydder

Smak til med krydder som du liker, og antagelig må du tilsette litt mer salt og surt.

Reker er godt i suppa

Reker setter prikken på i-en, men de blir best hvis de ikke kokes i suppa. Så rens dem og sett dem i kjøleskapet til suppa er klar. 

Men når vi renser rekene, tar vi vare på rogna, som vi slipper rett i suppekjelen, og skallet, som vi koker ut smaken av med bare lite vann og heller i suppekjelen. Mens rekehodene ender i varmkomposten hvis vi har en sånn.

God fornøyelse, med hvitvin til, kanskje?

Nå som stillehavsøstersen er blitt et problem, men også er en ypperlig matressurs, kan det hende den også kan være en god ingrediens i suppa.