Kommunen forhandlet med eieren av denne eiendommen første gang i 2004, uten å komme i mål.

Men mot slutten av 2014 sa han seg villig til å selge eiendommen for 5,5 millioner kroner, det vil si 4 millioner inn på konto og to kommunale erstatningstomter i Tønsbergs kanskje mest attraktive vei, Karlsvikveien litt nord for Skallevoldstranda og tett ved Oslofjorden. Disse eiendommene var da regnet for til sammen å være verd 1,5 millioner.

Erstatningstomt
Ett mål for én million kroner

Minus 500.000 pluss 500.000 = 0

Den kjente hyttemegleren Tore Solberg vurderte så Skallevoldveien 13 til "bare" fem millioner kroner, så for å få regnestykket til å gå opp, ble de to erstatningstomtene justert ned fra en samlet verdi på halvannen til én million kroner.

På bildet vårt ser du utsikten fra tomta. De fleste husene i området har garasje som underetasje, og to etasjer oppå. Kameraposisjonen er omtrent i ståhøyde i det som trolig vil bli førsteetasje. Klikk på bildet, så får du se det i stor versjon.

Strandeiendommen i forgrunnen har tiidligere ligget ute for salg med en prisantydning på 28,5 millioner kroner, dog uten å bli solgt.

kart
De to aktuelle erstatningstomtene og to nabotomter. (Illustrasjon hentet fra kommunens eget kart)

En verdisammenligning

De to erstatningstomtene, som, slik vi kan lese sakspapirene, trolig blir slått sammen til ei boligtomt av den kommende eieren, har adressene Karlsvikveien 24 og 26.

Med et måleverktøy som ligger inne på kommunens kart, har vi målt arealene av disse til henholdsvis cirka 480 og 550 kvadratmeter, det vil si omtrent 1.030 kvadratmeter til sammen. Og verdien er altså satt til en million.

Nabotomta, Karlsvikveien 28, som også var ei kommunal erstatningstomt, er på cirka 640 kvadratmeter og ble verdsatt til 440.000 kroner i 2003, altså for tolv år siden.

Går vi til nummer 30, som også var ei kommunal tomt, var prisen 1.125.000 kroner for 900 kvadratmeter i 2001. Tar vi utgangspunkt i denne eiendommen, har kvadratmeterprisen gått ned fra 1.250 til 971 kroner på 14 år.

Privat tomt like i nærheten

Vi gjør enda en sammenligning. Karlsvikveien 18 ble også omsatt i 1999, for 750.000 kroner. Da sto det ei lita hytte på eiendommen, som ble revet og erstattet med et hus. 

Eiendommen er på cirka 450 kvadratmeter, det vil si en kvadratmeterpris på 1.667 kroner.

Prisstigning

Vi har ikke funnet noen statistikk over prisutviklingen på tomter, men det er vel ikke helt uriktig å anta at utviklingen i boligmarkedet kan gi oss en pekepinn.

En statistikk, der tallene er hentet fra Norges Eiendomsmeglerforbud (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), og som er utarbeidet av Econ Pöyry, basert på tall hentet fra Finn, kan vi lese at eneboliger i Tønsberg kommune har steget med 107 prosent siden 1999. Leiligheter noe mer og delte boliger noe mindre.

Seks millioner?

Ut fra sammenligningene ovenfor, er det ikke urimelig å anta at eieren av den nest siste private eiendommen ved Skallevoldstranda får seks millioner kroner hvis politikerne i Tønsberg følger anbefalingene fra administrasjonen.

Vi har tidligere skrevet om hvor smart det har vært å ha is i magen og ikke være for raske med å godta tilbudene fra Tønsberg kommune.

Ei hytte igjen

Tidligere har Miljødirektoratet betalt 100 prosent av oppkjøpene. Det er det slutt på, men, ifølge sakspapirene, stiller de nå med halve kjøpesummen  i tillegg til
kostnadene i forbindelse med oppkjøpet, til sammen inntil 2.150.000 kroner. 

Kommunen har derfor satt av 2.000.000 til oppkjøpet.

Om det egentlig går med én million til, ved at de to erstatningstomtene eventuelt blir solgt for billig, kommer ikke fram i noen papirer.

Nå er det igjen bare ei hytte. Det skal bli spennende å se hva prisen blir på denne. Eierne av denne er ikke interessert i erstatningstomt. Dette er også en grunn til at de to siste erstatningseiendommene kan gå til én og samme person.

Dette området ved Oslofjorden, i Tønsberg kommune, var tidligere hytteby. Les om hyttebyen som forsvant.