Tekst: Über Games, foto: Tom Brodin

Tre av fire nordmenn sier de benytter seg av hagespill som en samlende fellesaktivitet, ikke minst i sommerferien på hytta. Men selv uskyldig lek og moro som boccia og ringspill kan lede til konflikter, særlig blant unge. 45 prosent av alle mellom 18 og 29 år har nemlig opplevd konflikter som følge av hagespill.

– Gledelig, men ...

– Det er gledelig at hagespill anses som en samlende fellesaktivitet av så mange, men det er også litt urovekkende at så mange unge har opplevd konflikter som følge av hagespill slik som krokket, boccia og kubb, sier Geir Jåsund i Achieva, som har de skandinaviske rettighetene til Über Games hagespill.

Kranglete ungdommer

I den landsdekkende undersøkelsen Infact har utført for Achieva og Ûber Games sier 23,8 prosent – altså nesten én av fire – at de har opplevd konflikter som følge av hagespill.

Men her er det store aldersvariasjoner. Blant unge mellom 18 og 29 år har hele 45 prosent opplevd hagespillkonflikter. Og det krangles omtrent like mye innad i familien som blant venner.

Konfliktnivået reduseres med økende alder. Til sammenligning har bare 19 prosent av de mellom 30 og 44 år og 16 prosent av de over 65 år opplevd konflikter som følge av hagespill.

– Alkohol kan føre til krangel

– Selv det som bare er lek og moro, vekker konkurranseinstinktet hos mange, og dess yngre folk er, dess sterkere er konkurranseinstinktet, også når det gjelder hagespill. Der konkurranseinstinktet er sterkt, øker også risikoen for at konflikter kan oppstå. Samtidig kan det nok også tenkes at unge spiller mer hagespill i festlige lag og at alkohol dermed kan spille en rolle, sier Jåsund.

Menn er lettest å irritere

Menn krangler mer enn kvinner

Det er også betydelige kjønnsforskjeller. Mens 28,0 prosent av menn har opplevd hagespillkonflikter har kun 18,4 prosent av kvinnene det samme.

– Her som ellers i livet kan det se ut som om blodet bruser litt kraftigere hos menn enn kvinner, sier Jåsund.

Trøndere krangler mest, Oslofolk minst

Trøndere har det høyeste konfliktnivået, på 27,6 prosent, mens det er færrest Oslofolk som har opplevd konflikter som følge av hagespill. Tallet for hovedstaden er 21,2 prosent.

– Det er vanskelig å kommentere disse forskjellene uten å referere til myter om karskdrikkende trøndere, så jeg vil heller oppfordre trøndere, ungdom og nordmenn flest til å kose seg med hagespill i sommer – uten alkohol. Hagespill, enten det er jenga, krokket, stigegolf eller kubb, er morsomme og fine fellesaktiviteter for voksne som barn, sier Jåsund.