Hallingdalen 014
Kortere reisetid gjør susen i hyttemarkedet, proklamerer denne begeistrede gjengen, som i disse dager selger tomter, hytter og hytterelaterte produkter under Hyttemessen på Hellerudsletta. Fra venstre Erik Gulsvik (Høgevarde), Edda Bøhn (Nesbyen Fjellandsby), John Fredrik Nordby (Nesbyen Fjellandsby), Olav Erik Tandberg (Nesbyen Fjellandsby), Svein Fuglset (Espegard) og Erlend Medgard (Ål Naturtorv).

I disse dager er tomteselgere og hytteleverandører samlet på Hyttemessen på Hellerudsletta, som varer til og med søndag 7. september. Hallingdal er representert med fem bedrifter. De fleste tomte- og hytteselgere melder om bedre marked i år enn i fjor. For bedrifter i hyttenæringen i Hallingdal har den nye veistrekningen Sokna-Ørgenvika allerede gitt konkret uttelling.

Venter drømmehøst

- Dette kan bli en drømmehøst for oss som arbeider i hyttemarkedet i Hallingdal, sier Olav Erik Tandberg i Nesbyen Fjellandsby. Oslo-folk får nå inntil 25 minutter kortere reisetid, og dette virker positivt inn på nær sagt alle områder i Hallingdal. Vi har allerede hatt et godt salgsår, og høsten er jo erfaringsvis en svært god periode for tomte- og hyttesalg.

Erik Gulsvik i Høgevarde bekrefter tendensen.

- Alle merker tidsklemma, og det er åpenbart at en så vesentlig reduksjon i reisetid virker inn på folks interesse for tomter og hytter. Ja, vi merket det umiddelbart, sier Erik Gulsvik i Høgevarde til hytteavisen.no. Han melder om godt salg og ser fram til høstmånedene. – De beste salgsperiodene er rundt påske og vinterferie og på høsten rundt høstferien.

To-timersgrensen

For Nesbyen betyr reisetiden at turen fra Oslo tar ca to timer.

- Mange familier har to timer som en slags maksimumstid for hvor lenge de vil sitte i bil for å komme fram til hytta. For oss betyr dette at vi nå får kontakt med nye, potensielle kjøpergrupper, tror Tandberg. Så skal man heller ikke glemme hva dette har å si for de som allerede har hytte i Hallingdal, legger han til. De opplever stor lettelse ved at turen er blitt vesentlig kortere. Jeg vil tro vi kommer til å se at hyttefolket bruker fritidsboligene sine enda hyppigere nå framover.

Optimisme råder også i de deler av hyttemarkedet som lever produkter til hyttefolket. Blant disse er Espegard, som lever godt på nordmenns sterke dragning til flammer og bål.

- I fjor solgte vi 20.000 bålpanneenheter, i år har vi kurs mot 25.000, sier markedssjef Svein Fuglset som ikke ser noen ende på interessen for bålpanner blant hyttefolket. Den har vel noe med vårt urinstinkt å gjøre, tror han. Ild fascinerer, varmer og inviterer til trivelige aktiviteter.