Det er rett og slett ikke lov til å klippe plenen på søndager eller andre helligdager, konstaterer Opdalingen, som har en rekke gode råd til deg som hytternabo. Så gode at vi gjengir dem her, ispedd noen av våre egne kommentarer.

Støy

Støy er alltid plagsomt. Avisa oppfordrer derfor sterkt til å respektere helligdagsfreden.

Motorsag, grasklipper og høytrykksspyler er redskaper som skal brukes på hverdager. Men også da må det vises hensyn.

Start ikke for tidlig på morgenen eller etter at naboene har benket seg til middagsbordet ute, og unngå å holde på for lenge av gangen.

Radio og andre musikkmaskiner blir ogs nevnt, for du spiller for deg, ikke for alle andre!

Vis også hensyn til at naboene trenger nattero.

Ikke vær sagfører på annenmanns grunn

Naboens trær og busker er naboens eiendom. Ta en prat med naboen hvis du synes de skygger for sola eller sperrer for utsikten. Så kan det jo hende at naboen kan komme deg imøte. Hvis ikke, sier loven noe om avstander. Og hvis du da følger lovlige framgangsmåter, har du mulighet til å nå fram.

Du må i alle fall ikke la deg friste til å gå løs på trærne til naboen. Det er det altfor mange som har gjort, og det har i mange tilfeller blitt veldig dyrt.

En annen ting du kan tenke på er at skygge ikke bare er et onde, kanskje heller ikke for deg hvis du tenker deg om. Og at et stort, flott tre som det bare tar noen minutter å felle, har brukt mange tiår på å vokse seg stort og flott. Så hvordan vil det egentlig se ut hvis det blir borte? Og hva med vindforholdene?

Sett deg inn i søppelreglene

Søppel er også en gjenganger, og det er utrolig hva folk kan finne på når de er på hytta. Trelast i matavfallet og rekeavfall som én gang var lagt helt på toppen av en overfylt restavfallscontainer, men som måkene har sørget for å strø rundt på bakken, er velkjent.

Vis respekt når du benytter fellesanlegg, skriver Opdalingen.

Båt og bading

Fortøying er også et tema. Gjør det skikkelig, så den ikke gjør skade på naboens båt.

Naboen, ja, er også et tema når det gjelder bading. Hvis du synes det er best å bade uten klær, så ikke gjør det på fellesbadeplassen, hvor noen kan ta anstøt av det.

Bikkjeskitt er ikke ålreit

Hunder som er ute på morgentur for seg selv, og som gjør fra seg i naboens hage, skaper dårlig stemning. Hold hunden under kontroll også på hytta.

Det oppfordres også til å bruke pose. Når det gjelder dette, er det forresten ganske underlig at ikke helt få slenger posene fra seg når de er ute av syne. Da blir skitten virkelig konservert!

Og én ting til, også bikkjer kan ha diaré. Og den posen fins ikke, som får opp alt griseriet. Så derfor, tenk deg godt om hvor du gjør unna toalett-turen.

Og til slutt når det gjelder dette temaet, husk båndtvangen!

Ta hensyn til allemannsretten, begge veier

Selv på din private eiendom bør du være hyggelig mot forbipasserende sommergjester. Ta hensyn til allemannsretten. Samtidig, når det er du som beveger deg inn på andres eiendom, er det viktig å vise varsomhet og ta hensyn. Legg deg ikke til der du er til sjenanse eller til irritasjon, men gå videre.

Allemannsretten er en norsk særregel som gir rett til ferdsel og opphold i norsk natur. Den gjelder når du er i skogen, på fjellet, sjøen og elven, i vannene – uavhengig av hvem som er grunneier. Du kan også høste av naturen: plukke bær, sopp og blomster, eller fiske saltvannsfisk. Når det gjelder ferskvannsfisk, må du ofte løse fiskekort.

Hyttevelforening er fornuftig

Opdalingen viser også til verdien av en velforening for hytteeierne. Det er et forum der det er naturlig å diskutere veier, fellesarealer, sommerrenovasjon og felles opplagsplass for båter. I mange tilfeller vil kommunen være motpart, eller forhåpentligvis en samarbeidspartner. I begge tilfeller er det fornuftig å bruke velforeningen når dere henvender dere til kommunen.

Ha et godt forhold til naboen

Det er alltid en fordel å ha et godt forhold til viktige naboene, og til grunneieren, hvis hytta di står på festetomt.

Ta personlig kontakt hvis du har et problem eller spørsmål. Inviter dem gjerne på grillparty, så dere blir kjent. Forresten, grillparty eller vaffelbesøk er ganske sikkert aller best å få i stand lenge før det dukker opp uenigheter.