Det sier Tore Bjørnstad i Hyttemessen AS. Sammen med Per Levik åpner han Hyttemessens høst-event på Hellerudsletta 1. september. Stemningen i hyttemarkedet har de siste par årene vært nærmest euforisk. Hytteprodusentene har kjørt fabrikkene hva remmer og tøy kan holde. Også i bruktmarkedet har hytter vært omsatt så det griner – ofte med bud langt over prisantydning.

Nye hyttemodeller

- Bare dette året har det kommet flere helt nye og spennende hyttemodeller, som er ganske forskjellig fra den tradisjonelle hyttestilen. Det er liten tvil om at produsentene treffer mange hjemme med dette stilskiftet. Men i det store og hele er Ola og Kari ganske knyttet til tradisjonen og velger blant de innarbeidede hyttemodellene.

- Så hett som markedet er kunne man tro det kommer en ny bølge med bygging av svære hytter?

- Ut fra gjennomsnittsstørrelsen til nybygde hytter, er det vanskelig å se noen stor endring. Arealet har økt svakt de siste årene, men ser ut til å ha stabilisert seg på 81-82 kvadratmeter. Men vi har jo sett et voksende marked for mindre hytter, «sportshytter», samtidig som enkelte produsenter lanserer modeller som skal møte en økende etterspørsel etter de litt større. Bildet er nyansert.

Flere får del i hytte-kulturen

Per Levik mener det er flere forklaringer på de siste årenes mye omtalte «hytte-boom».

- Den norske mentaliteten er i stor grad fokusert på friluftsliv og hytte som utgangspunkt for dette. Lave renter, høye boligpriser som gir rom for opplåning og kanskje økende skepsis til å kjøpe fritidsbolig i utlandet, har nok gitt mange flere muligheten til å bli en del av denne ganske særegne norske kulturen. Kanskje er det vi ser også en refleks av at mange par kvitter seg med villaen og satser på hytta som det nye samlingsstedet med venner og familie, sier Levik. 

Bruker 53.000 på oppussingen

Selv om det bygges mye nytt, er hundretusener av hytter av eldre dato – ofte enkle med behov for rehabilitering.

- En stor del av de mer enn 450.000 fritidsboligene her til lands er av eldre dato. Generasjonsskifter og hytteeieres ønske om bedre komfort generelt, gir stor etterspørsel etter alt fra bygningsvarer til spesialiserte hytteprodukter. Og det er stor aktivitet rundt omkring. At en av tre hytteeiere har pusset opp hytta det siste året, forteller sitt. Og det blir penger av det både for kjøpere og leverandører. Prognosesenteret har kommet til at «oppusserne» bruker i gjennomsnitt nesten 53.000 kroner på prosessen, sier Levik.

Hyttemessen er stadig et populært sted for å orientere seg i produkter og tjenester som behøves nettopp i oppgraderings- og oppussingsprosessen.

Hyttemessen, 1.-3. september og har nærmere 100 utstillere som representerer alt innen hyttelivet - oppussing, interiør, eksteriør, hytter og tomter.

 

Ps! Hyttemessen arrangeres to ganger i året, helgen etter påske og første helg i september.