Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Tinde-suksesess i høyden: Hytte-kjøpere vil til snøsikre fjellområder

Når du først satser noen millioner kroner på å bygge hytte ved langrennssporet, er skientusiastens store frykt at klimakrisen etterlater deg på bar bakke. Stadig flere av dagens hyttebyggere vil derfor høyt til fjells og til ”garantert” snøsikre forhold.

Tinde Skattebo
Article image

- Vår erfaring er at de som skal realisere hyttedrømmen ikke kvier seg for en litt lengre kjøretur, bare hytta ligger et sted hvor de kan være sikre på å ha rikelig med snø om vinteren. Og for å være trygg på det må de jo høyt til fjells. Jeg føler meg ganske trygg på at dette er en utvikling som vil forsterke seg i årene som kommer, sier administrerende direktør Audun Skattebo i Tinde Hytter AS.

Mot den bakgrunn mener han Tinde med sin sentrale posisjon i Ringebu i Gudbrandsdalen er godt posisjonert. Nærheten til høyfjellet er allerede et av selskapets fortrinn. Salget i nærliggende Øyer kommune, for eksempel, har vært bemerkelsesverdig det siste året.  Tinde er blant de hytteleverandørene som har bidratt til eksplosjon i antall byggemeldinger i Øyer og tvunget kommunen til å måtte ansette flere byggesaksbehandlere.

Article image
En samarbeidsavtale mellom Audun Skattebo (tv) i Tindehytter og elektroselskapet GEI og Tore Sæthersmoen betyr at GEI må ansette flere mye medarbeidere. Foto: Kristin Veskje/GD

Erobrer nye markeder

- Vi må vel ta vår del av ”skylden” for den kraftige økningen i Øyer, ja, humrer Skattebo.

Men det er ikke bare i Øyer og Gudbrandsdalen for øvrig Tinde har hatt suksess i 2015.

- Gudbrandsdalen er et kjerneområde for oss. Så er også veksten i Valdres og Hallingdalen svært hyggelig, likeså på Nordvestlandet og i Trøndelag. På Nordvestlandet satset vi på egen selger for tre år siden, og innsatsen har virkelig betalt seg. Satsingen i Trøndelag er av nyere dato, og her går det også unna, forteller Skattebo. Tinde har blant annet kjøpt et tomteområde ved Trondheimsfjorden.

2015 ble samlet sett et rekordår for Ringebu-bedriften. Salget økte med mellom 50-60 prosent i forhold til 2014. Det formidable salget i fjor gir solid effekt inn i 2016. Kjøpskontraktene fra 2015 med en verdi på rundt 220 millioner kroner, vil gi omsetningsrekord nå i år. 200 millioner kroner er ikke noe urealistisk anslag.

Ny hytte-modell slår an

 Skattebo mener det er satsingen på nøkkelferdige hytter som i stor grad har gjort susen.

- Naturligvis handler det for hyttekjøpere om trygghet for at kvaliteten er høy og garantier for at produktet holder hva det lover. At de får nøkkelen i hånda og kan flytte inn til avtalt tid er viktig for dem alle. Vår egen produktutvikling har også vært sentral for fjorårssuksessen.

Tinde kom med to nye modellserier i 2015 - Danebu og Rondane. Men også de tradisjonelle variantene ble videreutviklet.

- Hvilken slo best an blant hyttekjøperne?

- Danebu-serien er blitt svært godt mottatt og er nok den modellen som de fleste foretrakk i fjor. Rondane kom ikke langt etter.

Article image
Danebu-serien som ble lansert i fjor, ble allerede første år Tindes mest-selgende modell.

Store vindusflater

- Ser dere noen endringer i hyttekjøpernes preferanser?

- For tre år tid siden kom interessen for typene med store glassflater for fullt. Modellene med sjenerøse vinduer har siden stått sterkt, men økningen har vært mindre de siste. I fjor var vel posisjonen femti-femti mellom de moderne storrutede og de tradisjonelle variantene.

Les hvordan du stopper kaldras fra store vindusflater.

- Hytter har varig verdi

- Hvordan tegner 2016 til å bli?

- Vi tror på en hyggelig utvikling også i år og antar at aktiviteten vil være på omtrent samme nivå som i 2015. Folk som er i sikre og gode stillinger ser klart fordelene med å investere hytte. I en urolig tid framstår fritidsboligen som noe trygt med varig verdi for familien, sier direktør Audun Skattebo. Han legger til at også dette året kommer til å bringe nyheter, først og fremst i form av videreutvikling av Danebu og Rondane.

Fakta TINDE Hytter as

  • Produksjonssted:                 Ringebu
  • Omsetning 2014:                140 mill. kroner
  • Antatt 2015:                       ca 175 mill. kroner
  • Ansatte:                              ca 70 hvorav 40 snekkere.