Jostein Soldal har sett hvordan fottrafikken inn til Trolltunga har tidoblet seg på bare et par år, og i 2011 nådde opp i 25–35 tusen. Tallet er basert på telling av biler i Skjeggedal sommeren 2011.

Les også: Flere medlemmer enn noensinne

– Hardangers svar på Preikestolen

– Hvis en ser litt fram i krystallkula, der Trolltunga får samme utviklingen som Preikestolen, så tror jeg det fort kan bli 40–50.000 besøkende som går inn der hver sommer, sier han.

Fra 3-4000 fotturister for tre års tid siden, har solid markedsføring av Trolltunga ført til tidobling av besøket i løpet av et par år.

Les også: lokker folk til fjells

Villreintrøbbel

Soldal har liten sans for motstanden mot Bergen Turlag sine planer om å bygge en 25-sengers turisthytte ved Reinaskor nær Trolltunga. Villreininteresser har fått medhold hos Fylkesmannen, som har gått imot Odda kommunes ja til bygging. 20. mars skal utviklingskomiteen ta stilling til om den står fast på byggetillatelsen, før den trolig ender opp hos en settefylkesmann til sluttbehandling.

– Forstår du villreinargumentene som blir brukt mot ei større turisthytte, Jostein Soldal?

– Jeg hadde forstått det dersom det var en rød tråd i det, sier han og viser til planer om kraftutbygging i Mosdalen, og «monstermastene» i Ulvik-fjellet, der hensynet til villreinen ikke akkurat har vært påtrengende.

Dersom hytteplanene stoppes, tror han ikke det får særlig store konsekvenser for den økende trafikken av fjellvandrere til Trolltunga.

– Folk vil gå uansett. Som reiselivsmenneske ønsker jeg at flest mulig skal bo i Odda. Men sikkerhetsmessig tror jeg det er fornuftig med den nye hytta. Folk går ofte inn til Trolltunga på ettermiddagen, og rekker ikke tilbake før mørket kommer.

Gå inn på Hytteavisens facebookside