Av Arvid Steen, trygbloggen.no

Neste gang du er på hytta, bør du ta en tur rundt i hagen og på terrassen og rydde litt for å være best mulig forberedt på høststormene, samt begrense uvelkomne små gnagergjester nå som det begynner å bli kaldere i været.

– Om hagemøbler ikke brukes mer, så sett dem bort eller bind dem fast. Det samme gjelder trampoliner. Hvert år får vi inn noen telefoner om skader som skyldes flygende trampoliner. I verste fall kan mennesker bli skadet av trampoliner og hagemøbler på avveie, sier takstsjef i Tryg forsikring, Lars Angell .

Rotter og mus kan gjøre stor skade

Når høsten er godt i gang, leter mus etter ly, og rottene storkoser seg med råtnende kompost og nedfallsfrukt i hagene. Mus er stort sett bare plagsomt å ha i hus, mens rotter kan forårsake store skader på blant annet elektriske ledninger.

Årlig behandler vi her i Tryg en del saker som gjelder rotteskader på bygninger.

– En kunde måtte rive huset innvendig, etter å ha vært utsatt for rotteangrep. Den dyreste rotteskaden vi har dekket, den kom på hele to millioner kroner, sier Angell.

– Vi får årlig flere henvendelser fra Tryg-kunder som er fortvilet over at rotter og mus har kommet seg inn i huset. I mange tilfeller kan forsikringsselskapet hjelpe, men det er mye man kan gjøre selv – før det blir så kaldt i været at smågnagerne vil inn i varmen, sier Lars Angell i Tryg forsikring.

Han legger til:

– I september og i oktober vil vi merke om det er såkalt smågnagerår, ut fra hvor mye som tas og hvor mange som kommer til oss fordi de har fått mus inn i hus eller hytte. Med rottene er det større lokale variasjoner. Samme regel gjelder for begge: Skal man forebygge at de blir en plage, er det nå man må begynne, sier han.

Unngå frostskader

I de fleste deler av landet vårt er ikke snø og frost et problem – ennå. Men om en måneds tid kan det bli kaldt om natta. Noe så enkelt som å koble fra hageslange og utekran er lurt å gjøre allerede nå.

– Vi anbefaler våre kunder å ta en hus- og hagesjekk i disse dager. Om du har mulighet for det, så sjekk at utvendige sluk og takrenner ikke er tette. Kontrollér mur, vinduskarmer og tak, og se etter at alt er i orden. Fiks småting nå, før det blir for kaldt.

– Små tiltak, men det kan spare deg for store beløp om du kan avverge vannskader ved å fikse ei takrenne elleret  lekk vindu før høstregnet setter inn, sier Angell.

Slik unngår du rotter og mus

Sjekk at kloakk, avløp og toaletter er OK.

Montér metallnett på alle lufterør og ventiler.

Tett alltid åpne soilrør

Sørg for å stenge av gamle og ubenyttede soil- og avløpsrør.

Skru fast slukrista i gulvet.

Unngå søppel og bygningsavfall i bakgården, i kjelleren og på loftet.

Sørg for at dører og vinduer slutter tett til karmen.

Ikke mat fugler og dyr ute på bakken.

Ta opp nedfallsfrukt i hagen.