Også nå på nyåret meldes det om mange fallulykker på glatta, og de ortopediske kirurgene har mer enn nok å gjøre enkelte steder i landet vårt.

Nedenfor kan du lese en artikkel vi har sakset fra ifi.no, som gir deg noen tips om hvilke midler du kan bruke for å redusere sjansene for skader.

Den er skrevet av Mari Andersen Rosenberg.

Brodder

Vinteren er ikke bare fryd og gammen. Steintrapper og oppkjørsler blir som speilglatte skøytebaner, og vanlige sko er sjanseløse.

– Trå varsomt, vær forsiktig ved nysnø og vurdér brodder for å være helt sikker, oppfordrer Tony Bjaaland hos Kemetyl.

VINTERVÆR_Foto_Krefting
Her, på hjemme- eller hyttetrappa, kan det være glatt. Foto: Krefting)

Fjern isen helt

– Utenfor egen tomt er brodder det beste alternativet, men i oppkjørsel og hageganger finnes det flere muligheter, sier Inger Løvaas hos Krefting.

For å unngå fall, kan du fjerne islaget som legger seg på trappen og i oppkjørselen. Å strø på vanlig koksalt kan være effektivt, men har også sine begrensninger. I praksis fungerer det bare ned til minus 6-7 grader.

– Salt kan også sette merker, tære på fuger og skade planter og gress, forklarer Løvaas.

Hun anbefaler spesialmidler som er laget for å fjerne is.

– X-it isMELT smelter is fra trapper og gangveier. Tynne islag forsvinner helt, mens tykke islag blir porøse og glattheten forsvinner. Du strør det bare på underlaget, og det virker helt ned til -25 grader. Det inneholder ikke salt og påvirker derfor ikke gress og planter og setter ikke merker, forteller hun.

Bjaaland hos Kemetyl anbefaler også en issmelter til glatte trapper, inngangspartier og innkjørsler.

– Kemetyl Issmelter fjerner raskt isbelegg på alle overflater som er utsatt for frost- og isdannelse. Strø på et lag og la virke i 20 minutter. Når det treffer isen avgir det varme og trekker til seg fuktighet. Når virketiden er over, skraper du rent og koster vekk smeltevann, sier Bjaaland.

ISFARE_Foto_Kemetyl
Fare for is. (Foto: Kemetyl)

Lag friksjon

Hvis du ikke fjerner isen må du lage friksjon. Grus- og sandstrøing er gamle triks. Ulempen er at det er tungt, grus kan skli av isen, sand blir grisete og det blir liggende når isen er smeltet – til ingen nytte.

– Heldigvis er det kommet andre alternativer som er bedre, mer miljøvennlige og lettere i vekt, sier Løvaas, og drar fram Leca Safe Antiskli, et strømiddel av knuste Leca-kuler: – Det er miljøvennlig, enkelt og effektivt, og blir liggende der sand og grus sklir av isen. Det er letthåndterlig og drøyt i bruk. En 10-literssekk dekker minst 100 kvadratmeter. Bare strø det ut på glatte områder, sier hun. Og når isen smelter, feier du restene ut på plenen, så funker det som jordforbedringsprodukt!

Uavhengig av hvilken metode du vil bruke for å ta opp kampen mot isen, er det beste rådet å trå forsiktig når du beveger deg utendørs i disse dager.