Sandefjord Delvis skyet 14
Se været der du er »

Vann og avløp til hytta

Når vann skal føres inn og gjerne også ut kan det være lurt å ha planene klare på forhånd og en lokal rørlegger med på laget
FD5pe_hytter_250

Bildet viser et Biovacanlegg type FD 5 m/slamtørker som er typegodkjent for både en bolig og en hytte.

Å få vann og avløp til hytta gir økt komfort, trivsel og flere deilige dager i skjønne omgivelser. Et lite økonomisk løft vil det jo også være, og grundige undersøkelser og planlegging er viktig for å kunne få det utført så rimelig som mulig.
-De fleste hytteeiere ønsker helårs vannforsyning. Kan man ikke koble seg til et vannverk lander de fleste på en grunnvannsløsning, forteller Rune Kaspersen ved Hallingdal Varme og Sanitær på Nesbyen. Man trenger ikke 230 volt tilførsel til hytta for å benytte grunnvann. Mange lar aggregat starte pumpa etter behov.

Utlagt vann?
Definisjonen de flest kommuner praktiserer er at dersom man har en permanent vann¬ledning som går fra yttervegg til innervegg så har man “innlagt vann”. I så tilfelle omfattes hytta av regelverket, som omtales senere. Hytteeiere som ønsker å stå fritt fra regelverket kan nøye seg med brønnvann basert på strømaggregat, tappe vannet utenfor og bære det over terskelen. Mange synes dette er er grei løsning. Der det er vanskelig å slippe gråvann(dusj & servant) ned i grunnen kan man gå for en renseløsning for gråvann, slik at man ikke forurenser nærområdet. Her finnes flere typer, prisen ligger på 35-40 tusen for en god løsning. På toalett-siden går man da gjerne for en “tørr”-løsning som kompost o.l. Brønnopplegg uten 230 V strøm til varmekabler vinterstid bør ha spesielt god drenering og være tilrettelagt slik at man unngår frostskader.

Brønnen din
Å skaffe brønnvann vil alltid koste noen titusener, men siden man sikkert ikke er den første som gjør det i området har ofte lokale rørleggere god peiling på hvilke mulighter som finnes, hvor dypt man må bore og vannkvalitet å forvente. Ved å gå til lokale entreprenører vil man kunne få pakkepris på et anlegg, inkludert boring, pumpe og trykktank inne/ute ferdig montert. Det hender vannet inneholder noe jern og mangan, som gjør det brunfarvet, og i noen tilfeller lav pH på grunn av kullsyre(kan tære kraftig på rør). For å sikre mot skader, sjenernde farve på sanitæranlegg og sikre høy vannkomfort kan det være nødvendig med filter. En pakkepris på komplett brønn, med garanti for vann kan ligge på 40-50 tusen ferdig montert. Et vannfilter av høy standard vil ligge på 20-25.

Grått og sort
Når man skal ha innlagt vann bør man ta kontakt med kommunen for å høre om krav som gjelder til rensing. Fra i år gjelder nye krav, men enkelte kommuner holder seg til det gamle regelverket. Noen har regler for alt, andre har krav til kloakkrensing. Hvis forholdene på stedet er slik at man kan la gråvann forsvinne i grunnen vil man komme utenom rensing her. På den annen side stilles alltid krav til toalettavløp,og for mange renseløsninger er det greit å la gråvannet gå i samme, uten vesentlige merkostnader.
Det er i hovedsak to løsninger for toalettavløp, den ene er å grave ned lukket tank som tømmes etter avtale med lokal operatør og kommune. Ta kontakt med kommunen, siden å tømme en slik tank kan være stor belastning på det kommunale renseanlegget. Det er ikke dumt å kartlegge alle kostnader, og vurdere denne løsningen, også opp mot minirenseanlegg.

Renseanlegg
I de fleste fjellområder er det krav om strengeste klasse av minirenseanlegg. Langs kysten fra Vestlandet og nordover kan det være tilstrekkelig med enklere løsning, såkalt kjemisk rensing. Kommunen har også ofte liste over leverandører og anlegg som er godkjent.
Ta kontakt med rørlegger og hør hvilke anlegg de er forhandler for og har erfaring med. Dette vil også gjelde service og slamtømming av anlegget, som man er pålagt å ha avtale om. Hvis man kan planlegge arbeidet i god tid kan man få en rørlegger til å se på forholdene og gi en fast pris. Det er ofte bedre med en litt høy fast pris på papiret, enn en muntlig lav..

Fast avtale
Et renseanlegg vil fort komme opp i ca 60 tusen kroner, med graving og grunnarbeider. Dersom man er flere i grenda kan flere koble seg til samme anlegg. Kapasiteten vil ofte ikke være et problem bare man husker å ta høyde for økt bruk og at mange rumper små kan bli en stor å. Ventetid og pris på rørlegger er slett ikke så høye som i byene, og mange gir gode pakkepriser på vannforsyning og komplett godkjent avløpsanlegg. Noen gir også en fast rabattavtale, og det kan lønne seg å samarbeide med naboene også her.

Fast kontakt
Den store utfordringen er å finne fram til en rørlegger som er ok, gjerne en fast kontakt å kunne ringe til. Her kan det lønne seg å ta en prat med andre hytteeiere og spørre hvem de bruker og hvilke erfaringer de har på fremdrift og priser. Mange får positive overraskelser i møte med bygde-rørleggere, ofte er det hyggelige folk som også kan gi tips om fiskevann og andre ting. Mange velger sogar å gi rørleggær’n en kopi av hyttenøkkelen “just in case”.

Andre nyheter

Family Sitting On Sofa With Parents Arguing

Tenåring til Barneombudet: Har de lov å tvinge meg med på hyttetur?

For familiens håpefulle kan hytteturen være både en fest og en pest. Noen barn synes hytteglade foreldre er håpløst strenge og skrev i sommer til Barneombudet med bønn om hjelp.

Les mer»
varteig

Har du tenkt på farvevalget?

Da vi forsøkte å finne rimelige, forhåpentligvis attraktive hytter landet rundt, slo det oss etter en stund at røde hytter pirret interessen vår først.

Les mer»
hytte bergen 1

Har du lyst på hytte i Bergen, er det en helt unik mulighet her

Byfolk vil gjerne ha hytte på landet. Folk som til daglig bor landlig, ønsker seg vel også hytte. Da kan den godt ligge i byen.

Les mer»
Oslohytte

Kanskje det er noen rimelige hytter her, som kan appellere til deg?

Vi har tidligere sjekket hva som er de rimeligste hyttene i hvert fylke. Her prøver vi å presentere rimelige og helt (i alle fall litt) spesielle fritidseiendommer ulike steder i landet. Kriteriet for utvalget er veldig enkelt: De ulike objektene appellerer til artikkelforfatteren. Klikk på bildene, så får du se dem i større format.

Les mer»
IMG_6026

Nye modeller og moderne trender

Skal du på Hyttemessen på Hellerudsletta 5.-7. september? Da bør du benytte anledningen til å se de fire splitter nye hyttemodellene som er kommet til på Norsk Hyttesenter.

Les mer»
Solcelle og solventilator

Nytt: Solar Duo lader og lufter fra det samme solpanelet

Nå er det her – solcelleanlegget som både leverer strøm til batteriene og sender tørr, oppvarmet luft inn i hytta – et solcellepanel og en solventilator i en og samme løsning. Solar Duo sørger for avfukting, varmetilførsel og strømforsyning på hytta di uten at du behøver to separate paneler montert på ytterveggen.

 

Les mer»
securmark

Pass godt på båtmotoren din, for nå øker risikoen for tjuverier

Ifølge NRK Sørlandet kan vi vente oss et rush av båtmotortjuverier i nærmeste framtid.

Les mer»
sommarstuga

Nordmenn eier mer enn halvparten av alle hyttene i Strömstad.

Ifølge P4 er rundt 75 prosent av de cirka to hundre hyttene som sålangt er solgt i Strömstad i år, kjøpt av nordmenn.

Les mer»
varmtvannstank

Det står mange brannfarlige varmtvannstanker i hytter og hus

Veldig mange av oss har en Oso varmtvannsbereder på hytta eller hjemme, gjerne begge steder. Nå advares det mot enkelte modeller, skriver Telemarksavisa.

Les mer»
Erling Lae på Fulehuk

Er svart arbeid på hytta OK?
Hvis det fører til narkokrim også?

– Ved å kjøpe svart arbeid, er folk med på å bidra til annen kriminalitet. Vi trenger en holdningsendring, sier fylkesmann Erling Lae i Vestfold til Aftenposten. Og legger til at det er viktig å bevisstgjøre helt vanlige folk, som eiere av hytter og sommerhus.

Les mer»
trampoline

Trampoliner er store seil som kan gjøre mye skade

Et villere vær, blant annet med mer og kraftigere vind, er noe vi må ta hensyn til. Blant annet alle dem som har trampoliner på hytta eller hjemme.

Les mer»
Vinterlukking

Snart må vi begynne å tenke på vinterlukkingen

Heldigvis er det mange som kan regne med mange fine høsthelger på hytta. Likevel kan det være lurt å tenke gjennom hva som må gjøres før vinteren og når du skal gjøre det. Her finner du viktige råd og tips. Noen av dem kan du gjøre i god tid før lukkingen, mens andre helst bør gjøres den siste helga. Følger du rådene, vil du finne hytta i like god stand når snøen smelter og en ny sesong starter.

Les mer»
innbrudd

Brukte bilen og sperret hyttetjuvene inne

I Drangedalsposten kan vi lese at et par hadde brutt seg inn i hytter og koier. Det skulle de ikke ha gjort, for da Kristoffer Naas fikk klarhet i hvem de var, gikk han til aksjon.

Les mer»
garatun

– Lokale håndverkere taper stort når det bygges store hytteprosjekter

Vest-Telemark Blad grep fatt i følgende hjertesukk på Facebook-sidene til Garatun Snikkarverkstad og laget en sak om bedriften som nå risikerer å bli lagt ned etter 40 år:

Les mer»