Bergen Skyet 14
Se været der du er »

Vann og avløp til hytta

Når vann skal føres inn og gjerne også ut kan det være lurt å ha planene klare på forhånd og en lokal rørlegger med på laget
FD5pe_hytter_250

Bildet viser et Biovacanlegg type FD 5 m/slamtørker som er typegodkjent for både en bolig og en hytte.

Å få vann og avløp til hytta gir økt komfort, trivsel og flere deilige dager i skjønne omgivelser. Et lite økonomisk løft vil det jo også være, og grundige undersøkelser og planlegging er viktig for å kunne få det utført så rimelig som mulig.
-De fleste hytteeiere ønsker helårs vannforsyning. Kan man ikke koble seg til et vannverk lander de fleste på en grunnvannsløsning, forteller Rune Kaspersen ved Hallingdal Varme og Sanitær på Nesbyen. Man trenger ikke 230 volt tilførsel til hytta for å benytte grunnvann. Mange lar aggregat starte pumpa etter behov.

Utlagt vann?
Definisjonen de flest kommuner praktiserer er at dersom man har en permanent vann¬ledning som går fra yttervegg til innervegg så har man “innlagt vann”. I så tilfelle omfattes hytta av regelverket, som omtales senere. Hytteeiere som ønsker å stå fritt fra regelverket kan nøye seg med brønnvann basert på strømaggregat, tappe vannet utenfor og bære det over terskelen. Mange synes dette er er grei løsning. Der det er vanskelig å slippe gråvann(dusj & servant) ned i grunnen kan man gå for en renseløsning for gråvann, slik at man ikke forurenser nærområdet. Her finnes flere typer, prisen ligger på 35-40 tusen for en god løsning. På toalett-siden går man da gjerne for en “tørr”-løsning som kompost o.l. Brønnopplegg uten 230 V strøm til varmekabler vinterstid bør ha spesielt god drenering og være tilrettelagt slik at man unngår frostskader.

Brønnen din
Å skaffe brønnvann vil alltid koste noen titusener, men siden man sikkert ikke er den første som gjør det i området har ofte lokale rørleggere god peiling på hvilke mulighter som finnes, hvor dypt man må bore og vannkvalitet å forvente. Ved å gå til lokale entreprenører vil man kunne få pakkepris på et anlegg, inkludert boring, pumpe og trykktank inne/ute ferdig montert. Det hender vannet inneholder noe jern og mangan, som gjør det brunfarvet, og i noen tilfeller lav pH på grunn av kullsyre(kan tære kraftig på rør). For å sikre mot skader, sjenernde farve på sanitæranlegg og sikre høy vannkomfort kan det være nødvendig med filter. En pakkepris på komplett brønn, med garanti for vann kan ligge på 40-50 tusen ferdig montert. Et vannfilter av høy standard vil ligge på 20-25.

Grått og sort
Når man skal ha innlagt vann bør man ta kontakt med kommunen for å høre om krav som gjelder til rensing. Fra i år gjelder nye krav, men enkelte kommuner holder seg til det gamle regelverket. Noen har regler for alt, andre har krav til kloakkrensing. Hvis forholdene på stedet er slik at man kan la gråvann forsvinne i grunnen vil man komme utenom rensing her. På den annen side stilles alltid krav til toalettavløp,og for mange renseløsninger er det greit å la gråvannet gå i samme, uten vesentlige merkostnader.
Det er i hovedsak to løsninger for toalettavløp, den ene er å grave ned lukket tank som tømmes etter avtale med lokal operatør og kommune. Ta kontakt med kommunen, siden å tømme en slik tank kan være stor belastning på det kommunale renseanlegget. Det er ikke dumt å kartlegge alle kostnader, og vurdere denne løsningen, også opp mot minirenseanlegg.

Renseanlegg
I de fleste fjellområder er det krav om strengeste klasse av minirenseanlegg. Langs kysten fra Vestlandet og nordover kan det være tilstrekkelig med enklere løsning, såkalt kjemisk rensing. Kommunen har også ofte liste over leverandører og anlegg som er godkjent.
Ta kontakt med rørlegger og hør hvilke anlegg de er forhandler for og har erfaring med. Dette vil også gjelde service og slamtømming av anlegget, som man er pålagt å ha avtale om. Hvis man kan planlegge arbeidet i god tid kan man få en rørlegger til å se på forholdene og gi en fast pris. Det er ofte bedre med en litt høy fast pris på papiret, enn en muntlig lav..

Fast avtale
Et renseanlegg vil fort komme opp i ca 60 tusen kroner, med graving og grunnarbeider. Dersom man er flere i grenda kan flere koble seg til samme anlegg. Kapasiteten vil ofte ikke være et problem bare man husker å ta høyde for økt bruk og at mange rumper små kan bli en stor å. Ventetid og pris på rørlegger er slett ikke så høye som i byene, og mange gir gode pakkepriser på vannforsyning og komplett godkjent avløpsanlegg. Noen gir også en fast rabattavtale, og det kan lønne seg å samarbeide med naboene også her.

Fast kontakt
Den store utfordringen er å finne fram til en rørlegger som er ok, gjerne en fast kontakt å kunne ringe til. Her kan det lønne seg å ta en prat med andre hytteeiere og spørre hvem de bruker og hvilke erfaringer de har på fremdrift og priser. Mange får positive overraskelser i møte med bygde-rørleggere, ofte er det hyggelige folk som også kan gi tips om fiskevann og andre ting. Mange velger sogar å gi rørleggær’n en kopi av hyttenøkkelen “just in case”.

Andre nyheter

IMG_0634

Moderne design og nye ideer i ny visningshytte på Hellerudsletta

Boligpartner er en forholdsvis ny  aktør i hyttemarkedet. De tre siste årene har bedriften brukt på å orientere seg i hyttesektoren og gjøre seg tanker om hva de kan ha å tilføre i et bredspektret hyttelandskap. Resultatet av prosessen kommer til uttrykk blant annet i modellen Floris.

Les mer»
Maling - ikke_putt_denne_her_X

Ikke hør på de som sier: "Putt den brukte penselen i fryseren"

På Internett, blant bloggere og på diverse gjør-det-selv-nettsteder, finnes det mange gode råd å få. Men ikke alle kjerringråd er like godt underbygde. Et tips du bør se bort fra, er å putte penselen i fryseren mellom maleøktene!

Les mer»
Hytteinteriør værelse

Stadig flere hyttebyggere kjøper ferdigbehandlet trevirke

Hyttebyggere etterspør i stadig stigende grad ferdigbehandlet trevirke både innvendig og utvending. – Etterspørselen øker jevnt. Hyttebyggerne ser de store fordelene ved å få materialene ferdig beiset eller malt, sier Steinar Lyseng i Valdres Trebehandling. Fra 1. september heter firmaet VYRK.

Les mer»
Messe

Hyttemessen: Ny visningshytte og Swix lærer deg å "preppe" skiene

Fredag åpner høstens hyttemesse på Hellerudsletta. Selv om vårens messe er den aller største, mangler det ikke på nyheter på denne heller. Boligpartner åpner for eksempel sin splitter nye visningshytte kommende fredag. Men «alle» har de noe å hente på Hyttemessen på Exporama Senteret 4.-6. september, mener arrangørene Per Levik og Tore Bjørnstad.

Les mer»
wimpel

Delikat varmelist stopper kaldras fra store vindusflater

Har du kjent kulde fra hyttevinduet selv om det ikke trekker fra utette ruter? Ikke det – da er det bare fordi vinduene dine ikke er store nok til at det er et problem.

Les mer»
torvtak

Halve torvtaket deiset i bakken under det kraftige regnværet

Vi fikk oss en overraskelse da plutselig halve torvtaket på et lite uthus deiset i bakken.

Les mer»
Hallingstue 8

De kjøpte vernet seterstøl med 275 år gammel Hallingstue – USETT

Mens han spent og noe urolig satt i bilen på vei for å kikke på den fascinerende seterstølen høyt til fjells i Nes, haglet budene inn til megleren. Kai Arne Ødegård hadde ikke noe valg. Han måtte hoppe på budkarusellen der og da - i 80 km/t. Allerede før Hønefoss var han og samboer Liesl Mindt plutselig eiere av en verneverdig støl, kjøpt usett!

Les mer»
sky og blå himmel

Si fra til nødetatene hvis du ligger og slapper av i robåten din! Eller ...?

Kan du tenke deg noe fredeligere enn å ligge å slappe av på bunnen av en robåt som driver etter vær og vind på et lite vann, sole deg og se på florlette skyer som driver forbi? Og når den svake vinden har blåst deg for nær land, tar du noen gode åretak, før du legger deg godt til rette med hodet på redningsvesten igjen ...

Les mer»
Gryteskjær 2015

Litt av et 3D-puslespill ...?

Ifølge NRK må steinen som er sprengt ut på Hermine Midelfarts eiendom på Gryteskjær i Tjøme kommune tilbake på plass innen 15. september.

Les mer»
Brøtsøveien 134

Sjøhyttenes historie - fra nød til rikdom

Du som har hytte ved sjøen, har du tenkt over hvem som har bodd der før, og kanskje slitt livet av seg? Her kommer en sånn historie, som er representativ for mange, nå svært attraktive, steder med strandlinje:

Les mer»
IMG_7766

Hytte-TV for rundt 75% av oss

TV er viktigere enn innlagt vann på hytta, mener RiksTV. Dessuten er TV nesten like vanlig på hytta som strøm. Dette går fram av en fersk undersøkelse foretatt av Ipsos MMI på oppdrag fra TV-distributøren RiksTV.

Les mer»
serviceavgift

Kan serviceavgift være lov?

Rømåsen og Natrudstilen Vel vil se på lovligheten av den nye serviceavgiften på 2.500 kroner som Ringsaker allmenning pålegger hytteeierne, skriver Ringsaker Blad.

Les mer»
korn

Kornåkeren gir ikke bare mat,
men byggematerialer også

Ifølge trenytt.no, kan det være mulig at halm etter hvert vil bli mer brukt som isolasjonsmateriale i hus og hytter. Til nå er det bare de aller mest miljøbevisste som har brukt det.

Les mer»
Randi Hagen Fjellberg

Hytteskatten brer om seg

Mer enn halvparten av norske kommuner krever i dag inn eiendomsskatt på fritidsboliger, skriver Aftenposten. Og de blir stadig flere.

Les mer»