Hvaler Delvis skyet 5
Se været der du er »

Vann og avløp til hytta

Når vann skal føres inn og gjerne også ut kan det være lurt å ha planene klare på forhånd og en lokal rørlegger med på laget
FD5pe_hytter_250

Bildet viser et Biovacanlegg type FD 5 m/slamtørker som er typegodkjent for både en bolig og en hytte.

Å få vann og avløp til hytta gir økt komfort, trivsel og flere deilige dager i skjønne omgivelser. Et lite økonomisk løft vil det jo også være, og grundige undersøkelser og planlegging er viktig for å kunne få det utført så rimelig som mulig.
-De fleste hytteeiere ønsker helårs vannforsyning. Kan man ikke koble seg til et vannverk lander de fleste på en grunnvannsløsning, forteller Rune Kaspersen ved Hallingdal Varme og Sanitær på Nesbyen. Man trenger ikke 230 volt tilførsel til hytta for å benytte grunnvann. Mange lar aggregat starte pumpa etter behov.

Utlagt vann?
Definisjonen de flest kommuner praktiserer er at dersom man har en permanent vann¬ledning som går fra yttervegg til innervegg så har man “innlagt vann”. I så tilfelle omfattes hytta av regelverket, som omtales senere. Hytteeiere som ønsker å stå fritt fra regelverket kan nøye seg med brønnvann basert på strømaggregat, tappe vannet utenfor og bære det over terskelen. Mange synes dette er er grei løsning. Der det er vanskelig å slippe gråvann(dusj & servant) ned i grunnen kan man gå for en renseløsning for gråvann, slik at man ikke forurenser nærområdet. Her finnes flere typer, prisen ligger på 35-40 tusen for en god løsning. På toalett-siden går man da gjerne for en “tørr”-løsning som kompost o.l. Brønnopplegg uten 230 V strøm til varmekabler vinterstid bør ha spesielt god drenering og være tilrettelagt slik at man unngår frostskader.

Brønnen din
Å skaffe brønnvann vil alltid koste noen titusener, men siden man sikkert ikke er den første som gjør det i området har ofte lokale rørleggere god peiling på hvilke mulighter som finnes, hvor dypt man må bore og vannkvalitet å forvente. Ved å gå til lokale entreprenører vil man kunne få pakkepris på et anlegg, inkludert boring, pumpe og trykktank inne/ute ferdig montert. Det hender vannet inneholder noe jern og mangan, som gjør det brunfarvet, og i noen tilfeller lav pH på grunn av kullsyre(kan tære kraftig på rør). For å sikre mot skader, sjenernde farve på sanitæranlegg og sikre høy vannkomfort kan det være nødvendig med filter. En pakkepris på komplett brønn, med garanti for vann kan ligge på 40-50 tusen ferdig montert. Et vannfilter av høy standard vil ligge på 20-25.

Grått og sort
Når man skal ha innlagt vann bør man ta kontakt med kommunen for å høre om krav som gjelder til rensing. Fra i år gjelder nye krav, men enkelte kommuner holder seg til det gamle regelverket. Noen har regler for alt, andre har krav til kloakkrensing. Hvis forholdene på stedet er slik at man kan la gråvann forsvinne i grunnen vil man komme utenom rensing her. På den annen side stilles alltid krav til toalettavløp,og for mange renseløsninger er det greit å la gråvannet gå i samme, uten vesentlige merkostnader.
Det er i hovedsak to løsninger for toalettavløp, den ene er å grave ned lukket tank som tømmes etter avtale med lokal operatør og kommune. Ta kontakt med kommunen, siden å tømme en slik tank kan være stor belastning på det kommunale renseanlegget. Det er ikke dumt å kartlegge alle kostnader, og vurdere denne løsningen, også opp mot minirenseanlegg.

Renseanlegg
I de fleste fjellområder er det krav om strengeste klasse av minirenseanlegg. Langs kysten fra Vestlandet og nordover kan det være tilstrekkelig med enklere løsning, såkalt kjemisk rensing. Kommunen har også ofte liste over leverandører og anlegg som er godkjent.
Ta kontakt med rørlegger og hør hvilke anlegg de er forhandler for og har erfaring med. Dette vil også gjelde service og slamtømming av anlegget, som man er pålagt å ha avtale om. Hvis man kan planlegge arbeidet i god tid kan man få en rørlegger til å se på forholdene og gi en fast pris. Det er ofte bedre med en litt høy fast pris på papiret, enn en muntlig lav..

Fast avtale
Et renseanlegg vil fort komme opp i ca 60 tusen kroner, med graving og grunnarbeider. Dersom man er flere i grenda kan flere koble seg til samme anlegg. Kapasiteten vil ofte ikke være et problem bare man husker å ta høyde for økt bruk og at mange rumper små kan bli en stor å. Ventetid og pris på rørlegger er slett ikke så høye som i byene, og mange gir gode pakkepriser på vannforsyning og komplett godkjent avløpsanlegg. Noen gir også en fast rabattavtale, og det kan lønne seg å samarbeide med naboene også her.

Fast kontakt
Den store utfordringen er å finne fram til en rørlegger som er ok, gjerne en fast kontakt å kunne ringe til. Her kan det lønne seg å ta en prat med andre hytteeiere og spørre hvem de bruker og hvilke erfaringer de har på fremdrift og priser. Mange får positive overraskelser i møte med bygde-rørleggere, ofte er det hyggelige folk som også kan gi tips om fiskevann og andre ting. Mange velger sogar å gi rørleggær’n en kopi av hyttenøkkelen “just in case”.

Andre nyheter

Røra

Billige hytter landet rundt

Vi tar igjen en runde for å kikke etter rimelige fritidsboliger. Denne gangen gjør vi det i alfabetisk rekkefølge og starter derfor i Akershus.

Les mer»
slukkeskum

Nyttige julegaver til hytteeieren

Det er snart jul, og hva skal vi egentlig gi til den som har alt? Noe livsviktig nyttig til hytta, kanskje ... I alle fall hvis vedkommende ikke har det fra før.

Les mer»
Ingvill MB

Ingvill lager turmat på hytter og fyr.

TV er så mangt, og for dem av oss som ikke er helt oppdatert, oppdager vi stadig nye kanaler. En av dem er Matkanalen, der det i morgen, den 2. desember, er première på en ny serie som heter "Naturopplevelser for livet".

Les mer»
Snøscooter

Snøscooterløyper frister hyttefolk til kjøp av tomter i Ljørdalen

Scooter-løyper vekker slett ikke bare avsky blant hyttefolk. I Trysil skaper etableringen av en ny scooterløype tvert i mot optimisme blant tomteselgere.  75 nye hyttetomter legges ut.

Les mer»
Knut Buen

- Folk bør få lov til å bo på hyttene sine

Folkemusikeren og grunneieren Knut Buen i Tuddal synes det ikke bør være umulig å bosette seg på hytta si, leser vi i Telen.

Les mer»
15056267_10154431940160589_8956780143695694679_n

Bygg rekkverket med solcellepanel og selg overskuddsstrømmen!

Hytteeiere er opptatt av solenergi både til eget bruk og salg. Det vil forbause oss om ikke mange av dem nå fatter interesse for dette produktet fra et par iderike sunnmøringer: Det strømproduserende rekkverket.

Les mer»
Nødplakat-artikkel

Gikk gjennom isen - hyttenaboens nødplakat kan ha reddet ham

Har du nødplakat på hytta? Ikke det nei. Stjørdalens Blad gir deg en historie som nok får deg til å skaffe deg en.

Les mer»
sandstrand[1]

Må fjerne skjellsandstrand?

En hytteeier mente han var i god tro da han i slutten av september fikk firmaet Boston AS til å fylle skjellsand på hyttestranda i Bamble, ved Finnmarkstrand i Trosbyfjorden, leser vi i Porsgrunn Dagblad.

Les mer»
Oppstue

Ønsker at folk bosetter seg på hytta

Telemarkskommunen Kviteseid vil at hytteeierne skal kunne bosette seg fast på hytta.  Flere innbyggere er en nøkkel til økte inntekter.

Les mer»
Savalen

Er bekymret for at kommunen priser seg ut

Hyttemarkedet på Savalen er godt, og nylig ble det satt ny prisrekord. Men hvorfor må kommunen tyne hytteeierne for den aller siste krona som er mulig å få ut av dem?

Les mer»
Aure

Et kommunalt eksempel til etterfølgelse

Aure kommune og Aure næringsforum gjennomfører nå en undersøkelse blant hytteeiere i kommunen. Om lag 1400 hytteinnbyggere får i disse dagene en invitasjon til å delta i hytteundersøkelsen.

Les mer»
Filefjell

Vang blir den eneste Valdres-
kommunen uten eiendomsskatt

I en artikkel i Oppland Arbeiderblad sier Vang-ordføreren at det gjelder å kjøpe hytte på rett side av elva Raudøla. På hans side er det nemlig ikke planer om eiendomsskatt.

Les mer»
TA 3

Søkte ikke om tillatelse, fikk ikke tilgivelse - tre tiltak må rives

Hytteeieren bygde grillhytte, veranda og trappeavsats uten tillatelse. Han får heller ikke tilgivelse. Alt må rives.

Les mer»
Synnfjell syd

Nye attraktive hyttetomter på Synnfjell syd på gang

En ny plan for Synnfjell syd legger til rette for 250 nye høystandard-hytter, melder Oppland Arbeiderblad.

Les mer»