Sandefjord Klarvær 17
Se været der du er »

Vann og avløp til hytta

Når vann skal føres inn og gjerne også ut kan det være lurt å ha planene klare på forhånd og en lokal rørlegger med på laget
FD5pe_hytter_250

Bildet viser et Biovacanlegg type FD 5 m/slamtørker som er typegodkjent for både en bolig og en hytte.

Å få vann og avløp til hytta gir økt komfort, trivsel og flere deilige dager i skjønne omgivelser. Et lite økonomisk løft vil det jo også være, og grundige undersøkelser og planlegging er viktig for å kunne få det utført så rimelig som mulig.
-De fleste hytteeiere ønsker helårs vannforsyning. Kan man ikke koble seg til et vannverk lander de fleste på en grunnvannsløsning, forteller Rune Kaspersen ved Hallingdal Varme og Sanitær på Nesbyen. Man trenger ikke 230 volt tilførsel til hytta for å benytte grunnvann. Mange lar aggregat starte pumpa etter behov.

Utlagt vann?
Definisjonen de flest kommuner praktiserer er at dersom man har en permanent vann¬ledning som går fra yttervegg til innervegg så har man “innlagt vann”. I så tilfelle omfattes hytta av regelverket, som omtales senere. Hytteeiere som ønsker å stå fritt fra regelverket kan nøye seg med brønnvann basert på strømaggregat, tappe vannet utenfor og bære det over terskelen. Mange synes dette er er grei løsning. Der det er vanskelig å slippe gråvann(dusj & servant) ned i grunnen kan man gå for en renseløsning for gråvann, slik at man ikke forurenser nærområdet. Her finnes flere typer, prisen ligger på 35-40 tusen for en god løsning. På toalett-siden går man da gjerne for en “tørr”-løsning som kompost o.l. Brønnopplegg uten 230 V strøm til varmekabler vinterstid bør ha spesielt god drenering og være tilrettelagt slik at man unngår frostskader.

Brønnen din
Å skaffe brønnvann vil alltid koste noen titusener, men siden man sikkert ikke er den første som gjør det i området har ofte lokale rørleggere god peiling på hvilke mulighter som finnes, hvor dypt man må bore og vannkvalitet å forvente. Ved å gå til lokale entreprenører vil man kunne få pakkepris på et anlegg, inkludert boring, pumpe og trykktank inne/ute ferdig montert. Det hender vannet inneholder noe jern og mangan, som gjør det brunfarvet, og i noen tilfeller lav pH på grunn av kullsyre(kan tære kraftig på rør). For å sikre mot skader, sjenernde farve på sanitæranlegg og sikre høy vannkomfort kan det være nødvendig med filter. En pakkepris på komplett brønn, med garanti for vann kan ligge på 40-50 tusen ferdig montert. Et vannfilter av høy standard vil ligge på 20-25.

Grått og sort
Når man skal ha innlagt vann bør man ta kontakt med kommunen for å høre om krav som gjelder til rensing. Fra i år gjelder nye krav, men enkelte kommuner holder seg til det gamle regelverket. Noen har regler for alt, andre har krav til kloakkrensing. Hvis forholdene på stedet er slik at man kan la gråvann forsvinne i grunnen vil man komme utenom rensing her. På den annen side stilles alltid krav til toalettavløp,og for mange renseløsninger er det greit å la gråvannet gå i samme, uten vesentlige merkostnader.
Det er i hovedsak to løsninger for toalettavløp, den ene er å grave ned lukket tank som tømmes etter avtale med lokal operatør og kommune. Ta kontakt med kommunen, siden å tømme en slik tank kan være stor belastning på det kommunale renseanlegget. Det er ikke dumt å kartlegge alle kostnader, og vurdere denne løsningen, også opp mot minirenseanlegg.

Renseanlegg
I de fleste fjellområder er det krav om strengeste klasse av minirenseanlegg. Langs kysten fra Vestlandet og nordover kan det være tilstrekkelig med enklere løsning, såkalt kjemisk rensing. Kommunen har også ofte liste over leverandører og anlegg som er godkjent.
Ta kontakt med rørlegger og hør hvilke anlegg de er forhandler for og har erfaring med. Dette vil også gjelde service og slamtømming av anlegget, som man er pålagt å ha avtale om. Hvis man kan planlegge arbeidet i god tid kan man få en rørlegger til å se på forholdene og gi en fast pris. Det er ofte bedre med en litt høy fast pris på papiret, enn en muntlig lav..

Fast avtale
Et renseanlegg vil fort komme opp i ca 60 tusen kroner, med graving og grunnarbeider. Dersom man er flere i grenda kan flere koble seg til samme anlegg. Kapasiteten vil ofte ikke være et problem bare man husker å ta høyde for økt bruk og at mange rumper små kan bli en stor å. Ventetid og pris på rørlegger er slett ikke så høye som i byene, og mange gir gode pakkepriser på vannforsyning og komplett godkjent avløpsanlegg. Noen gir også en fast rabattavtale, og det kan lønne seg å samarbeide med naboene også her.

Fast kontakt
Den store utfordringen er å finne fram til en rørlegger som er ok, gjerne en fast kontakt å kunne ringe til. Her kan det lønne seg å ta en prat med andre hytteeiere og spørre hvem de bruker og hvilke erfaringer de har på fremdrift og priser. Mange får positive overraskelser i møte med bygde-rørleggere, ofte er det hyggelige folk som også kan gi tips om fiskevann og andre ting. Mange velger sogar å gi rørleggær’n en kopi av hyttenøkkelen “just in case”.

Andre nyheter

containere skallevold

I disse to containerne ligger
8.000.000 offentlige kroner

Idag forsvant den nest siste av ei rekke med hus og fritidsboliger nær ei av Tønsbergs mest populære strender.

Les mer»
Danmark

Dette er Danmarks dyreste hytte

Også i Danmark er det stive priser på de dyreste hyttene. Likevel, det virker som det ikke nytter å selge helt til fantasipriser.

Les mer»
lykkefund

Lykkefund er et funn for hyttehagen

Har du roser i hyttehagen? Ikke, men har lyst på? Da anbefaler vi Lykkefund.

Les mer»
laftetømmer

Rimelige, flyttbare hytter

Tradisjonelt har mange hus og hytter vært på flyttefot opp gjennom årene. Det er fortsatt mulig, særlig når bygningene er laftet.

Les mer»
gis bort

Hytter gis bort

Innimellom fins det hytter som gis bort på Finn, som regel fordi eierne skal bygge ny.

Les mer»
Maling Foto IFI

Noen hytteeiere må male om hytta,
mens andre får slippe likevel

Liker du Stavernsgul på hytta? Eller Høstgul? Da kan du få kommunen på nakken. I alle fall hvis du har hytte i Nome. På ei lita hytte i Nøtterøy-skjærgården, derimot, ville nok begge de to nevnte fargene vært akseptert, mens hvitt fikk nasjonalparkstyret til å se rødt.

Les mer»
Havnaveien 63

Behandlingstid ett år, minst

Hvor mye skygge lager et frimerke, spurte hovedutvalgslederen i teknisk hovedutvalg på Tjøme retorisk og la til at det må være lov å tenke sjøl. Det var i april, da saken kom opp for andre gang.

 

Les mer»
Gryteskjær 2015

Mangemillionær erter på seg
"hele kyst-Vestfold"

En sprengeskandale ryster sommer- og hyttekommunen Tjøme. Grunnen er at en hytteeier med sin helt egen holme, har sprengt bort mye svaberg for å bygge ny hytte. Toneangivende politikere ønsker seg byggeforbud i mange år eller fengselsstraff.

Les mer»
Sjusjøen - veiskilt

Hyttefolk opprørt over ny «serviceavgift» på Sjusjøen

Hytteeiere på Sjusjøen reagerer sterkt på at Ringsaker Almenning har innført det de kaller en serviceavgift for hytteeiere i området. «Nå går det over støvleskaftene», erklærer en hytteeiere i Ringsaker Blad. Avisa er på lederplass kritisk til kostnadsnivået som er i ferd med å bli etablert i Ringsakerfjellet.

Les mer»
Knott grill

Sånn blir du kvitt mygg og knott

Svenske Anna Rosenberg og familien hennes har vært plaget med knott i sommer. Så oppdaget hun en måte å kverke plageåndene på.

Les mer»
innbrudd

Du kan bygge opp private trygg- hetsnettverk med appen Tend24

Er du på hytta og det skjer noe galt hjemme? Nå er det kommet en mulighet til på markedet for å få kontroll på situasjonen, i tillegg til de profesjonelle vaktselskapene. En app på mobiltelefonen.

Les mer»
IMG_7766

Tre av fire har TV på hytta

TV er viktigere enn innlagt vann på hytta, mener RiksTV. Dessuten er TV nesten like vanlig på hytta som strøm. Dette går fram av en fersk undersøkelse foretatt av Ipsos MMI på oppdrag fra TV-distributøren RiksTV.

Les mer»
lek

Om sommeren bør unge og gamle leke og ha det moro sammen

For alle som har litt konkurranseinstinkt i seg, er sommerferien ei fin tid, i alle fall hvis det er likesinnede på familiehytta eller i nærområdet.

Les mer»
Naust Harøy

Tvangsmulkt og dagbøter hvis nausthytter ikke blir naust igjen

Under rubrikken "hytte" på Finn, får du 307 treff hvis du legger inn søkeordet "naust", 82 på "sjøbod" og 54 på "båthus". Selvfølgelig gjelder de aller fleste annonsene fritidseiendommer der det også er et naust i tillegg til hytta, men ofte er det bare naust, som i svært mange tilfeller feilaktig annonseres som hytter. Det kan koste dyrt å la seg forlede til å tro at disse naustene virkelig er hytter.

Les mer»