Nordkapp Delvis skyet -5
Se været der du er »

Vann og avløp til hytta

Når vann skal føres inn og gjerne også ut kan det være lurt å ha planene klare på forhånd og en lokal rørlegger med på laget
FD5pe_hytter_250

Bildet viser et Biovacanlegg type FD 5 m/slamtørker som er typegodkjent for både en bolig og en hytte.

Å få vann og avløp til hytta gir økt komfort, trivsel og flere deilige dager i skjønne omgivelser. Et lite økonomisk løft vil det jo også være, og grundige undersøkelser og planlegging er viktig for å kunne få det utført så rimelig som mulig.
-De fleste hytteeiere ønsker helårs vannforsyning. Kan man ikke koble seg til et vannverk lander de fleste på en grunnvannsløsning, forteller Rune Kaspersen ved Hallingdal Varme og Sanitær på Nesbyen. Man trenger ikke 230 volt tilførsel til hytta for å benytte grunnvann. Mange lar aggregat starte pumpa etter behov.

Utlagt vann?
Definisjonen de flest kommuner praktiserer er at dersom man har en permanent vann¬ledning som går fra yttervegg til innervegg så har man “innlagt vann”. I så tilfelle omfattes hytta av regelverket, som omtales senere. Hytteeiere som ønsker å stå fritt fra regelverket kan nøye seg med brønnvann basert på strømaggregat, tappe vannet utenfor og bære det over terskelen. Mange synes dette er er grei løsning. Der det er vanskelig å slippe gråvann(dusj & servant) ned i grunnen kan man gå for en renseløsning for gråvann, slik at man ikke forurenser nærområdet. Her finnes flere typer, prisen ligger på 35-40 tusen for en god løsning. På toalett-siden går man da gjerne for en “tørr”-løsning som kompost o.l. Brønnopplegg uten 230 V strøm til varmekabler vinterstid bør ha spesielt god drenering og være tilrettelagt slik at man unngår frostskader.

Brønnen din
Å skaffe brønnvann vil alltid koste noen titusener, men siden man sikkert ikke er den første som gjør det i området har ofte lokale rørleggere god peiling på hvilke mulighter som finnes, hvor dypt man må bore og vannkvalitet å forvente. Ved å gå til lokale entreprenører vil man kunne få pakkepris på et anlegg, inkludert boring, pumpe og trykktank inne/ute ferdig montert. Det hender vannet inneholder noe jern og mangan, som gjør det brunfarvet, og i noen tilfeller lav pH på grunn av kullsyre(kan tære kraftig på rør). For å sikre mot skader, sjenernde farve på sanitæranlegg og sikre høy vannkomfort kan det være nødvendig med filter. En pakkepris på komplett brønn, med garanti for vann kan ligge på 40-50 tusen ferdig montert. Et vannfilter av høy standard vil ligge på 20-25.

Grått og sort
Når man skal ha innlagt vann bør man ta kontakt med kommunen for å høre om krav som gjelder til rensing. Fra i år gjelder nye krav, men enkelte kommuner holder seg til det gamle regelverket. Noen har regler for alt, andre har krav til kloakkrensing. Hvis forholdene på stedet er slik at man kan la gråvann forsvinne i grunnen vil man komme utenom rensing her. På den annen side stilles alltid krav til toalettavløp,og for mange renseløsninger er det greit å la gråvannet gå i samme, uten vesentlige merkostnader.
Det er i hovedsak to løsninger for toalettavløp, den ene er å grave ned lukket tank som tømmes etter avtale med lokal operatør og kommune. Ta kontakt med kommunen, siden å tømme en slik tank kan være stor belastning på det kommunale renseanlegget. Det er ikke dumt å kartlegge alle kostnader, og vurdere denne løsningen, også opp mot minirenseanlegg.

Renseanlegg
I de fleste fjellområder er det krav om strengeste klasse av minirenseanlegg. Langs kysten fra Vestlandet og nordover kan det være tilstrekkelig med enklere løsning, såkalt kjemisk rensing. Kommunen har også ofte liste over leverandører og anlegg som er godkjent.
Ta kontakt med rørlegger og hør hvilke anlegg de er forhandler for og har erfaring med. Dette vil også gjelde service og slamtømming av anlegget, som man er pålagt å ha avtale om. Hvis man kan planlegge arbeidet i god tid kan man få en rørlegger til å se på forholdene og gi en fast pris. Det er ofte bedre med en litt høy fast pris på papiret, enn en muntlig lav..

Fast avtale
Et renseanlegg vil fort komme opp i ca 60 tusen kroner, med graving og grunnarbeider. Dersom man er flere i grenda kan flere koble seg til samme anlegg. Kapasiteten vil ofte ikke være et problem bare man husker å ta høyde for økt bruk og at mange rumper små kan bli en stor å. Ventetid og pris på rørlegger er slett ikke så høye som i byene, og mange gir gode pakkepriser på vannforsyning og komplett godkjent avløpsanlegg. Noen gir også en fast rabattavtale, og det kan lønne seg å samarbeide med naboene også her.

Fast kontakt
Den store utfordringen er å finne fram til en rørlegger som er ok, gjerne en fast kontakt å kunne ringe til. Her kan det lønne seg å ta en prat med andre hytteeiere og spørre hvem de bruker og hvilke erfaringer de har på fremdrift og priser. Mange får positive overraskelser i møte med bygde-rørleggere, ofte er det hyggelige folk som også kan gi tips om fiskevann og andre ting. Mange velger sogar å gi rørleggær’n en kopi av hyttenøkkelen “just in case”.

Andre nyheter

ålfjell

Fra 910.000 til 2.000.000
på 4 timer og 10 minutter på Ålfjell

Det tok helt av da budene strømmet inn på et hyttetun på Ålfjell nær Vaset mandag. Det startet 40.000 kroner under prisantydningen, men endte på over det dobbelte av denne.

Les mer»
KreatorDSC_8462

Bålempanadas er friluftslivs- og bålmatentusiast Fridas favoritt

Friluftslivet har alltid vært forbundet med bålkos for Frida Østgård. Inspirert av familiens turer i skog og mark med matlaging i det fri, har Ål-jenta samlet en rekke enkle oppskrifter i boka «Fridas bålmat».

Les mer»
Hafjell-150323-prepåske-sol og snø-familie i bakken-natur

En meter snø og superpåske i vente i alpinbakkene i Gudbrandsdalen

Værvarselet tyder på at påsken starter med pudderføre. I Gudbrandsdalen ligger rikelige mengder snø, og alpinbakkene Hafjell og Kvitfjell venter storinnrykk.

Les mer»
Hytteforbundets styre

Hyttetinget : Trygve Jarholt leder i Hytteforbundet

Norges Hytteforbunds øverste organ, Hyttetinget, ble avholdt lørdag 21. mars med blant annet valg av nytt styre. Hyttetinget finner sted annet hvert år. 

Les mer»
Nøkkelboks

Gjemmer du hyttenøkkelen under matta? Eller i takrenna? Eller ...?

Har du opplevd å komme fram til hytta bare for å oppdage at nøkkelen ligger igjen hjemme? Ikke? Nei, for nøkkelen ligger på et lurt sted ...

Les mer»
Søppel

Unngå innbrudd og brann

Det er snart påske, og da er brann- og innbruddsikring viktig både både før du reiser og når du kommer fram. Ifølge helseinfonett.no kan du redusere mulighetene for brann og innbrudd ganske betraktelig med bare noen enkle grep.

Les mer»
bergknapp[1]

Et lett, levende tak til hytta?

Torvtak er velkjent i landet vårt. Nå er det kommet et annet levende alternativ som er mye lettere.

Les mer»
maling

Hvis du sliter med lokkene til malingboksene, her er et tips

Særlig hvis du bruker bare litt av innholdet hver gang, blir det etter hver veldig vanskelig å få lokket av malingboksene.

Les mer»
wood

Eier du selveste drømmehytta kan du vinne fine premier

Drømmehytta må ha personlighet og særpreg. Det kan være gjennom smarte løsninger, personlig interiør, særegenheter eller spesiell arkitektur. Beliggenhet kan også ha betydning, det gjelder både samspillet med omgivelsene og utsikten, leser vi i bladet Hytteliv. Der leser vi også at det kan være nettopp di hytte det er snakk om.

Les mer»
1 canada[1]

La deg inspirere av fine og merkelige hytter verden rundt

Vi har tidligere også anbefalt nettstedet med det merkelige navnet cabinporn.com, som absolutt ikke har noe med porno å gjøre.

Les mer»
Treideneveien20

Slapp masse plunder da tre politikere glemte å rekke opp handa

I juli ble ei flott beliggende hytte på Tjøme solgt for 9,7 millioner kroner. Den er ikke mer enn sytten år gammel, men eierne vil likevel rive den.

Les mer»
Miljøhytte

Gjør hytta til et solkraftverk og selg strømmen i nettet

Miljøvennlig teknologi er mer aktuell blant hyttefolk enn noen gang. På Hyttemessen på Hellerudsletta etter påske kommer flere nyheter som vil ha appell til miljøbevisste hytteeiere.

Les mer»
Nytt bilde (2)

Vill oppmerksomhet rundt ”vippebenken” på Facebook

”Vippebenken” – kombinasjonen bord/benk – som vi viste prototypen av her på Hytteavisen i fjor høst, tar nå fullstendig av på Facebook. Hyttemessen AS har lagt ut videoen som viser hvordan den fungerer, på sin FB-side. Mottakelsen har vært formidabel. Nå – torsdag kveld 12. mars – er videoen delt nesten 20.000 ganger!

Les mer»
Port Grevik

Vet du at da må kommunen dekke advokatutgiftene dine?

Noen ganger hender det at hytteeiere må ha hjelp av advokat for å få rett i en strid med myndighetene. Det kan bli veldig dyrt. Da er det greit å vite at det nettopp er myndighetene som må ta regningen din, selvfølgelig forutsatt at du vinner fram.

Les mer»