Kirkenes Tåke 5
Se været der du er »

Vann og avløp til hytta

Når vann skal føres inn og gjerne også ut kan det være lurt å ha planene klare på forhånd og en lokal rørlegger med på laget
FD5pe_hytter_250

Bildet viser et Biovacanlegg type FD 5 m/slamtørker som er typegodkjent for både en bolig og en hytte.

Å få vann og avløp til hytta gir økt komfort, trivsel og flere deilige dager i skjønne omgivelser. Et lite økonomisk løft vil det jo også være, og grundige undersøkelser og planlegging er viktig for å kunne få det utført så rimelig som mulig.
-De fleste hytteeiere ønsker helårs vannforsyning. Kan man ikke koble seg til et vannverk lander de fleste på en grunnvannsløsning, forteller Rune Kaspersen ved Hallingdal Varme og Sanitær på Nesbyen. Man trenger ikke 230 volt tilførsel til hytta for å benytte grunnvann. Mange lar aggregat starte pumpa etter behov.

Utlagt vann?
Definisjonen de flest kommuner praktiserer er at dersom man har en permanent vann¬ledning som går fra yttervegg til innervegg så har man “innlagt vann”. I så tilfelle omfattes hytta av regelverket, som omtales senere. Hytteeiere som ønsker å stå fritt fra regelverket kan nøye seg med brønnvann basert på strømaggregat, tappe vannet utenfor og bære det over terskelen. Mange synes dette er er grei løsning. Der det er vanskelig å slippe gråvann(dusj & servant) ned i grunnen kan man gå for en renseløsning for gråvann, slik at man ikke forurenser nærområdet. Her finnes flere typer, prisen ligger på 35-40 tusen for en god løsning. På toalett-siden går man da gjerne for en “tørr”-løsning som kompost o.l. Brønnopplegg uten 230 V strøm til varmekabler vinterstid bør ha spesielt god drenering og være tilrettelagt slik at man unngår frostskader.

Brønnen din
Å skaffe brønnvann vil alltid koste noen titusener, men siden man sikkert ikke er den første som gjør det i området har ofte lokale rørleggere god peiling på hvilke mulighter som finnes, hvor dypt man må bore og vannkvalitet å forvente. Ved å gå til lokale entreprenører vil man kunne få pakkepris på et anlegg, inkludert boring, pumpe og trykktank inne/ute ferdig montert. Det hender vannet inneholder noe jern og mangan, som gjør det brunfarvet, og i noen tilfeller lav pH på grunn av kullsyre(kan tære kraftig på rør). For å sikre mot skader, sjenernde farve på sanitæranlegg og sikre høy vannkomfort kan det være nødvendig med filter. En pakkepris på komplett brønn, med garanti for vann kan ligge på 40-50 tusen ferdig montert. Et vannfilter av høy standard vil ligge på 20-25.

Grått og sort
Når man skal ha innlagt vann bør man ta kontakt med kommunen for å høre om krav som gjelder til rensing. Fra i år gjelder nye krav, men enkelte kommuner holder seg til det gamle regelverket. Noen har regler for alt, andre har krav til kloakkrensing. Hvis forholdene på stedet er slik at man kan la gråvann forsvinne i grunnen vil man komme utenom rensing her. På den annen side stilles alltid krav til toalettavløp,og for mange renseløsninger er det greit å la gråvannet gå i samme, uten vesentlige merkostnader.
Det er i hovedsak to løsninger for toalettavløp, den ene er å grave ned lukket tank som tømmes etter avtale med lokal operatør og kommune. Ta kontakt med kommunen, siden å tømme en slik tank kan være stor belastning på det kommunale renseanlegget. Det er ikke dumt å kartlegge alle kostnader, og vurdere denne løsningen, også opp mot minirenseanlegg.

Renseanlegg
I de fleste fjellområder er det krav om strengeste klasse av minirenseanlegg. Langs kysten fra Vestlandet og nordover kan det være tilstrekkelig med enklere løsning, såkalt kjemisk rensing. Kommunen har også ofte liste over leverandører og anlegg som er godkjent.
Ta kontakt med rørlegger og hør hvilke anlegg de er forhandler for og har erfaring med. Dette vil også gjelde service og slamtømming av anlegget, som man er pålagt å ha avtale om. Hvis man kan planlegge arbeidet i god tid kan man få en rørlegger til å se på forholdene og gi en fast pris. Det er ofte bedre med en litt høy fast pris på papiret, enn en muntlig lav..

Fast avtale
Et renseanlegg vil fort komme opp i ca 60 tusen kroner, med graving og grunnarbeider. Dersom man er flere i grenda kan flere koble seg til samme anlegg. Kapasiteten vil ofte ikke være et problem bare man husker å ta høyde for økt bruk og at mange rumper små kan bli en stor å. Ventetid og pris på rørlegger er slett ikke så høye som i byene, og mange gir gode pakkepriser på vannforsyning og komplett godkjent avløpsanlegg. Noen gir også en fast rabattavtale, og det kan lønne seg å samarbeide med naboene også her.

Fast kontakt
Den store utfordringen er å finne fram til en rørlegger som er ok, gjerne en fast kontakt å kunne ringe til. Her kan det lønne seg å ta en prat med andre hytteeiere og spørre hvem de bruker og hvilke erfaringer de har på fremdrift og priser. Mange får positive overraskelser i møte med bygde-rørleggere, ofte er det hyggelige folk som også kan gi tips om fiskevann og andre ting. Mange velger sogar å gi rørleggær’n en kopi av hyttenøkkelen “just in case”.

Andre nyheter

Bleikøya

Lita hytte innerst i Oslofjorden solgt for én million over takst

Ei lita hytte med bare 26 kvadratmeter primærrom gikk for 3,3 millioner kroner, noe som betyr 127.000 kr/m2, kan vi lese i Nettavisen.

Les mer»
17 mai

Det ligger an til å kunne bli to lange hyttehelger i mai

Idag er det første mai og rød dag i kalenderen. Men det ville det vært uansett, siden det er søndag. Dermed ble det ingen ekstra fridag, som det blir i seks av sju år.

Les mer»
frimerke

Svenske hytter er blitt dyrere

En rekke aviser siterer Fastighetsbyrån i Sverige og forteller at prisene på svenske stugor i gjennomsnitt har økt med 18 prosent i løpet av de fem siste årene, en periode med dårlige priser i det norske markedet, særlig for hytter ved sjøen,

Les mer»
IMG_2971

Kommune: Publiserer navn på alle løypeavgiftsbetalere på Facebook

Løypeavgifter er et stridstema rundt om i landet. Nå går Bykle kommune som omfatter den populære hytte- og feriedestinasjonen Hovden, nye veier.

 

Les mer»
Rygge

Blir den endelige prisen 6,9 millioner, eller mye mer ...?

Det er rart, men folk går i flokk. Og etter flere, til dels svært magre, år med et elendig sjøhyttemarked, renner det inn med avisartikler som forteller om priser langt over prisantydningen.

Les mer»
Finnabotn

Er det noen rimelige sjøhytter med strandlinje til salgs i år?

Det sies at sjøhyttemarkedet er på vei opp igjen. Men er det noe rimelig til salgs?

Les mer»
radio

Vil bevare FM-nettet

Enda et par politikere stiller seg kritiske til stengingen av FM-nettet av sikkerhetsshensyn. Og fordi det vil skape et gigantisk søppelberg.

Les mer»
Picasa

La blomsterløken spre seg fritt

Akkurat nå kan vi finne hele plener fulle av blomsterløk. Har du en plen på hytta, kan kanskje dette være noe du kan tenke deg når du kommer dit om våren.

Les mer»
Skallevoldveien 5

Tønsberg kommune kan nå rive den siste hytta på svært populær strand

Ifølge Tønsbergs Blad har Tønsberg kommune inngått en avtale om kjøp av den siste hytta på Skallevoldstranda ved Oslofjorden. Dermed er et mangeårig oppkjøp av hytter og hus og med en prislapp på mange millioner kroner kommet i mål. Nå gjenstår bare rivingen.

Les mer»
Lilleskagveien 92

Blir denne "hytta" Tjømes dyreste eiendom med boplikt?

Enda en gang forsøker eierne av Lilleskagveien 94 på Hvasser i Tjøme kommune å selge strandeiendommen sin.

Les mer»
Brann_630x718

Anmeldt etter å ha tent på sin egen hytte

En hytteeier ville bli av med sin gamle hytte. Han glemte én ting.

Les mer»
Femund Hytter

Engerdal: Femund Hytter selger så det griner i Hovden

Femund hytter håpet å kunne selge fem hytter i året. Nå er 22 byggeklare hyttetomter solgt. Ordrebøkene er fulle og tolv engerdøler er sikret jobb i lang tid framover.

Les mer»
lakk

Lakk er ikke gammeldags

Langtfra alle norske hytter er prangende palasser. Hytte-Norge domineres av eldre familiehytter som går i arv. Det betyr at vi må trå til med pleie og omsorg slik at arvegodset varer. Ta gulvene for eksempel: Er gulvets sjarm tråkket i stykker, eller trenger det vann ned i treverket når du vasker? Da er det på tide å gi overflaten ny behandling.

Les mer»
Picasa

Ikke rart at doløsninger er en vinner for besøkende på hyttemesse

På den store Hyttemessen på Hellerudsletta var det standene for toalettløsninger som opplevde best besøk. Dette er neimen ikke noe rart.

Les mer»