På DHHs eget hyttefelt, hyttetunet rett ved E18 på Lierskogen, står nå en ny og tidstypisk hytte klar å ta i mot besøkende. Kontrasten er stor mellom prestisjemodellen Rørosstugu og den siste på tunet. Den skal nemlig matche publikums voksende interesse for mer moderate hyttestørrelser.

Eldre rives, nye kommer opp

Visningsfeltet på Lierskogen er ikke noe statisk område. Når nye modeller er klar for markedet blir de utgående revet og erstattet med nyhetene. Hytteleverandøren mener det er viktig at modellene publikum møter til en hver tid oppleves som relevante.
 
- Hvilke ønsker kjennetegner familiene som har hytteplaner nå om dagen?
- To tendenser er åpenbare: Hyttene som nå etterspørres er vesentlig mindre enn de var for noen år siden. I fjor var den nybygde gjennomsnittshytta på 77 kvadratmeter. For fem år siden var snittet 101 kvadratmeter. For noen år siden skulle alle ha hytte med oppstue. Nå er det den mindre og kompakte utformingen som etterspørres. Folk er med andre ord blitt mer nøkterne i sin satsning. Når det er sagt skal de fleste ha hytte med alle bekvemmeligheter: Innlagt strøm og vann mener man er en nødvendighet. Dusj er et must og bredbånd en forutsetning for å få med familiens unge. De som nå satser på hytte legger opp til en vesentlig mer aktiv bruk av hytta enn tidligere, sier Albrigtsen men legger til at ikke rent få også bygger med høy standard uten 220 volt og innlagt vann.
 
 
På de fire hyttene har det ennå ikke vært en eneste overnatting, men til gjengjeld mange hundre gjester.Her har nemlig Drammens Hus og Hytter vist fram sine hyttemodeller ”live” for publikum helt siden 1970-tallet. Gjennom hele året står hyttene åpne fra morgen til kveld, og her kan familien vandre rundt i ro og mak uten å ha en ivrig selger i hælene til enhver tid. Feltet er nemlig fullstendig ubetjent. Hyttene åpnes og stenges automatisk.
 
- Naturligvis møter vi gjerne kundene på feltet og deltar i dialogen om ønsker og løsninger. Men vi erfarer at svært mange setter pris på at de kan vurdere hyttene og løsningene våre så å si ”uten innblanding”. Ikke rent sjelden kommer hele familien. Noen bringer like godt med seg lunsjen. Hyttene er jo oppvarmet og alltid klare for gjestene våre. Den eneste dagen vi har fast bemanning på visningsfeltet er lørdag, forteller daglig leder i DHH, Kjartan Albrigtsen til Hytteavisen.  

55 prosent økning

Fem hytter pluss et anneks står i dag åpne for folk på hytteresearch. Siste hytte på vollen er 5o kvadratmeters fritidsbolig.  Selv om det lyder smått og trangt, har hytta to soverom og plass til det meste folk mener de trenger for et koselig hytteliv til en fornuftig pris.
 
- Én dag leser vi at det er trått i hyttemarkedet, en annen at det er bonanza. Hva er din erfaring?
- Jeg kan bare uttale meg på egne vegne. Vi i DHH har hittil i år en salgsøkning på 55 prosent i forhold til samme periode i fjor. Og fjoråret var ikke dårlig. Vi har gjennom alle år hatt hovedfokus på ”folkehyttene”, særlig på skogshytter og fjellhytter. Ja, det er vel først og fremst disse som har gjort DHH kjent. Men spennende nå er at vi også vinner terreng ved sjøen. En rekke eldre hytter ved kysten står foran modernisering eller utskifting. Da er det gledelig å se at mange fatter interesse for modeller vi har laget spesielt med tanke på kystens fritidsbeboere, for eksempel den 89,3 kvm store Holmsbu. Vi får så å si daglig bekreftelser på at sortimentet vårt går hjem i hyttemarkedet.
 
- Hvilke erfaringer gjør dere med funkis-modellene?
- Mange vil se på hytter i funkisstil, men få kunder ender opp med det. De vil til syvende og sist ha saltak. Ofte har dette også med reguleringsbestemmelser å gjøre.
Inntil nylig var 90 prosent av firmaets leveranser hytter, resten bolighus. Nå øker antallet boligleveranser også sterkt, sier Albrigtsen. 

Fakta Drammens Hus og Hytter

  • Startet av Terje Presterud i 1967.
  • Leverer antatt ca 125 hytter i år.
  • Hovedkontor Drammen, produksjonssted Vikersund.
  • Elementbaserte hytter, men med stor fleksibilitet.
  • DHH baserer seg på norske underleverandører.
  • Utstilte modeller på DHHs permanente hytteutstilling: Hemsetind, Hemsefjord, Rørosstugu, Holmsbu, Terne (anneks/minihytte)