Henning Forsberg og hans kompanjonger søker å seksjonere den nye bebyggelsen i Husebukta – i strid med ordlyden i bystyrets vedtak. Det skriver Fredrikstad Blad.
I bystyrets vedtak fra 2006 står det nemlig; «Det tillates ikke seksjonering av bebyggelsen». Nå mener utbyggerne at kommunen ikke kan nekte seksjonering. Det dreier seg altså om bygging av utleiehytter i sjøkanten på Hankø – på et sted hvor kommunen aldri ville ha godtatt nye privathytter.
- Salg og privatisering
Profilert filmregissør Harald Zwart har stått på barrikadene. Han er ikke akkurat noe mindre kritisk i dag.
– Henning Forsberg & Co er i ferd med å privatisere strandsonen. Nå har de levert søknaden om eierseksjonering. Den bekrefter neste steg: – Salg og privatisering, fremholder Zwart som sin kommentar til saken i en e-post til FB.
Mener Zwart har misforstått
Nå svarer utbyggerne med at saken er krystallklar.
– Zwart har misforstått. Poenget er at seksjonering ikke har noen betydning for bruken av hyttene eller oppfyllelse av reguleringsformålet. Dette er fastslått av både fylkesmann og departement. Bebyggelsen kan seksjoneres, og det følger av loven, sier Rasmus Os til FB. Han er jurist og har sammen med Forsberg signert seksjoneringssøknaden.
Men det står altså i bystyrets vedtak fra 16. februar 2006 at det ikke tillates seksjonering. Dette er en del av reguleringsbestemmelsene for området.
– Etter loven er det ikke mulig å nekte en slik seksjonering i reguleringsbestemmelsene, svarer Rasmus Os. Han henviser til at både departementet og fylkesmannen har klare oppfatninger av jusen. Ikke minst kom dette til uttrykk i en lignende sak fra Edholmen på Kirkeøy. Til nå har det vært snakk om at hyttene i Husebukta på Hankø skulle organiseres etter en aksjemodell - hvor aksjekjøperne fikk rett til å bruke hyttene privat en del av året.
– Hvor private kommer egentlig hyttene til å bli?
– Den som kjøper en slik næringsseksjon kan bruke hytta privat i inntil tre måneder, mens den skal være disponibel for utleie i ni måneder. Harald Zwart ønsker å prate gjennom sin advokat Rasmus Asbjørnsen når det gjelder jusen. Asbjørnsen sier:
– Det var en helt bevisst tanke at dette med forbud mot seksjonering skulle stå i vedtaket i bystyret. Fredrikstad kommune ønsket ikke å komme i samme situasjon som Hvaler; at det ikke var noen hjemmel for å nekte seksjonering.
Saken ligger fortsatt til behandling i Fredrikstad kommune.