– Ikke bra, mener Marte Boro hos Riksantikvaren, i en omfattende artikkel i Syn og Segn. Hun er fagdirektør hos Riksantikvaren og arbeider med klima og kulturminner. Hun slår fast at hus som allerede står der, er miljøvennlige rett og slett fordi de allerede er bygd. Materialene som er brukt, var som regel kortreiste, bidro lite til forurensing og har lang levetid.
Hun er klar over at nye hus krever mindre energi i driftsfasen, men haken er altså at de må bygges først, noe som bidrar til til store CO2-utslipp. Hun hevder at klimaavtrykket ved nybyggene først etter mange tiår er blitt tatt igjen av de gamle bygningene, som hun derfor mener vi må ta godt vare på.
Bra at fraflyttede gårder blir brukt
Boro ser positivt på at mange gårder blir brukt som feriehus når de likevel ikke blir brukt som bolig for en bondefamilie. For siden alternativet gjerne ville vært å bygge ei ny hytte, bidrar det å ta vare på gamle gårdshus, til å redusere klimaavtrykket. Det er endel av dem til salgs også, som Strandvollen gård i Rendalen (se bildet). Eiendommen er på hele 314 mål, og det er ingenting i veien for å bruke den som fritidsbolig. Den ligger til salgs som fritidseiendom på Finn.
Boro påpeker også at stadig flere støler ikke lenger er i bruk og mange derfor forfaller. – Hva om flere av dem kan bli hytter, spør hun. For dermed er det en del nye hytter som ikke vil bli bygd.
Bruk mest mulig tre
Massivtre, som heldigvis mer og mer blir tatt i bruk, er ingen ny oppfinnelse, påpeker Boro. Laftetømmer og plank er jo også dét. Hun minner derfor om at gamle bygninger, bygd av mye treverk, lagrer mye karbon og dermed bidrar til et mindre CO2-utslipp.
Kort sagt, det er godt miljøvern og ta vare på det gamle.