Øystein Grøgård (fra venstre), Bård Svardal og Pål Haugan foran en Ålhytte som er satt sammen av to hytter med en midtgang. |
Modulbasert
Vi blir halt inn i et hyttepalass på 126 kvadratmeter, der to Ålhytter er plassert ved siden av hverandre, med en midtgang i mellom. Utsikten gjennom hyttas karakteristiske vinduer er slående og inkluderer Hallingskarvet i vest. I godstolen her er det mulig å drømme seg bort i timesvis!
Satser på tilbygg
- Vi har reist en del rundt og sett på tilbygg eierne har gjort selv. Noen er flinke og holder stilen. Andre gjør det litt vondt å se for oss som dyrker Ålhyttas særegne form, forteller Øystein Grøgård. Han har ansatt byggmesteren Haugan for å hjelpe gamle og nye kunder med å utvide, men uten å begå stilbrudd.
Pål Haugan (fra venstre), Øystein Grøgård, Bård Svardal og Aud Steinkjer i det skreddersydde interiøret i Ålhyttene. |
Fokus på detaljer
For Ålhytta er nok en av få produsenter som helst leverer hytta ferdig – inkludert møbler og madrasser. En bedrift i Jølster i Sogn er underleverandør på alt av tilpassede møbler. Og for at stoffene til møblene skal passe inn, har Ålhytta AS også en egen systue. Og selvsagt egne stylister som anbefaler løsningene.
Plasseffektiv
Men intet er tilfeldig. Det er Lund + Slaato arkitekter, som også har tegnet blant annet Norges Bank, som i sin tid tegnet hytta. Modellen kom på sølvplass i Ål kommunes arkitektkonkurranse. Prosjektets navn var ”Stev om stav og stolpe”, som senere ble til Ålhytta. Vinneren blant de 150 innsendte forslagene var modellen Bete Beitski, som også er godt representert i den norske fjellheimen. Denne produseres imidlertid ikke lenger.
Island og Japan
Kirkebøen og hans medarbeidere produserte også modellen Bete Beitski, satte ut noe på lisensproduksjon andre steder og så videre. Og i en periode syndet bedriften litt – ordene er Øystein Grøgårds – med laftemodeller. Men i dag er alt samlet på Ål igjen, og det er kun en modell som gjelder.
Nisjeprodukt
- Det er få børspenger hos kundene våre. Men så syns heller ikke Ålhytta så godt i terrenget, sier Grøgård med et skjevt smil. I hallingdalsbygda Ål er man stolte av å ha en mer folkelig profil enn et par av de andre turiststedene i området.
FAKTA OM ÅLHYTTA
- Hytteprodusent i Ål i Hallingdal
- Lokalt eierskap
- Har produsert Ålhytta i 45 år
- 32 ansatte, 28 årsverk
- Omsetning 50 mill. kroner
Skrevet om Ål-hytta
"Etter mitt skjønn fortjener Ålhytta all den pris og omtale den har fått i inn- og utland, og jeg finner det rimelig og gledelig at arkitekturtidsskrifter og kunsthistoriske verk trekker den fram som en eksponent for god, tradisjonsforankret norsk byggekunst."
Erik Langdalen, professor i arkitektur