Store fliser på gulv og vegg, kombinert med mosaikkflis i dusjhjørnet, i beige- og bruntoner.
Ett helt baderomsprosjekt med moderne design. (Fra italienske Viva og FagFlis.)

Gjennomført design. Legg merke til baderomsmøbler og vvs-utstyret. (Viva og FagFlis)

Dekorelementer av flis og baderomsutstyr i kinesisk porselen. (FagFlis)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De to provinsene Modena og Reggio Emilia nord for Bologna er en smeltedigel på fliser. På et forholdsvis lite areale finner vi 80 prosent av Italias produsenter, verdenslederen på flis. Alle norske innkjøpere reiser til Bologna på høsten.
 

Keramisk flis er et tradisjonelt produkt i Middelhavslandene (andre produsentland er Portugal, Spania, Frankrike og Tyrkia), som først og fremst på kjøkken og bad har gjort et storinnrykk i Norge. Bologna-messen viste en verden av harmonisk eleganse og sofistikerte strukturer, full av farger og eksperimenter med uvanlige kombinasjoner. På flis kan produsentene om ønskelig etterligne alle andre materialer - og det gjør de.
 

De store produsentene brukes i stadig større grad kjente designere. Her som i trendbildet ellers gjelder blomster- og naturelementer, men designet er ikke helt er som på bestemors tid. Kreativiteten er mer moderne. 
  

Naturtro
              

-Å få det mest mulig naturtro - det er hva alle streber etter, forteller Atle Dreng, innkjøpssjef i kjeden MegaFlis. Det betyr at keramiske fliser nå produseres i mønstre som ligner mange andre materialer. Det er tekstilmønstre (som gjerne kalles damask), fliser som tar opp de seneste tapettrendene, de som ser ut som malte flater, lærimitasjoner, en rekke steinimitasjoner, skifer, børstet betong, metalloverflater, osv. (se bildekavalkaden) 
 

-Det har vært en enorm utvikling på den tekniske siden som gjør at fabrikkene kan lage mye mer enn før. Den tekniske utviklingen gjør også at flisene kan produseres i alle størrelser. Det er moderne nå med større fliser, spesielt rektangulære størrelser. Alle størrelsene gjør også at det er atskillig flere muligheter til å lage sine egne mønstre og design. Størrelsene kan kombineres.
 

Det viktige underlaget
 

Å lage store fliser er fordelaktig for produstenene, men det setter stadig større krav til at underlaget ved montering er rett og ellers helt i orden. Her stilles det større krav med tyngre fliser.
 

Av formater leveres det på gulv mye flis i størrelsen 60 x 60 cm, men også 80 x 80 cm og helt opp til bredder på 120 cm. På vegg går det mye i de rektangulære former - fra 10 x 30 cm til 33 x 100 cm.
 

Bortsett fra imitasjonene produseres det mange hvite fliser; de kom tilbake for fullt i fjor. På gulv er nok sort og sortaktig det mestselgende for tiden. Vi er tradisjonelle i Nord-Europa og velger også mye grått på gulv. Vi er ikke så fargesterke som sydover i Europa.
 

Mange nye jordfarger er også på markedet. Det er nå noen år siden de rustikke flisene kom, produsert med inspirasjon fra gamle kirker og katedraler. Nå ser vi mer minimalistiske jordfarger i rene overflater. Det er elegant, sobert og stilrent i forhold til den kopierte, gamle verden.
  

Flisene koster minst
 

Det er tydelig at forbrukere i stadig større grad interesserer seg for kvalitet. De er villig til å betale noe mer for en i utgangspunktet ganske stor investering. Fliser kan variere mye i pris. 
 

Å rehabilitere et bad med en håndverker kan koste mellom 50.000 og 100.000 kroner med et gulvareal på seks-åtte kvadratmeter. Det man ser på badet, nemlig flisene, er den minste kostnaden. Når forbrukerne investerer så mye bør de velge fliser de liker best og som har kvalitet, fordi prisforskjellen tross alt blir liten i forhold til den totale kostnaden.

Tekst/foto: Tor Henning Støldal/ifi.no