Den historiske reality-serien har nå gått i tre sesonger og er stadig populær blant tv-seerne. Ganske så passende – i god tid før påske – lanserer Damm/Egmont brettspillet Anno. Spillet legger opp til at storfamilien eller vennelaget kan teste seg i teoretiske (Lærd) og ”praktiske” (Laug) ferdigheter som de virkelige Anno-deltakerne. Du begynner på bunnen av rangstigen og kjemper deg oppover ved å bruke dine praktiske ferdigheter og kunnskap.
- |
Lavterskel-spill
Vi lot en typisk ”brett-spill-familie” teste Anno utenfor tv-ruta. Favoritter i denne gjengen er UNO, Millionær og Besserwisser, kjente aktiviteter i mange hyttefamilier. Blir Anno også en gjenganger?
- Ja, dette er et spill vi kommer til å ta fram igjen, sier mamma Heidi etter spilleøkten. Dette er et lavterskel-spill med forståelige regler for alle i målgruppa – det vil si deltakere som er fra ti år og oppover.
Frisket opp ting man ikke visste
Pappa Olav opplevde spillet som lærerikt.
- Her får man frisket opp ting man aldri har visst noe om. Familievennlig er det også. Her kommer man raskt i marsjhøyde. En innvending er at det siden kanskje ikke er så mye som skjer. Spillet savner litt dynamikk, eller strategiske utfordringer.
Brettspill er hyttekos. Digitale også?
Fra tv-Anno kjenner vi kategoriene svennebrev, mesterbrev, kramkar og dueller – øvelser som skal gjennomføres for å få tak i mesterbrevet. For å kunne gjennomføre siste etappe gjennom Byborgerfeltet for så å kunne bli Byborger, må kandidatene (mesterne) erverve minst ett nytt kort i hver av de to konkurransedisiplinene.
- Savner litt dynamikk i spillet, melder pappa Olav her med Hallvard og Hannah ved sin side. |
Kritiske anmerkninger
Test-familien fremmer to litt kritiske anmerkninger til spillet:
- Dueller tenderer til å bli lange og dermed passiviserende for andre deltakere.
- Når et spørsmålskort i Lærd-kategorien trekkes og spørsmålet stilles, kan en motspiller rope ”Det kan eg” – også før spørsmålet er ferdig opplest. I en engasjert krets av spillere, som test-familien, kan dette utløse relativt mye støy og høylytt diskusjon. Dette kan virke anmassende.
Kvelden går med
Anno er et kunnskapsspill for det meste basert på spørrekort med svaralternativer. Panelets konklusjon var at ti-åringer i stor grad vil måtte tippe på riktig svar. Spillere som går i ungdomsskolen vil ha noe kunnskap som setter dem i stand til å svare riktig. Voksne har rimeligvis noe bedre forutsetninger, men selv de vil ”slite”.
Kvelden går med når selskapet bestemmer seg for å spille Anno: Spilletid rundt tre timer.