Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Åpent brev til justisministeren

Tomtefesterforbundet protesterer meget sterkt på det nye forslaget til Tomtefestelov, som kan bli virksom fra 10. juni. Forbundet har sendt justisminister Knut Storberget følgende åpne brev.

 

Kjære Knut,
 
Du husker sikkert før siste stortingsvalg at du var på vårt årsmøte. Du var invitert for å klargjøre Arbeiderpartiets standpunkt i tomtefestesaken.
   Og du skuffet oss ikke. Du hadde satt deg grundig inn i problematikken. Du visste godt hvilke tragiske skjebner et dårlig lovverk tidligere hadde ført til. Og du sa også tydelig i fra at du og Arbeiderpartiet skulle stå på vår side. Du skulle gå inn for å finne en permanent løsning, slik at folk skulle slippe å leve i usikkerhet med hus, hjem og hytte på festetomt.
     Ditt klare mål var å avskaffe festeordningen helt og holdent. Dersom valget gikk din og Arbeiderpartiets vei vel og merke. Vi trodde på ditt ord.
I ettertid har vi hatt kontakt flere ganger. Du har takket oss for våre stemmer og støtten under valget. Uten den hadde nok ikke valget gått like bra. På et møte i Åsgårdstrand for tre år siden var du optimistisk på våre vegne og tiltalte mange av oss med fornavn. Jo dette skulle gå veien.
     I mai i fjor hvisket du sogar til et av våre styremedlemmer at “40 % regelen er borte”. Det skulle ordne seg. Du var vår mann. Og vi kunne når som helst stikke innom kontoret hvis det var noe vi ville snakke med deg om. Joda.
Så ble det stille, helt til Justisdepartementet i år fremmer et forslag til endring av § 37 i Tomtefesteloven. Essensen i forslaget kommer rett fra Senterpartiet, og den som tenker seg om forstår at vi nå risikerer å være tomtefestere for alltid. Grunneier vil med markedspris i hånd torpedere ethvert forsøk på å løst den ut.
Det vil bli nye runder med takst, skjønn, advokater og uforutsigbare rettssaker med store og ofte uoverkommelige kostnader. Nye krangler med grunneiere som vil legge juridiske snubletråder for å få kloa i våre eiendommer. Kan dette virkelig være APs politikk og mening?
Vi kjenner ikke til hva som foregår i regjeringskontorene.
Hva du har fått i gjengjeld. Om SV er involvert i kabalen. Vi tror løftene dine er byttet mot varig vern av Trillomarka. Bytt bytt.
Etter lovforslaget har det typisk nok blitt umulig å få deg i tale. Under landsmøtet vårt var du sykmeldt. Siden har vi ikke sett snurten av deg. Du besvarer heller ikke våre hen­ven­delser.
Hvorfor? Vi skjønner det godt. Du har ikke mot til å møte oss ansikt til ansikt. Fordi du ikke kan stå for det du har sagt og lovet.
Men det er ingen skam å snu! Og det er ennå ikke for sent. Sørg for at Ot.prp.42 trekkes tilbake. Vinn tilbake tilliten. Og velgerne. Vi har ennå tro på at du skal gjøre det du har lovet oss.
 
 
Med vennlig hilsen
Arne Olbergsveen
Leder Tomtefesterforbundet