Tekst: Morten Broks
Hos hytteprodusentene kan du velge mellom flere ulike grader av ferdigstillelse. De fleste velger helt nøkkelferdig og innflytningsklar hytte og nøyer seg med malejobben som egeninnsats. Andre kjøper umontert råbygg mens noen velger en løsning et sted i midten.
Litt handy? Tenk egeninnsats!
- De som velger en annen løsning enn helt innflytningsklar hytte har gjerne litt snekkererfaring og er litt «handy». Det er mange som ser på hyttebyggingen som et lærerikt prosjekt hvor man også får hyggelige dugnader med familie og venner. Og det kan være store summer å spare for den som er innstilt på å legge ned en større andel egeninnsats, sier Olaf Olstad, leder ved Norsk Hyttesenter.
Norsk Hyttesenter er Nordens største hytteutstilling, med modeller i mange ulike varianter og størrelser. Her finner du alt fra mikrohytter på hjul til større eksklusive laftehytter. Til sammen 32 fullskala hytter er stilt ut på Hellerudsletta, bare 15 minutter nord for hovedstaden.
Selvbyggerdag
21. oktober er det «selvbyggerdag» på hyttesenteret, med fokus på hvordan de som drømmer om ny hytte kan øke egenandelen med en dose egeninnsats. Helgen etter (27.oktober) er det fokus på gevinsten av å bytte ut eldre dører og vinduer på gamle hytter.
Undersøkelser viser at mange tusen nordmenn bærer på en hyttedrøm. Og drømmen kan være nærmere enn mange tror. Med noen smarte grep er det mulig å spare flere hundre tusen kroner ved bygging av ny hytte.
- De som har kapasitet til å gjøre en egeninnsats, sparer mye penger. Innvendig arbeid, som legging av gulv, snekring av panel på tak og vegger, maling og listing er noen av oppgavene mange velger å ta selv. Hytteprodusentene tilbyr komplette byggesett, og du kan gjøre alt eller deler av arbeidet selv. Eller du kan naturligvis bruke produsentenes egne håndverkere, sier Olstad.
Sats på elektroklar hytte
Som hyttebygger finner du et bredt utvalg hytter i ulike størrelser og prisklasser. Og du tilbys ulike leveringsgrader for din hytte, fra umontert råbygg til helt nøkkelferdig og innflytningsklar hytte.
- De aller flest av våre medlemmer tilbyr flere leveringsalternativer, sier Olstad. Han anbefaler kundene som ønsker å gjøre en større egeninnsats å vurdere såkalt «elektroklar» hytte.
- Denne løsningen fungerer for de som har kapasitet og ønsker å spare mye penger. En elektroklar hytte leveres ferdig oppsatt utvendig og er dermed tett og klar for å møte vinteren. Det betyr at du kan gå i gang med det innvendige arbeidet uten å være bekymret for den utvendige delen. Men husk å beise treverket før vinteren, sier hyttesenterets leder.
Tips til selvbyggere
1. Sett deg godt inn i hvilke leveranser hytteprodusenten tilbyr. Les nøye gjennom leveringsbeskrivelsen, slik at du er godt forberedt på arbeidet som venter deg og ikke får noen overraskelser underveis.
2. Gjør en vurdering av din egen kapasitet og kompetanse. Å gape over for mye kan bli dyrt dersom du ikke lykkes med snekringen og må leie inn eksterne håndverkere. Det er lov å be om hjelp fra familie og venner, og du lærer fort. Og det er mulig å leie inn håndverker dersom man står fast eller trenger bistand, selv om det koster litt ekstra.
3. Sett opp en tidsplan som viser fremdriften i arbeidet. Da kan du avtale dugnad med venner og familie. Ta høyde for at ting tar litt lengre tid enn du tror, men man får gjort mye på en langhelg.
4. Invester i verktøy med god kvalitet og hold deg helst til ett merke når det gjelder batteridrevet verktøy. Da har du samme batteri til alt utstyret. Følg med på kampanjer og kjøp gjerne en pakke med det du trenger.
5. Inviter venner og familie til dugnad. Kos dere med arbeidet og lag god stemning med mat og drikke for de som hjelper deg. Lån deg en campingvogn eller lei en hytte i nærheten. Det gjør alt mye enklere.
6. Ta den tiden du trenger og ikke stress med å bli ferdig. Hastverk er lastverk! Stopp opp og ta en pause dersom du blir usikker. Spør fagfolk, venner eller søk på nettet dersom du er usikker på noe.