Du trenger ikke engang fancy fangstutstyr. En bøtte, et handlenett eller en plastpose duger. Men under vannflata må du. Gevinsten er gratis og god mat.

Ifølge Mattilsynet er det nå trygt å hente blåskjell i blant annet Østfold, Vestfold, Telemark og Aust-Agder. På tilsynets nettsider er det lenke til matportalen.no, der blåskjellvarselet for hele Norge oppdateres hver fredag. Mattilsynet har siden 2006 hatt et nasjonalt tilsynsprogram for skjell, kombinert med kostholdsråd.

I år tas det ukentlige prøver 31 steder i Norge året rundt. Ytterligere 13 steder sjekkes i sommerhalvåret.

Dersom prøvene ett sted gir grønt lys for å spise, mens det på neste sted langs kysten frarådes å spise skjell, bør man hente skjell så nært det «godkjente» prøveuttaksstedet som mulig. Er man usikker, bør man heller kjøpe skjellene i butikken. Disse er uansett sikre. Men de er jo ikke gratis, da.

Har du først dykket ned og hentet skjell til en forrett eller en hel middag, finnes det mange oppskrifter på ulike nettsider. Prøv eksempelvis matprat.no, godfisk.no, aperitif.no eller mineoppskrifter.no.

Svøm og plukk! God appetitt!

DERFOR SJEKKES SKJELLENE

Blåskjell kan høstes og spises hele året. Men algene skjellene lever av, kan inneholde giftstoffer. Derfor skal man være varsom med hvor man plukker skjell.

Det finnes tre typer skjellforgiftning:#<\p>Diarégift (DSP), nervegift (PSP) og amnestisk gift (ASP).

DSP gir diaré, kvalme, oppkast og magesmerter (varer 2-3 dager).

PSP gir en brennende, prikkende følelse vanligvis rundt munn, tunge og fingre. Sprer seg til andre deler av kroppen med svimmelhet og følelse av å sveve. De fleste tilfeller er lette og går over i løpet av 3-4 dager. Hos enkelte utvikles økende muskellammelser og pustebesvær som kan være livstruende.

ASP gir forvirring, nedsatt orienteringsevne og irreversible nerveskader (hukommelsestap).

KILDER: MATTILSYNET.NO OG FHI.NO