Denne helgen fikk tantebarna Helene og Synnøve bli med på hyttetur til Mjøsli. Her koser de seg i boblebadet ute på terrassen. |
De kunne ha opplevd det slik, Heidi og Tormod Tvinnereim.
- Kjøretida er absolutt ikke lang, bare en time og fem minutter. Men siden vi bor i ganske tettbefolkede omgivelser på Kolbotn, er det et godt sprang til hytta her på Mjøsli. Og det i mer enn én forstand, mener Heidi og Tormod.
Villdyrvenner
Kunne de hjemme på Kolbotn for eksempel opplevd nordlysets lekende fargespill på himmelen, slik som på hytta i går kveld? Neppe. Da hadde de nemlig orkesterplass til dette helt spesielle vinterlige fenomenet, forteller Heidi.
- Her bor vi høyt i terrenget med herlig utsikt over Mjøsa og til Mjøsbygdene. På tomta har vi rett som det er villdyr på visitt, og fra hytteområdet går de fineste turstier og -løyper inn i de dype skoger. Alt dette gjør at den mentale avstanden fra «hjemmeverdenen» er mye større enn reisetida skulle tilsi, mener de to som har vært hytteeiere i Mjøsli siden 2015.
- Vi falt for hyttas høyreiste stil med blant annet de store vinduene i fasaden mot sør, sier Tormod Tvinnereim. |
Utsikt til «Bolleland»?
De har begge travle jobber i Oslo-regionen. Heidi er prognosesjef i Ringnes, Tormod salgs- og markedsdirektør i Ford Credit. Den korte avstanden til arbeidsplassene i Oslo gjør at de også har bodd på hytta og reist til og fra.
Heidi tilstår at hun var litt skeptisk da Tormod ville ha henne med på befaring på Mjøsli. Selv om hun er oppvokst på Ilseng, en kort biltur unna, ante hun ikke at det var et nytt hyttefelt med høystandard fritidsboliger her.
Opptatt av reisetida
- Jeg var skeptisk, og antok at det beste vi kunne få av utsikt herfra måtte være til «Bolleland» på Espa, melder hun med en god latter. Men så skulle det vise seg at hun tok skammelig feil.
Tormod var for sin del opptatt av reisetida. Han ville bruke fritida på hytta, ikke i bilen, så dette var et perfekt sted sett med hans øyne. Dessuten sto hytta fiks ferdig, klar for å innflytting. Verken han selv eller tvillingbroren Håvard, som han ønsket å kjøpe hytta sammen med, anså seg som spesielt nevenyttige og egnet for større byggeprosjekter på egen hånd.
Klisjé, men sant
- Det er så deilig å komme hit, du slipper deg liksom «nedpå» på en helt annen måte enn hjemme, sier Tormod. Heidi legger til: - Det er en klisje at man slapper så godt av på hytta, men det er jo helt sant!
Hytta er en bygning i en slags modifisert sveitserhusstil. Det er områdets tomteutvikler, Otto K. Blix Hulbak, som har fått tegnet og utviklet den karakteristiske stilen. Hittil er det bygget fem-seks slike fritidsboliger i feltet. Tomtekjøperne står for øvrig fritt i sitt valg av hytteleverandør.
Ikke sikkert denne aktiviteten er like populær hjemme, men på hyttetur med tante får Helene og Synnøve gjøre det: Hoppe i senga! |
Mye for pengene
I 2015 betalte paret 2,7 millioner kroner for hytte og tomt.
- Vi synes vi fikk mye for pengene, sier Tormod og nevner at boarealet er på 140 kvadratmeter.
Paret syntes denne modellen passet deres behov utmerket. Her er fire soverom med overnattingsmuligheter til ni personer, ett fullverdig bad og ett kun med wc. Dermed er det godt med plass og greie fasiliteter selv når begge eierfamiliene vil på hytta én og samme weekend.
- Men det er nok vi som bruker den hyppigst i og med at Heidis foreldre bor på Ilseng, sier Tormod.
Slik ser det ut, vertskapets eget soverom i andre etasje. |
Sameid
- Sameie er ikke alltid noen enkel måte å eie hytte på?
- Vi opplever ingen uoverensstemmelser. I og med at Heidi og jeg bruker hytta mer enn Håvards familie, prøver jeg å kompensere med å ta litt mer av de praktiske tingene når jeg ellers er her. Men ellers deler vi på alt - rettigheter og plikter. To dugnadshelger - en vår og en høst - er obligatorisk. Da samles alle her.
Denne hyttemodellen er spesielt utviklet for Mjøsli. Nå står det fem-seks slike bygninger på feltet, som ellers er preget av hytter fra flere ulike leverandører. |
Rustet opp tømmerkoie
Hyttetomta er på hele tre mål. Like fullt har paret på sett og vis utvidet territoriet. For en tid siden kom Heidi nemlig over en tømmerkoie som var til leie langt inne i skauen. Hun falt pladask for den litt slitne bygningen. At der knapt var signaler å få på mobilen ble ikke ansett som noen ulempe.
- Vi rustet den opp, reparerte og fornyet litt her og der. Siden jeg kommer fra Ilseng er jeg jo godt kjent med pallesnekring, så jeg har utstyrt koia med selvlaget pallebord og pallemøbler, ler Heidi og forteller at de har hatt mange stemningsfulle overnattinger i den gamle koia fra 1925.
Mange husker nok |
Snøfrisersongen
«Snøfrisesongen» er deres fortrukne tid for hytteliv. Både i selve hytteområdet og i de nære trakter er det rikelig med aktivitetsmuligheter og sosiale møtepunkter. I hyttefeltet er det blant annet fotballbane, grillplass, gapahuk og sandvolleybane. En rekke flotte og godt merkede turstier går i skog og hei. Bademuligheter er her også når man tar turen inn til Lyssjøen. Der har grunneier Blix Hulbak dessuten sørget for at det er bygget en grillhytte. På stranda ligger også en båt klar for den som måtte ha lyst på en rotur.
Slik ser Konglehytta ut innvendig |
Excellence
Med hektiske jobbhverdager får de to eierfamiliene ikke brukt hytta fullt ut. Etter en tid startet de derfor så smått å leie den den ut. Interessen nærmest eksploderte.
- Det er nok nærheten til Gardermoen som slår inn, tror Heidi og Tormod. Pågangen er særlig stor vinterstid. Jul- og nyttårshelger er svært etterspurte, likeså påske. Flertallet av gjestene er engelskmenn, men i 2018 hadde vi leietakere fra alle kontinenter.
Det sier sitt om nivået hytta holder at hytteeierne i fjor fikk utnevnelsen «Certificate of excellence» fra Trip Advisor. Full score fra gjestene på alle parametere!