Han forteller at faktisk kan det være en fordel at panelbeisen ikke trenger inn i treverket. Beisen vil da heller legge seg som et jevnt lag utenpå lakken. Uten panellakken vil beisen altså trenge inn i treverket, og på grunn av ulikheter i treets hardhet, for eksempel rundt kvister, kan resultatet bli skjoldet. I mange tilfeller er dette ønskelig, da en er ute etter å fremheve treverkets struktur. Men om en derimot ønsker et jevnt resultat, vil altså lakken være til stor hjelp. Dette er grunnen til at mange også på ny panel påfører et lag klar panellakk før de legger på en panelbeis.

Hvordan gå frem?

- Jeg vil anbefale at en vasker veggen godt, for så å mattslipe veggen i lengderetningen med et fint papir, forteller Ole Andres Klaveness. 

Deretter kan du starte behandlingen med panelbeis. Det kan godt hende du vil behøve to strøk, men dette blir en smaksak, og vil avhenge noe av den pigmenteringen du velger på beisen.

For å lysne

 Interiørbeis finnes i mange lekre farger, og her er valgmulighetene store. Ønsker du imidlertid å lysne gulnet panel er de hvitpigmenterte behandlingene tingen. De fleste produsenter tilbyr panelbeis i hvit- eller antikkpigmenterte nyanser. De hvite gir ofte et nærmest kalket resultat, mens antikk er noe mindre dekkende, og panelet vil se hvitskurt og lutet ut. En klar panelbeis vil ikke ha samme lysnende virkning på allerede gulnet panel.

 Hva holder seg lyst lengst?

Det er vanskelig å gi et generelt svar på hvorvidt panellakk eller panelbeis holder sin lyse farge lengst. Ifølge Ole Andreas Klaveness er disse produktene ofte veldig like. Han forteller at hovedpoenget her er at pigmenterte produkter basert på akrylbindemidler gulner saktere enn produkter basert på olje. Det har derfor ikke så stor betydning om du velger en lakk eller en beis, så lenge produktet inneholder akrylbindemidler.

Kilde: www.ifi.no