Mange steder i landet vårt har det vært en mild og snill vinter. Det betyr at mange snileegg har overlevd, og at de slimete skapningene i løpet av sommeren vil invadere hytte- og bolighagene våre.
Er du klar for å plukke svineriet? Klippe dem i filler? Salte dem? Fryse dem? Kaste dem i syrebad? Lempe dem i do? Slenge dem på bålet? Hive dem på taket så de tørker ut? Eller avlive dem på andre bestialske måter, så du kan få ut frustrasjonen?
Egentlig til ingen nytte, for slektningene deres kommer igjen og igjen og igjen. Men det fins faktisk ett effektivt råd.
Ikke følg bruksanvisningen
Rådet ga Torstein Mo i Elnesvågen på Romsdalskysten allerede for flere år siden.
Det er å bruke Nemaslug, men ikke på den tradisjonelle måten med å sprøyte middelet ut over plenen og blomsterbedene, der nematodene angriper de små, nyklekte snilene og dreper dem.
Torstein Mos effektive metode:
Det første du må gjøre, er å mobilisere nabolaget til å bli med på innsatsen.
Så, når det er blitt mange sniler, spleiser dere på ei pakke Nemaslug og samler inn massevis av sniler fra hytte- eller boligfeltet. Jo flere dere klarer å fange, jo bedre.
Løs så opp Nemaslugen i ei bøtte med lunkent vann og dypp snilene grundig i bøtta, for eksempel ved å bruke et dørslag.
Klipp snilene deretter i to og slipp dem opp i bøtta igjen.
De døde, halve snilene legges ut på skyggefulle steder og andre gode snileplasser.
Ikke en nematode må gå til spille, så til slutt heller du restene i bøtta på de samme stedene.
Det er ikke sikkert at du trenger å blande ut hele pakka på én gang. Da kan du heller spre innsatsen over flere dager og fange enda flere sniler.
Utrydder seg selv
Svineriet kalles mordersniler, men et mye riktigere navn vil være kannibalsniler. Og nettopp kannibalismen er grunnlaget for at Mos oppskrift virker. Fordi snilepopulasjonen ikke ønsker å kaste bort verdifullt protein, spiser de hverandre og utrydder samtidig seg selv.
Når de spiser kameratene sine, blir de smittet av nematodene og dør, men også disse snilelikene virker som magneter på andre, friske sniler, som også går til grunne. Og snart er området fritt for sniler.
Ifølge Mo er mesteparten gjort i løpet av et par år.
Trolig er suksessgraden avhengig av hvor mange som blir med på dugnaden, så derfor er det viktig å mobilisere naboene.
Lykke til!
Les også om Nemaslug i kombinasjon med Vørterøl.