Sivil arbeidskraft kan bli beordret

Dersom lovforslaget vedtas, vil alle mellom 18 og 72 år kunne bli beordret til arbeid av staten, dersom rikets sikkerhet er truet. Dette kan innebære alt fra å grave skyttergraver til å bidra i andre beredskapsoppgaver som myndighetene anser nødvendige. Lovforslaget, som nå behandles i Stortingets justiskomité, vil bli et tillegg til sivilbeskyttelsesloven fra 2010 og gir regjeringen omfattende fullmakter.

Hytter og private ressurser kan beslaglegges

Fra før har beredskapsloven av 1950 gitt myndighetene rett til å rekvirere eiendom og kjøretøy i en krisesituasjon. Det nye lovforslaget tar dette et steg videre ved også å kunne beordre privatpersoner til innsats.

– De kan allerede ta bilen din. Men nå kan de også ta deg, sier Høgberg.

Dette innebærer at dersom krig truer, kan hytteeiere risikere at fritidseiendommene deres brukes til innkvartering eller andre beredskapsformål, mens de selv blir beordret til arbeid i beredskapen.

Lite debatt om vidtgående fullmakter

Til tross for lovforslagets potensielt inngripende karakter, har det vært lite offentlig debatt om saken. Regjeringen begrunner forslaget med den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, og peker spesielt på Russlands invasjon av Ukraina. Kritikere mener imidlertid at Stortinget bør være svært varsomme med å gi regjeringen slike vide fullmakter.

Jussprofessor Hans Petter Graver har tidligere uttalt at forslaget innebærer en «snikende innføring av beredskapsfullmakter» og har advart mot at det kan føre til en svekkelse av demokratiet.

– Vi vet ikke hvem som sitter i statsministerstolen i framtida. Derfor bør vi ikke gi denne framtidsfiguren fullmakter vi ikke ville gitt til en leder som Trump, sier Høgberg til Morgenbladet.

Hva blir utfallet?

Lovforslaget behandles nå i Stortingets justiskomité, og fristen for innstilling er satt til 1. april. Om det blir vedtatt i sin nåværende form, vil det kunne gi regjeringen betydelig makt til å disponere både arbeidskraft og eiendom i en krisesituasjon.

Spørsmålet er hvor stor motstand Stortinget vil yte – eller om frykten for en forverret sikkerhetssituasjon i Europa vil gjøre at de folkevalgte velger å la regjeringen få utvidede fullmakter uten større debatt.