Foto: Morten Broks/Norsk Hyttesenter
Dette framgår av en pressemelding fra Norsk Hyttesenter som holder til på Hellerudsletta utenfor Oslo. Her er det stilt ut 31 hyttemodeller fra 19 norske hyttprodusenter. Her kan kundene studere alt fra store eksklusive hytter, til mindre og mer nøkterne modeller.
God stemning i hyttebransjen
Tallene fra hyttebransjen viser at det er sistnevnte kategori – de mindre hyttene – som i stor grad har bidratt til økningen i salget i 2020.
Det kan blant annet den tradisjonsrike hytteprodusenten Ålhytta bekrefte. Ålhytta er blant de mange hyttetilbyderne som har stor suksess med mindre modeller med arealsmarte løsninger. Og det meldes om økt interesse i en periode som normalt har vært rolig for andre bransjer.
- Det er en helt annen stemning i markedet nå enn tidligere. Kundene var innom visningshyttene også i sommer, noe som er litt uvanlig i denne delen av året, forteller Arild Kirkebøen i Ålhytta.
Mer nøkternhet
Den over 5o år gamle hytteprodusenten fra Hallingdal har ikke opplevd like stor interesse for nye hytter tidligere. Hele hyttebransjen merker at nordmenn i stor grad holdt seg her i landet i sommer.
- Vi har mer etterspørsel etter mindre og mer nøkterne hytter enn tidligere. Det synes vi er positivt. Vi er opptatt av å regulere hytteområdene godt og bygge smart, slik at vi tar vare på naturen, sier Kirkebøen.
Leder ved Norsk Hyttesenter, Olaf Olstad, forteller om en bransje som er i endring. Det er ikke slutt på byggingen av store og eksklusive fritidsboliger, men de mindre og mer nøkterne modellene er blitt mer populære hos kundene til de norske hytteprodusentene.
- Dagens kunder har et litt annet fokus enn tidligere. Hyttekjøperne er i noe grad blitt yngre. Det er i tillegg mer fokus på miljø og mindre hytter med arealsmarte løsninger nå, forteller Olstad.
Folk vil være mer i Norge
Han er ikke veldig overrasket over at det aldri har blitt solgt flere nye hytter i Norge enn i 2020. Olstad peker på flere forklaringer på hvorfor nordmenn velger hytter på fjellet og ved sjøen.
- I et globalt perspektiv har det skjedd mye de siste årene. Terror, miljø og pandemi påvirker våre ferie- og fritidsvaner. Det er nok mange som ser for seg flere feriedager i Norge de kommende årene. Da er fritidsbolig en smart investering, sier Olstad.
- Norsk hyttebransje er en næring som bidrar med flere tusen arbeidsplasser og økt aktivitet i mange distrikter i Norge. Dette er distrikt som gjerne har slitt med både fraflytting og sysselsetting og opplevd generelle nedgangstider. Derfor er det positivt for mange steder i Norge at bransjen nå har en oppgang. Utbygging av fritidsboliger skaper verdi i stadig flere lokalsamfunn, påpeker Olaf Olstad.