Per Kristian Kile og Jon Arne Ask har jobbet lenge med utviklingsarbeid i yrkessammenheng, men dette prosjektet er skapt på fritida. Til bladet Møre forteller de to at det er oljekrisa som har forløst kreativiteten. De ville utfordre seg selv og søke å bekrefte den utbredte oppfatningen at Sunnmøre er en gründer-region.
Utnytter den lave sola
- Poenget med rekkverket er å utnytte den lave sola vi har i Norden, og samtidig levere høyeffektive vedlikeholdsfrie designrekkverk som produserer bra med effekt, hele 230W per glassflate, forteller Per Kristian Kile. Elementene monterer kjøperen på egen hånd. De to har skrevet kontrakt med rekkverksprodusenten SG Railing AS, som produksjon, salg og markedsføring. Rekkverket er ventet å bli å få kjøpt til våren.
Lett å montere
På Facebook skriver han at man ved å bruke den solvendte verandaen eller altanen, vil kunne oppnå både et vedlikeholdsfritt rekkverk, få det lettere med hensyn til service og spare på å installere alt ihop selv. Koblingen til måler og el-installasjon må imidlertid gjøres av fagfolk.
- Vi er selvsagt spent på om vi treffer markedet med det nye produktet, sier til Møre. Rekkverket vil kunne bygges med økonomisk støtte fra Enova på inntil kroner 28.000, forteller han til bladet.
Rosende omtale
Kile nevner at panelene kan brukes på hytta til å lade batteribanken. I privatboligen kan du som såkalt plusskunde selge overskuddsstrøm i strømnettet. Et rekkverk på ni meter produserer rundt 2 kW, forteller han.
Etter monteringen av de første panelene hos SG Railing i Bergen, har idehaverne høstet rosende omtale av «Glass og fasadeforeningen», forteller Kile til Møre.