Tekst: Cathrine Sæther/byggstart.no

Det ble sendt inn 23 prosent færre søknader om bygging i strandsonen i 2023 enn i 2022, ifølge tall fra SSB. Når vi ser konkret på hyttebyggingen i strandsonen, ser vi en nedgang på 24 prosent i antall nye hytter i 2023 sammenlignet med 2022. 

De to årene forut for dette viste en betydelig økning i både antall nye fritidsboliger og antall byggetillatelser i strandsonen. Både 2021 og 2022 ble rekordår for hyttebygging, men 2023 slo altså en strek over denne utviklingen. 

Byggeforbudet i strandsonen

Strandsonen er et spesielt ettertraktet område for friluftselskere og hyttefolk, men også utbyggere. For å ivareta allemannsretten, og dermed allmennhetens tilgang til strandsonen, er det et generelt byggeforbud i 100-metersbeltet. 

Kommunene har imidlertid mulighet til å innføre egne planer samt innvilge dispensasjoner. En soneinndeling bestemmer hvor strengt forbudt skal praktiseres da det er store lokale forskjeller på tilgjengelige strandsoneareal og bebyggelse. Det er stor forskjell på hvor mange søknader som både mottas og innvilges fra kommune til kommune, også mellom kommuner i samme soner.

Oppsummering av nyeste tallene

Hvert år utfører anbudstjenesten Byggstart en analyse av SSBs data på bygging i strandsonen. Denne ser på hvordan byggeaktiviteten endrer seg over tid, hvilke kommuner som gir flest dispensasjoner og hvor det bygges flest hytter. Under er en oversikt over kommunene som utpreget seg i år.

Skjermbilde 2024-10-21 kl

Kommunene som innvilget flest søknader

Det var Flekkefjord kommune som innvilget flest søknader om bygging i strandsonen i 2023. Kommunen innvilget 50 søknader, hvorav 30 av disse med innvilget med dispensasjon - det vil si fritak fra reglene. 

Kristiansand og Smøla kommune havnet på andre- og tredjeplass med henholdsvis 35 og 30 søknader innvilget, og begge ga 15 dispensasjoner hver.