Det er selskapet Bright Products som har utviklet lampa som skal gi økt trygghet og mer lekselys i flyktningleirene.
Har bestilt 66.000 lamper
Har mange funksjoner
Det er svært mange mennesker som ikke er tilknyttet noe strømnett, og som derfor kan ha nytte av SunBell-lampa.
Den lades via et solcellepanel på størrelse med en liten tallerken.
Selve lampa er utformet slik at det kan fylle flere funksjoner og kan med enkle håndgrep omdannes til bærbar lommelykt, taklampe eller spotlampe for lesing. Lampa har også uttak for lader til mobiltelefon.
Lampe med FN-logo
Produktet som selges til FNs flyktningleirer er akkurat det samme som det som brukes på norske hytter. Forskjellen er bare at lampene som selges til FN er FN-blå og utstyrt med UNHCRs logo.
Så langt har Bright Products solgt om lag 8.000 lamper til tur- og hytte-markedet i Skandinavia og USA. I tillegg er det solgt om lag 5.000 lamper kommersielt i afrikanske land som Angola, Kenya og Tanzania.
– Bidrag til en bedre verden
Kristian Bye i Bright Products tror at selskapet nå er i en startfase av det som kan bli en rivende utvikling.
– Vi har ganske store ambisjoner, sier han, og forteller at håpet er å selge 2-300 000 lamper neste år. Bye hoppet av en karriere i reklamebransjen for å jobbe med SunBell.
– En blir stolt av å jobbe med noe som faktisk kan bidra til å skape en bedre verden, sier han til bistandsaktuelt.
Lys mot voldtekt
Mange flyktningleirer er uten strømnett og belysning kommer ofte fra brannfarlige kilder som parafinlamper, stearinlys og bål.
Mats Hultgren, som er seksjonsleder i UNHCRs innkjøpsorganisasjon i Budapest, sier til Bistandsaktuelt at de norske solcellelampene kan øke sikkerheten til kvinner og barn i flyktningleirer.
– Når de må gå ut om kvelden er det stor risiko for voldtekt, påpeker han.
I tillegg trenger barna i flyktningleirene et skoletilbud, og for å kunne lese lekser på kvelden, trengs det lys. Den norske solcellelampa skal dekke også dette behovet.
I tillegg kommer ønsket om et bedre innemiljø uten røyk og sot.