Foto: Nick Scheerbart/Unsplash

- Vinneren av den upopulære kåringen er soleklar. Været irriterer flest, etterfulgt av mangelen på sydenvarme. De to henger jo også tett sammen, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring Sammen med Norstat har forsikringsselskapet funnet ut hva som plager nordmenn mest denne utypiske sommeren. 

Dette irriterer nordmenn mest 

  1. Været
  2. At det ikke blir skikkelig varmt
  3. At jeg egentlig vil til utlandet
  4. Mygg
  5. Andre nordmenn
  6. Flått
  7. Temperaturen i havet
  8. Kø til attraksjoner
  9. At det er lyst når jeg skal sove
  10. Og at det er dyrt å feriere her
    (Kilde: Frendeundersøkelsen)

Kjønnsforskjeller


Stort sett svarer menn og kvinner ganske likt, men på et par punkter skilles de.

- Menn er dobbelt så irritert som kvinner over andre nordmenn når de er på ferie i eget land. Kvinner er på sin side dobbelt så irritert over flåtten som menn, sier Heidi Tofterå Slettemoen.

Ellers er menn mer værsyke enn kvinner, og det er betydelig flere kvinner enn menn som sier at ingenting irriterer dem med norgesferie.

Slik unngår du irritasjon i ferien

- Hvilke grep kan vi ta for å ikke la irritasjonen ødelegge ferien?

- Du har et ansvar for hvordan du håndterer egne følelser og du kan velge hvor mye du lar irritasjonen påvirke ferien, sier psykolog Jøri Gytre Horverak ved Sense PKT.

Mye kan unngås med god ferieplanlegging – og selvinnsikt. Og det er kanskje ekstra viktig i år.

- Sommeren 2020 blir ikke som mange hadde planlagt. Slik er det bare, og det hjelper ikke om vi blir aldri så sure fordi vi ikke får det helt som vi ønsket, sier Slettemoen i Frende.

Et triks kan være å identifisere irritasjonskilder før du reiser. Hva er det som typisk utløser irritasjon hos deg? Hvordan reagerer du vanligvis på slike situasjoner? Kan du planlegge en mer hensiktsmessig måte å reagere på? Og hvis du først blir irritert, hva skal du gjøre for å korte ned irritasjonstiden?

Parforhold testes i ferien 

Ferietid er familietid, men samtidig også "uvanlig mye sammen"-tid, og det rett etter koronaperioden med hjemmekontor og hjemmeskole. Psykologen merker at slike avbrekk påvirker mange parforhold. Når folk kommer hjem fra ferie øker ofte etterspørselen etter parterapi betydelig.

- Det at vi er mye sammen, i kombinasjon med lite struktur på dagen, kan være krevende. En viktig forebyggende faktor for en god ferie med partner og familie er å avklare den enkeltes ferieforventninger på forhånd, sier Jøri Gytre Horverak.

- Dette er kanskje spesielt viktig i år siden mange familier allerede har brukt opp en del av «sammen-kvoten» i månedene før ferien begynner, sier hun.

Psykologen sier også at det er viktig å ha bestemt seg for å snakke om vanskelige følelser når de oppstår. Ikke la de samle seg opp til begeret renner over.

Viktig med forsikring på norgesferie


- Dessverre er det ingenting på listen du kan kjøpe forsikringer mot, men det er greit å vite at reiseforsikringene selvsagt gjelder også på norgesferie. Det får vi en del spørsmål om for tiden, sier Slettemoen.

Hun forteller at det er mange som ferierer i Norge og får bruk for reiseforsikringen sin hvert eneste år.

- Vi hjelper mange med for eksempel bagasje som ikke kommer fram, ødelagte verdigjenstander, mobiluhell, tyveri og andre klassiske ferieproblemer. Disse er akkurat like viktige å ha på norgesferie som hvis du reiser til utlandet, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.