Tekst: Chera Westman/ifi.no
Fortsatt er ikke malesesongen over, det er ennå tid til å bedringsmale på fasaden, og også til større maleprosjekter som hele vegger og hus. Men når dagene blir kortere og nettene kaldere og fuktigere, er det viktig å legge penselen fra seg i tide. Våt maling skal nemlig ikke utsettes for dugg. Da kan det oppstå store mattskjolder, som gjør at oppfreshingen av fasaden ser helt ugjort ut!
– Hvis en nymalt flate utsettes for fukt, vil overflaten kunne få matte skjolder, såkalt duggmatting. Duggmatting ødelegger ikke malingen, men ser stygt ut. Malingen må rekke å bli skinntørr før den utsettes for dugg, sier malermester Chresten Nielsen i Beckers.
Følg med på sola
Hvor lang tid malingen bruker for å bli tilstrekkelig tørr, fremgår av instruksen på emballasjen. Husk at tørketiden blir lengre med lavere lufttemperatur og høyere luftfuktighet, og at produsenten normalt angir tørketiden ved optimale tørkeforhold. Akrylmalinger og vanntynnede oljemalinger tørker raskere enn white-spirit-tynnede malinger, og er derfor et bedre valg hvis det er risiko for duggmatting.
– Duggen slår til tidligere og tidligere på ettermiddagen, og det kan komme plutselig. Når sola blir borte, kan temperaturen brått falle 2-3 grader, sier malermester Thor Ingar Røneid, teknisk servicesjef i Butinox.
Spar det tryggeste til slutt
– Det tryggeste er å male på dagtid, i hvert fall med vanntynnede produkter, sier Røneid.
– Det er de store åpne veggene som rammes først. Oppe under utspring og utheng er duggmatting sjelden et problem. Derfor kan du planlegge malearbeidet slik at du maler de mest utsatte flatene først, og avslutter der duggen ikke kommer til like lett, sier Nielsen.
Pass på temperaturen
Du bør heller ikke starte malearbeidene for tidlig om dagen. Foregående natts dugg, bør ha fått en sjanse til å tørke opp før ny maling påføres. Bruk også en fuktmåler for å sjekke at det ikke er for mye fukt inne i treverket. Hvis fukt blir stengt inne under malingen, vil det kunne føre til problemer med blæring, avflassing og i verste fall råte.
– Det bør ikke være mer en 15-16 prosent fukt i underlaget, sier Chresten Nielsen.
Lave lufttemperaturer er heller ikke gunstig for utendørs malejobber.
– Sjekk værmeldingen før du setter i gang. Vi ser helst ikke at lufttemperaturen går under 8-10 grader før malingen har rukket å tørke, sier Chresten Nielsen.
– Med vanntynnede produkter ligger den absolutt laveste temperaturgrensen på 5 grader. Med white-spirit-tynnede oljemalinger kan du holde på i enda litt lavere temperaturer. Men også disse kan bli utsatt for duggmatting, sier Thor Ingar Røneid.
Forbered neste sommer
Hvis det ikke er prekært, men du likevel har lyst til å male, kan det kanskje være en idé å forberede neste sommer. Her er et tips vi tidligere har gitt om fargeglade hagemøbler.