Tekst: Cathrine Solemslie Sæther
Kravene til nybygg er strenge i dagens Norge, men selv et bygg som ble ferdigstilt i nyere tid, har forbedringspotensial når det gjelder energieffektivisering. Eldre hytter har utvilsomt det største potensialet, men økt krav til komfort med gulvvarme og elbillader, har medført større strømforbruk. Dette, igjen, medfører behov for strømsparing.
Store tiltak = høy effekt
Uansett om du har en nyere eller eldre hytte, finnes det en rekke enkle tiltak du kan gjennomføre for å redusere strømforbruket på hytta. De største tiltakene har unektelig størst effekt, men koster også mer. Hvorvidt de er verdt pengene og tiden man må legge ned, avhenger blant annet av hvor mye man er på hytta og den nåværende strømkostnaden. Men det er ikke alltid økonomisk vinning veier tyngst i en vurdering.
Manglende isolering fører til en trekkfull hytte hvor varmen sniker seg unna samtidig som kald luft trekker inn. Etterisolering vil sørge for at varmen holder seg der den skal være. Det er imidlertid en dyr investering for en fritidsbolig: Det koster i snitt ca. 2000 kroner per kvadratmeter veggflate. Laftede hytter isoleres sjelden og etterisolering endrer fasaden ganske dramatisk.
Gamle vinduer lekker varme
Kombiner gjerne etterisolering med utskiftning av eldre vinduer til fordel for lavenergi-vinduer som holder bedre på varmen og forhindrer kaldras. Ifølge Enova kan eldre vinduer stå for så mye som 40 % av varmetapet til et bygg. Nye vinduer betyr for øvrig ikke at du må gi fra deg de klassiske sprossevinduene - vindusleverandører har gjerne vinduer tilpasset eldre bygg og hytter slik at du kan ivareta hyttas tradisjonelle uttrykk.
Hvis du vil slå på stortromma når du først er i gang med energieffektivisering av boligen, kan du vurdere å installere solcellepanel. Solcellepaneler ble tatt i bruk av hyttefolket i god tid før resten av befolkningen begynte å dekorere takene sine med panelene. Det er en miljøvennlig metode for å øke komfortnivået på hytter uten innlagt strøm, og en mulighet for å supplere ren, gratis energi til en hytte med strøm. Det kan bli dyrt, opp 100.000 kroner avhengig av hvor stort anlegg du ønsker, men det er også et tiltak med stor effekt.
Enklere, men fortsatt gode tiltak
Sats rentbrennende
For mange er det ganske høy terskel for å gjennomføre tiltakene nevnt ovenfor. Etterisolering vil sant nok hjelpe mot trekk, men det er kostbart, og det er heller ikke alle hytter som er egnet for tiltaket. Et rimeligere og mindre inngripende tiltak vil være å ganske enkelt gå over og tette luftlekkasjer ved vinduer og stokker i stedet.
Utilstrekkelig eller uforholdsmessig dyr oppvarming er en kjent utfordring for mange. Det finnes heldigvis måter å øke effekten av oppvarming på, enten ved å oppgradere eksisterende fyringssystem eller ved å skaffe nytt.
Har du for eksempel en åpen peis eller en eldre vedovn, som er din primærvarmekilde, kan det være mye å hente på å oppgradere til rentbrennende ovn eller peisinnsats. En rentbrennende ovn gir en vesentlig bedre utnyttelse av veden.
Varmepumpe er smart
Varmepumper forsyner boliger og hytter over hele landet med miljøvennlig og kostnadseffektiv varme. Det finnes ulike typer varmepumper, hvorav luft-til-luft-varmepumpe er den vanligste fordi den er enkel å installere, forholdsvis rimelig og kan brukes som klimaanlegg om sommeren. Denne utnytter varmen i uteluften til oppvarming av bolig, og koster fra 15.000 til 30.000 for selve pumpen og montering. Luft-til-vann-varmepumpe er mest aktuell for hytter med vannbåren varme, og væske-til-vann-varmepumpe utnytter energi lagret i sjø, fjell eller jord. Denne er hovedsakelig aktuell for de som bygger nytt.
For å unngå å bruke unødvendig strøm kan du skaffe deg et strømstyringssystem. Har du ikke allerede skaffet deg "Ring-hytta-varm"-systemet er tida inne. Et slikt system gjør at du kan fjernstyre oppvarming og belysning, og du kan til enhver tid ha full oversikt over og kontroll på strømforbruket på hytta. Systemer kan også fint kombineres med ulike typer varmepumper.
Et annet enkelt triks for å redusere strømforbruket er å skifte ut de gamle lyspærene med LED-pærer. De bruker mindre strøm på å utføre akkurat samme jobb, og har vesentlig lengre levetid. LED-pærer kan dessuten integreres i smartlampe-systemer som, igjen, kan fjernstyres via apper
Utover dette gjelder vanlige råd: Unngå å bruke strøm når strømnettet er særlig belastet, skru av lys i rom som ikke brukes og bruk vedovnen for alt den er verdt - prisene på ved holder seg oftest stabile og er forutsigbare, og du får peiskos som en fin bonus.