Mange hytteeiere gjør tiltak som følge av høye strømpriser og stram økonomi, viser fersk undersøkelse. Det vanligste tiltaket er å skru ned strømmen på hytta.
– Det kan være fristende å spare noen kroner, men det kan gi veldig store kostnader på et senere tidspunkt. Det er viktig å ha på tilstrekkelig med varme slik at vannet i rørene ikke fryser, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.
På spørsmål om hytteeiere har gjort tiltak som følge av høye strømpriser og/eller stram økonomi, oppgir 24 prosent at de har skrudd strømmen delvis av på hytta. Seks prosent har skrudd strømmen helt av. Det viser en fersk undersøkelse Respons analyse har gjennomført for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
Rekordmange frostskader i desember
En kald desember ga rekordmange vannskader grunnet frost og sprukne vannrør. Fremtind fikk meldt inn 77 frostskader, som er det klart høyeste skadetallet for frost i desember på ti år.
– Trolig skyldes økningen en kombinasjon av kulde, høye strømpriser og for lite varme på hyttene. Våre takstmenn rapporterer om at stadig flere hytteeiere har justert ned varmen mer enn de pleier, forteller skadeforebyggeren.
Ikke utsett vedlikehold
18 prosent av hytteeierne, tilsvarende 333 000 nordmenn, oppgir at de bruker hytta mindre enn vanlig. 6 prosent har utsatt vedlikehold og oppussing.
– Jeg anbefaler ikke å utsette nødvendig vedlikehold. Jo før du tar tak i forhold som må utbedres, desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene på sikt, sier Hofstad-Nielsen.
Hytteeiere i Trøndelag har gjort færrest tiltak som følge av høye strømpriser og/eller strammere økonomi. Der oppgir 73 prosent at de ikke har gjort noen tiltak.
Hytteeiere oppgir følgende tiltak i undersøkelsen:
- Skrudd strømmen delvis av: 24 prosent
- Benyttet hytta mindre enn vanlig: 18 prosent
- Skrudd strømmen helt av: 6 prosent
- Utsatt vedlikehold/oppussing: 6 prosent
- Vurdert å selge hytta: 5 prosent
- Leid ut hytta i perioder:2 prosent
- Annet: 10 prosent