Foto: Espegard
”Jeg føler meg nesten utenfor, fordi vi ikke har hytte på fjellet”, siterer hun en venninne. ”Når helgen kommer, merkes det på det sosiale plan. Nesten alle vennene har nemlig dratt sin kos, til hytta på fjellet eller på topptur. For hytteliv er blitt kjempepopulært. Enhver med grei inntekt, arvede penger eller en velvillige bankkontakt, kjøper hytte virker det som,” skriver Hovde.
Vi trenger ikke kjøpe motorsykkel eller bytte ut ektemannen
Hun siterer poeten John Donnes´ kjente formulering: ”No man is an island” - intet menneske er en øy. Men når helgen kommer er det nettopp det mange bybeboere føler seg som. Da er nemlig ”alle” på hytta. Eller kanskje på en eller annen topptur, skriver kommentatoren. Er det en utbredt 40-årskrise? Er hytte blitt botemiddelet, spør hun:
”Vi trenger ikke kjøpe motorsykkel eller bytte ut ektemannen. 120 kvm hyttedrøm og lemen i grepplyng fungerer mye bedre. Har du behov for en øde øy, er det bare å holde seg hjemme i byen”, skriver Hovde.
Den typiske hyttekjøper
”I Trøndelag er den typiske fjellhyttekjøperen i 40-50- årsalderen med unger. Men også folk i 20-årene investerer til fjells. Skjønt investerer, et hyttekjøp er overhodet ikke en smart investering rent økonomisk, ifølge bedriftsøkonom Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. Men som han sier: Man kjøper ikke hytte for å bli rik, men fordi man er rik. ”
Sjelelig balanse
”Hyttekjøp handler altså ikke om økonomisk gevinst, men om sjelelig balanse. Det er kanskje nettopp derfor denne boomen startet samtidig som depresjonen slo inn i norske husholdninger, parallelt med at oljeprisen falt i 2015”, skriver hun og antyder at det kanskje er når optimismen er dalende ”at folk blir mer villig til å brenne av masse penger for å se myrullen svaie ved fjellvannet. Fjellets ro og skjønnhet er saliggjørende for kropp og sjel, skal vi tro oppdateringer i sosiale medier. Syden er selvsagt ikke ueffent, men tur, ski og bålpanne er lykken.”
Fjellfolk okket seg for 100 år siden også
Adresseavisens spaltist kommenterer også trenden med store, velutstyrte hytter, som mange mener forstyrrer det enkle livet i naturen:
”Fjellentusiaster klaget på det samme for hundre år siden. DNTs årbok 2017 refererer til et innlegg i årboken fra begynnelsen av 1900-tallet. I innlegget okket veteraner seg over moderne tider hvor folk suste til fjells i automobil eller i togets spisevogn med panorama. Garvede fjellfolk var vant til å traske lange dagsmarsjer over fjell og gjennom dype daler, før de fikk se Jotunheimen i all sin prakt.”