- På Svanstul vil mange fra Vestfold og Grenland utvilsomt få innfridd sine ønsker, mener Mette Sannerholt Andersen. I mange år jobbet hun med å få gjennomslag for planene om hyttebygging i det attraktive og populære fjell- og villmarksområdet bare en kort biltur fra Skien. I 2008 kom omsider klarsignalet, og i 2009 kunne hun endelig utlyse de 39 tomtene i Flekkeråsen vest for Svanstulvannet. Tomtene hun byr på er fra et halvt mål til tre.

Svanstul02_500x332
Daglig leder i Svanstul Utvikling AS, Mette Sannerholt Andersen.

Populært for utfart

Forholdene lå godt til rette for hyttebygging på Svanstul. Området har gjennom det siste tiåret blitt gradvis utviklet som utfartsområde. Skogsveien ble forbedret og tilpasset økt trafikk, en stor parkingsplass ble etablert ved Flekkeren og et familieskisenter åpnet i 2003. Gode vinterløypetraséer, blåmerkede sommerløyper og vandreleder har gjort Svanstul til et populært utfartsområde sommer som vinter.

- Tidspunktet for å starte tomtesalg til hyttebyggere var likevel ikke det beste, medgir Andersen. Finanskrisen satte jo en støkk i mange. Derfor var beslutningsfasen lang for en del som fattet interesse for Svanstul-tomtene. Men nå merker vi at markedet løsner. Fjorten tomter er solgt, to hytter er helt ferdige, to er klar til påske og ytterligere et par er under bygging.

Natur- og kulturkvalitetene i området bør treffe mange hjemme. Dessuten vil nok den korte bilturen oppleves som en stor fordel. Fra Larvik og Sandefjord tar turen mellom én og halvannen time, fra Grenland 30-40 minutter. For vestfoldingene kan området bli et nytt Skrim, det til nå nærmeste og mest populære fjellområdet for hyttefolk fra vestfoldbyene.

Ingen byggeklausul

- Ligger det noen føringer hva angår leverandør og hyttestil?

- I forbindelse med etableringen av hyttefeltet utviklet vi ti forskjellige hyttemodeller, men tomtekjøpere står helt fritt om de ønsker å benytte en av våre modeller eller kjøpe en annen. Her er altså ingen byggeklausul bare bygningen holdes innenfor reguleringsbestemmelsene. I reguleringsplanen er det bestemt at ti prosent av hyttene kan ha et bebygd (bya) areal på inntil 130 kvm, resten på 100 kvm bya.

Svanstul byr på et stort og godt preparert løypenett, og en av sløyfene går også langt inn i verneområdet. Løypekjøringen er den eneste maskinelle aktiviteten som er tillatt i verneområdet, forteller Andersen. Fire kilometer av løypa er dessuten utstyrt med lys, som ikke slukkes før i 23-tida. Også det er et aktivum ikke minst for de som har hytte her i området.

Svanstul03_500x375
Svanstul-området ligger ”vegg i vegg” med Norges nest største frivillige naturfredningsområde, som ble innviet sist sommer. Fra venstre statssekretær Heidi Sørensen, Miljøverndepartementet, statssekretær Ola T. Heggem, Landbruksdepartementet, Fylkesmann i Telemark Kari Nordheim Larsen og Fylkesmannen i Buskerud Kirsti Kolle Grøndal. Foto: Kjell Ivar Brynsrud

Mørket - en attraksjon

Når det er sagt er mørket en attraksjon i seg selv på Svanstul.

- Hobbyastronomer er alltid på utkikk etter de mørkeste plettene på jord, og i Svanstul-området har de funnet en av dem. Til tross for sin nærhet til store bysamfunn er her nemlig forsvinnende liten lysforurensning. Derfor er området perfekt for stjernekikking og himmelske observasjoner. Vi for vår del henstiller til hytteeierne om at de gjør sitt til at observatørenes mørke opplevelser ikke skal bli forringet ved å velge diskret utebelysning, forteller Andersen.

FAKTA OM SVANSTUL

  • 50-60 km med preparerte løyper
  • 4 km lysløype åpen til kl 2300 hver kveld
  • Snowboard og familiebakke m/300 m skitrekk
  • Røde Kors-vakt alle helger i skisesongen
  • Vandringsleder og sommerstier
  • Idylliske vann til kano, pram og bading
  • Fjelltoppene Nare og Ørnenuten (begge over 800m) flotte mål for fjellvandrere
  • Sykle-muligheter på skogsbilveier
  • Multe-, bær- og soppterreng
Svanstul04_500x330
Knut Einar Aas bruker hver ledig stund på hyttesnekring på Svanstul.

- Å bygge hytte er terapi

Svanstul er ikke for latsabber denne onsdagen. Brannmann og skienspolitiker Knut Einar Aas hamrer, måler og sager i sin halvferdige hytte. Et snøballkast unna sitter Skiens krimdronning Merete Junker Gundersen konsentrert og forfatter nye drama til neste krimbok.

De to skiensborgerne er blant de første bosetterne i det nye hytteområdet på Svanstul, Grenlands-folkets populære og høyt oppskattede frilufts- og turområde. Hyttefolk og dagturister fra Grenland bruker bare halvtimen hit opp til variert fjellterreng i rundt 600 meters høyde. Grenlandsfolk og vestfoldinger med en urealisert drøm om hytte i øde mark og motstand mot lange bilturer, kan her ha fått det de venter på.

Gammeldags vinter

- Jeg er kjempeglad for at det endelig åpnet seg en mulighet for å kunne bygge hytte her langt inne i villmarka med bare en halvtimes kjøretid hjemmefra, sier Knut Einar Aas. Jeg har erfart hvordan det er med hytte i høyfjellet. Verdifull tid går bort til bilkjøring og kanskje er det ikke vei helt fram til hytta en gang. Jeg ville i hvert fall ikke kunnet realisere et selvbyggerprosjekt som dette om det var i Rauland, slår han fast.

Han har så å si ”vokst opp” i disse trakter. Som guttunge var han ofte på turer i området og lærte Svanstul å kjenne fra alle sider og i all slags vær. Selv såkalt dårlig vær er ytterst sjelden noen hindring for ute- og friluftsliv i dette sympatiske fjellområdet, mener han. Alle som er glad i den gode ”gammeldagse” vinteren finner ikke et mer snøsikkert område enn dette, påstår Aas. Han kan ikke huske en eneste vinter uten ordentlig med snø og skiføre.

Svanstul05_500x342
Knut Einar Aas bygger en Sirdal-hytte.

Høyere enn Gautefall

- Er det ikke flott her. Hvem skulle tro at vi befinner oss høyere enn på Gautefall, utbryter Aas. Han har tatt pause fra snekkeriene og inviterer oss ut på verandaen hvor den skarpe januarsola tuller og later som det allerede er blitt april. Vårlige rytmer høres fra takrenna. Aas er uhemmet begeistret for at han nå får realisert drømmen om selvbygd hytte. Et bedre sted for en fjellhytte kan han vanskelig tenke seg. Svanstul er i seg selv et flott villmarks- og fjellområde. Dertil ligger området tett inn til ”Skrim og Sauherad naturreservat”. Takket være samarbeidet mellom flere grunneiere, er det her etablert et frivillig verneområde med store arealer både i Telemark og Buskerud. Norges nest største i sitt slag, sies det.

Avslappet selvbygger

Mang en selvbygger opplever byggeprosessen mye som kav og lite kos. Knut Aas har imidlertid en avslappet tilnærming.

- Å bygge hytte er terapi. Jeg har en løs målsetting om å flytte inn til jul. Det bør være mulig, men jeg har ikke tenkt å stresse. Det fine er at jeg med den kjekke avstanden til hytta kan ta en arbeidsøkt her når jeg har lyst og det passer.

Hytta han bygger er en Sirdal-hytte med en grunnflate på 82 kvadratmeter og bruksareal på ca 120. Snekkere satte opp reisverket og kledde inn bygningen. Deretter tok han selv over. Som rørlegger kan han mer enn å strekke noen rørganger. Og når det kommer til el-anlegget er det en elektrikersønn som overtar. Målsettingen er å flytte inn for ca 1,5 millioner kroner - inkludert tomt og egeninnsats. Da mener Aas han har fått en komfortabel hytte på sitt vinter-drømmested, Svanstul.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE