Familien Andersen/Holestøl fant drømmeutsikten til Hallingskarvet på Holsåsen i Hallingdal. Jeanette holder lille Iben. Aksel er storebror. |
Det er vel Even Brattbakken, alias Halfdan Hegtun, som tilskrives sitatet om at det ikke spiller noen rolle ”å je bor hen i væla, bære je ser Mjøsa”. Omtrent samme utgangspunkt hadde paret Andersen/Holestøl da de la ut på tomtebefaring i Mortens hjemtrakter i Hol – øverst i Hallingdal. De måtte se mektige Hallingskarvet fra hytta. Og på Holsåsen i Mortens hjemkommune Hol kom de over tomta med den nærmest perfekte utsikten.
- Foreldrene mine bor ikke langt unna, så vi hadde et sterkt ønske om hytte nær barndomshjemmet mitt, forteller Morten Holestøl. Han kjenner til flere andre utflyttede fra Hol som har gjort det samme – kjøpt eller bygget ny hytte i traktene.
Hyttemodellen Skaret er på 73 kvadratmeter. Carporten inneholder også bod. |
Først i feltet
De flyttet inn i sin nye, moderne og arkitekttegnede fritidsbolig til jul. Sivilarkitekten Ingar Dalen fra Ål har satt sitt bumerke på mange hytter i Hallingdal. For tida bygger han ut blant annet hyttefeltet Ureskaret på Holsåsen med en rekke store, fine fjelltomter ca 1000 meter over havet. Ekteparet Andersen/Holestøl var blant de første som flyttet inn i feltet.
- Det fine er at tomtene er forholdsvis store og hyttene plassert i terrenget med omtanke både for naturen og hyttebrukerne. Arkitekten har vært opptatt av at hytteeierne skal ha følelsen av å bo for seg selv uten at andre bygg ”trenger seg på” og virker forstyrrende, forteller Morten. Selv har paret en tomt på 1,7 mål og kan knapt se andre hytter i feltet.
Skarv-hyttene leveres i flere varianter. Andersen/Holestøl gikk for 73 kvadratmeter store Skaret. Hytta har store vindusflater både på langveggene og i den ene gavlen. Motstående store skyvedører i fasadeveggene henholdsvis mot sør og nord, gir dermed en behagelig gjennomlysning og direkte utgang til terrassene. Her faller det neppe vanskelig å finne et godt skjermet oppholdssted – uansett vindretning.
Åpen himling gir luftighet og god romfølelse. |
Modul-produsert
karv-hyttene bygges i moduler. Produksjonen foregår i Litauen, er basert på norske krav og settes opp av egne snekkerlag. Til grave- og terrengarbeid, betongarbeid, supplerende snekkerarbeid, elektro- og rørinstallasjon, flislegging og eventuell maling benyttes imidlertid lokale fagfolk. Den utvendige kledningen er i vedlikeholdsfri lerk, som med tida vil gråne og smått om senn gjøre lite av seg rent visuelt.
Hytta de har skaffet seg har fire soverom – to store i 1. etasje og to mindre i andre. Dessuten åpner den store hemsen for allsidig bruk – enten det er for overnatting eller til lek og aktiviteter.
- At her er så lyst, luftig og høyt under taket er et stor pre, mener Jeanette.
Her fra stua har familien Andersen/Holestøl drømmeutsikten til Hallingskarvet. Jeanette har fire måneder gamle Iben på fanget. Aksel er to og et halvt år. |
Fast pris – alt inkludert
Paret er svært godt fornøyd med planløsning, design og ikke minst håndverksmessig kvalitet og finish. Morten trekker også fram det fordelaktige ved at de i utgangspunktet fikk seg forelagt et klart definert prosjekt med en fast kostnadsramme.
- Ingar Dalen ga en nær sagt absolutt pris på hele prosjektet med tomt, infrastruktur, kjøkken, hvitevarer og all innvendig arbeid inkludert, forteller hytteeierne. I kontrakten var totalentreprisen på 2.990.000 kroner.
Jeanette opplevde ikke at de dermed måtte underkaste seg fastspikrede rammer for hytteprosjektet. Her var rom for endringer.
Fugleperspektiv over 1. etasje. |
Rom for justeringer
- Fargene valgte vi selv, likeså andre mindre justeringer. Men prisen den sto fast. Det er godt å være skånet for overraskelser, sier hun.
- Og ”ring-hytta-varm” var vel inkludert?
- Vi har vårt eget system. Vi ringer svigerfar, ler Jeanette. Men ellers trenger vi overraskende lite energi til oppvarming. Man skulle tro de store vinduene gir mye varmetap, men de isolerer overraskende bra. Når hytta står alene vinterstid, holder med en panelovn og varme på badet. Men når familien er der bruker de ved til oppvarmingen.
Området byr på muligheter for allsidige aktiviteter. Flotte maskinpreparerte løyper snor seg i traktene vinterstid. Alpine utfordringer finnes blant annet på Hallingskarvet Skisenter og på Geilo en halvtimes biltur unna. Sommerstid ligger alt til rette for artige sykkelopplevelser. De blir det forresten mange flere av framover. Fiskevann er like i nærheten, og Fagerdalen Støl lokker til seg mange familier hver sommer. Her er det full stølsdrift gjennom hele sommeren.