Tekst og foto: Chera Westman/ifi.no
Når terrassebeisen blir slitt, merkes der først der du går mye og der plattingen mangler et skjermende overbygg.
– Beisen består jo bare av en tynn, tynn film, som slites lett. Du ser at beisen blir slitt bort i gangbaner og hvor den eksponeres mye for regn, snø og sol, sier Morten Fehn, malermester hos Jordan.
Beisen beskytter
Andre tegn på at beisen begynner å trenge fornying, er at terrassebordene ser tørre ut, begynner å sprekke opp, eller at regnvann væter treverket i større grad enn å danne dråper eller pytter på overflaten.
– Når terrassebordene begynner å se tørre ut og fargen falmer, er gulvet mindre beskyttet, sier Thor Ingar Røneid, malermester hos Butinox.
I en ideell situasjon forvitrer terrassebeisen jevnt over hele plattingen, men ofte gjør kombinasjonen av varierende eksponering og vanlige gangbaner slitasjen mer ujevn. Utsatte steder vil trenge et hyppigere vedlikehold.
Nullstill med rens
– Ser du at det begynner å bli slitt nå, er det bedre å ta terrassen med en gang, enn å vente til neste sommer. Det gjør det lettere å jevne ut forskjeller ved å legge på litt tynt der beisen er i bedre stand, og la det trekke mer det det trengs. Da slipper du store fargeforskjeller mellom slitte og ikke-slitte partier, sier Røneid.
Underlagets farge spiller en stor rolle for sluttresultatet siden beis er en transparent behandling som lar underlaget skinne gjennom. Venter du for lenge, slik at forskjellene mellom utsatt treverk og gangbaner og mer beskyttede deler av terrassen blir markerte, kan det være nødvendig å fjerne all beis for å starte på et nullstilt underlag, om du ønsker et skjoldefritt resultat.