Familiehytta: - Alle piler peker mot hyttemarkedet for tida
– Alle piler peker inn mot hyttemarkedet i disse dager. Renten er ekstremt lav, og eurokursen bidrar til at færre er interessert i å kjøpe fritidsbolig i utlandet, sier daglig leder Torbjørn Kaarud i Familiehytta til Finansavisen.
Ikke opplevd maken
Forrige helg var han på firmaets visningssenter og har aldri hatt så mange besøk på en helg, forteller han til avisen. En tendens han har sett i det siste er at mange gjerne kjøper en dyr tomt, men at hytta som bygges er av moderat format. Saltdalshytta, den andre store aktøren i det norske hyttemarkedet erfarer at svært mange av dagens kunder river eldre hytter og setter opp en ny i stedet. De kommer til at nybygging er mer lønnsomt enn oppussing og utvidelse av den gamle.
Tomt til to mill., hytte 1,7.
Kaarud illustrerer sitt poeng med et eksempel fra Sjusjøen. På Sjusjøen har firmaet satt opp hytter til 1,7 millioner kroner på tomter som er solgt for 2 millioner.
- Mange har oppdaget at de ikke trenger så store hytter og er opptatt av at det skal være lett å holde rent. Men beliggenheten er viktig, sier han.
Tendens: Folk river gammelt og setter opp nytt
Familiehytta solgte en hytte hver dag gjennom fjoråret. Furutangen er stadig den mest populære modellen. Nøkkelferdig koster den ca 1,3 millioner kroner, litt mer enn den rimeligste varianten. De dyreste utgavene av Furutangen beveger seg mot et par millioner kroner. I tillegg kommer støpingen av sålen som hytta skal settes på. Dette beløper seg til rundt tre tusen kroner per kvadratmeter, opplyser Kaarud til Finansavisen.
Saltdalshytta solgte i fjor omtrent like mange hytter som Familiehytta - rundt 350, forteller markedssjef Trond-Arve Nikolaisen til avisen. Ofte kjøper hyttekunden et bygg til 2-2,5 millioner kroner ex såle. En stor andel av Saltdalshyttas kjøpere har en tomt med en eldre hytte som de velger å rive for å sette opp en ny. Det er ofte langt mer lønnsomt enn å bygge på en eldre hytte, sier Nikolaisen