fm06Beckers7
Husfasade hvor fargen passer til omgivelsene.

Bare det å male døren er en enkel måte å gi huset en ny karakter. Døren er liksom husets visittkort det - vanskelig å komme utenom…
 
Forbrukere med erfaring vet at opplevelsen med å male om et hus er todelt: På den ene side - tungt og tidkrevende med en skrape i hånden. På den annen side - den gode følelsen med lange, sveipende drag på en fasade som blir som ny.  

Hvor lenge til neste gang?

  Når avgjørelsen er tatt og huseier velger å gjøre arbeidet selv (i motsetning til å sette det bort til en malermester), er det viktig å planlegge hele prosessen. Hvor mye arbeid det er avhenger selvsagt av hvor stort huset er. Dernest hvilket produkt som er valgt og hva man ønsker å gå videre med: Med beis er det for eksempel en mye greiere jobb enn ved bruk av oljemaling hvor man må skrape bort før nytt males.

 Her kommer også tidsintervallene inn: Ved bruk av beis kan det gå tre til fem år før jobben bør gjøres på nytt, mens intervallet blir minst det dobbelte ved bruk av kvalitetsmaling.

fm06Beckers6
Et veldig klassisk inngangsparti, men hvor det er våget litt med farger. Det er to forskjellige grønnfarger på den dekorative dør.

 Å se et sluttresultat

Ønsker huseier å beholde den gamle fargen er saken grei. Opplevelsen av et nymalt hus får man uansett fordi maling har falmet eller krittet over tid. Fargen er rett og slett ikke den samme lenger.

 Et fargeskifte derimot gjør at huseier nødvendigvis må ”se” sluttresultatet. Alle bør gjøre en oppstrøksprøve. Mal noen kvadratmeter for å se om fargen er i overensstemmelse med ønsket. Men maling av noen paneler gir bare et delvis svar.

En liten fargeprøve fra fargebaren er selvsagt den virkelige fargen, men på en stor flate, som en fasade, vil fargen oppleves sterkere og som regel lysere enn på fargeprøven. Fargeopplevelsen forandres også ofte med omgivelsene ute ettersom et malt hus aldri oppleves alene. Et eksempel: En sterk farge mot et mørkere skogsterreng kan være ille.

Staffasjefarge og detaljene

Staffasjefargen på husets detaljer er svært ofte hvit. Selvsagt må det ikke være slik. Det viktige er å finne den rette kombinasjonen med fasadefargen. En svak grå kan for eksempel være nesten like anvendelig som en hvit farge. Grønne varianter passer som regel med gule varianter. Ellers er det ofte en god regel å bruke en mørkere eller lysere variant av den valgte fasadefargen.

En smidig jobb

Det er noen enkle ting å huske på for at malerjobben skal gå så smidig som mulig: Rett verktøy er viktig. Skrapen bør være skarp og sandpapiret av god kvalitet. Det samme med pensel eller ruller - av pensler kjøp gjerne noen varianter, en hovedpensel og en mindre til husets detaljer.

 Et godt tips er å beskytte vinduene med papp, så slipper man å få en vindusjobb i tillegg i etterkant. Bruk tape der det er best for resultatet. Og ikke minst - sørg alltid for å stå stødig - spesielt i stigen.

Tekst: Tor Henning Støldal/ifi.no
Foto: Produsent