Magasinet Cottage Life har sett på fire uvanlige strategier for musebekjempelse, og rådført seg med eksperter for å finne ut om disse sprø tiltakene faktisk fungerer. Svaret? Noen av dem kan overraske deg!

1. Invitér inn en levende ugle (eller et annet rovdyr)

Hva med å slippe løs en ugle, en røyskatt eller til og med en slange inne i hytta? Kanskje alle på en gang?

Vil det fungere? 

Ja, faktisk! I følge Tom Sullivan, professor emeritus i viltøkologi ved University of British Columbia, vil tilstedeværelsen av et rovdyr skremme musene fra å søke tilflukt i hytta. De vil sannsynligvis holde seg langt unna.

Gjennomførbarhet: Lav. Selv om rovdyr kan skremme bort musene, kan du ende opp med en ubehagelig «romkamerat» som bringer nye utfordringer – som oppkast og generell rot.

2. Bygg en betongbunker og si farvel til hytta

Hva med å rive hytta og erstatte den med en vindusløs betongbunker?

Hyttenaboene vil naturligvis hate deg, men når dommedagsklokka slår 12, er du en vinner!

Men med hensyn til mus - vil du være sikret at ingen slipper inn? Vil det fungere? 

Ja, ifølge Gary Ure fra Second Nature Wildlife Management i Ontario, vil mus neppe kunne gnage seg gjennom betongvegger. Problemet er bare at de kan finne andre veier inn gjennom små åpninger som dører eller ventiler.

Gjennomførbarhet: Lav. Du får neppe byggetillatelse for en vindusløs, dørfri bunker uten verken rørleggerarbeid, strøm eller ventilasjon.

3. Bruk katteurin som avskrekkende middel

Samle inn store mengder katteurin, eller sett ut brukte kattedoer som dekorative skåler. Kan det fungere som museavskrekking?

Ikke veldig pålitelig, ifølge Sullivan. Mus kan unngå områder med rovdyrduft i en periode, men effekten er ikke langvarig. Selv om ideen har potensiale, er det ingen garanti for at musene blir borte for godt.

Gjennomførbarhet: Middels. Selv om ideen har sine begrensninger, mener Sullivan at det fortsatt kan være en lovende tilnærming. Så kanskje ikke helt håpløst!

4. Etabler en lokkehytte

Har du hørt om lokkepenger? Hva med en lokkehytte? Ved å ha en dårlig sikret hytte i nærheten, vil musene naturlig velge den enkleste veien.