Mye spennende skjer på TV-fronten om dagen. Ta deg god tid til å vurdere alle tilbudene som eksisterer. |
I forbindelse med nytt bakkenett vurderer mange hytteeiere nå om de skal satse på rikspakke eller se nærmere på de runde godsaker. Nøyer man seg med god gammeldags “geitost-TV” (NRK og TV2) skal man kun kjøpe seg en boks og stake seg videre framover i det nasjonale kladdeføret. Ønsker man et annet pålegg enn dette på skiva er det absolutt verdt å sammenligne rikspakke med parabol, siden begge involverer faste kostnader. Fordi nye satelitter gir bedre signaler kan man rådføre seg med sin lokale TV-forhandler - kanskje kan man nøye seg med en på 40 cm. Det er en størrelse som lar seg sammenligne med et lite tørkestativ på tak eller tun.
Rikspakke i bakkenett
I det nye digitale bakkenettet kan man utvide geitost-TV med Rikspakken(3188.-/år) som gir deg 6 engelsk¬språklige og fire norske kanaler. Dette kan igjen utvides med Canal+ (200.-/mnd) og TV2 sporten(89.-/mnd). Dette forutsetter imidlertid dekning fra bakkenett og egen antenne. Rikspakken subisidierer dekoderboksen for deg med 1200 kroner, så hvis man tar Rikspakken ett år og så ønsker å avslutte forholdet og beholde boksen er den din.
Riks TV er imidlertid i løypa med et rimelig månedsabonnement til hytta. Meningen er å tilby en rabattert hyttemottager og lavere årspris, slik at man kan se NRK og TV2 hele året, og Rikspakke-kanalene i ferien, man må imidlertid huske å varsle RiksTV første gang du bruker kortet i hyttemottakeren. Denne løsningen er imidlertid under utvikling, og det kan bli spennende å se hvordan man tekniske klarer å skille hytte-abonnenter fra andre som ønsker seg et ekstra rimelig abonnement.
Din første lille parabol
Som et alternativ til rikspakke kommer Viasat nå med et hytteabonnement basert på parabol, til de som IKKE har parabol fra før. For 1.495 kroner kan man få fullt parabolanlegg inkludert tre - måneders TV-titting på de største norske kanalene. Deretter betaler man kun for de månedene man tilbringer på hytta. Når man kommer til hytta kobler man seg altså på for en eller to måneder, til en månedspris på 129.- og et oppstartgebyr på 150.- Her kan man senere kjøpe større og lengre abonnement fra ViaSat hvis man skal tilbringe lengre tid på hytta og se mer. Viasat tilbyr også digital-mottaker med tilkoblings for 12. volts batteri mot et tillegg.
- Vi tilbyr også eksisterende kunder et tvillingabonnement som koster 995,- i året. Da får man digital¬mottaker til hytta, samt tilgang på alle kanalene man har i sitt "hovedabonnement". Dette er slik vi ser det den rimeligste måten å få tilgang til alle TV-favorittene på hytta, sier Øystein Hygen Cristensen hos ViaSat Norge.
Canal D fra før
De som har satellitt-TV hjemme kan benytte seg Canal Digital AlleRom, slippe kortavgift og få lavere abonnementspris, det første året koster det 990 kroner og påfølgende år er prisen 39 kroner måneden for det samme tilbudet.
Canal Digital lanserer også et hytteparabol-tilbud til de som har Canal Digital-kabel hjemme, der det koster 1.000 kroner første år med parabol, digitalmottaker og abonnement på Norgespakken. Året etter er abonnementsprisen 600 kroner, eller 50 kroner måneden, og kortavgiften 798 kroner året. Det blir til sammen 1.398 kroner i året for digital-TV med 11 kanaler på hytta.
Medbragt absolutt billigst
For den som har parabol eller god gammeldags antenne hjemme går det selvfølgelig an å anskaffe og montere en ekstra slik på hytta og ta med all elektronikken i bagasjen, forutsatt at ingen hjemme vil savne tilbudet. Det er ikke 100 % tillatt, men kan ikke spores og bør ikke gi deg dårlig nattesøvn, hvis du da orker å dra med deg alt av dekodere, kortbokser og fjernkontroller hver gang.
Mange hytteområder har innlagt kabel-TV og her er tilbudet naturligvis avhengig av hva som finnes lokalt, her bør man sammenligne priser og tilbud med det andre som finnes. Gjennomgående kan kabel-tv kanske virke noe lavere i pris/utvalg enn Rikspakken, f. eks tilbyr Get 34 kanaler i grunnpakken til 219.-/mnd. Her er det også mulig å kombindere med bredbåndtelefon abonnement, men har man ikke kabeltilgang stiller man natuligvis i åpen klasse.