Skyhøye strømpriser gjør at svært mange nordmenn ser etter alternative varmekilder. Ifølge en landsomfattende undersøkelse av Norsk Varme, har nær 340.000 nordmenn fått seg ny peiseller ildsted i hjemmet de siste to årene. 

Samtidig viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) en markant økning i pipebranner i 2021. Flere kuldeperioder og dyrere strøm blir trukket frem som sannsynlige årsaker.   

– Det er forståelig at folk vil spare på strømutgiftene, men riktig fyring er helt avgjørende for å unngå pipebranner. Før du fyrer opp må du rengjøre godt og sørge for tilstrekkelig med trekk, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Sjekk at veden er tørr

Når peisen er klargjort for fyring, er det lurt å ta en sjekk av kvaliteten på veden. Rune Ek Larsen er murmester og faglig leder hos Varmefag i Drøbak, og han understreker hvor viktig det er å unngå våt ved i peisen. 

– Jeg pleier å sammenligne det med å sove i våte laken. Det er ikke å anbefale, sier Ek Larsen.  

Du kan merke at veden er for fuktig hvis det ryker veldig av pipen, og det lukter surt. Fuktig ved kan også medføre økt risiko for pipebrann, fordi tjære og sot fester seg enklere i skorsteinen. 

– Kjøp gjerne en fuktmåler. Da er du sikker på at veden du kjøper er tørr, råder murmesteren.

Benytt fagfolk

Skal du montere ny peis eller peisovn, er det viktig at du lar fagfolk gjøre jobben. Det hender at kunder blir utålmodige og forsøker å montere peisen selv, forteller Ek Larsen.  

– Det kan få store konsekvenser. Hvis arbeidet ikke er utført riktig, øker risikoen for brann. Husk at du også kan kontakte din lokale feier dersom du er usikker på om pipeløpet er i god forfatning, avslutter han.  

Slik tenner du trygt: 

  • Legg kubbene med litt luft imellom. De største kubbene nederst. Bruk rene vedkubber i bunn og småved/flis på toppen 
     
  • Ved å tenne på bålet fra toppen kan du redusere utslippet av partikler med inntil 80 prosent. Fyringsmetoden gir mindre røykutvikling og sot i skorsteinen, og det gir også langt bedre varmeutnyttelse av veden
     
  • Du kan benytte fyringsbriketter, men vær obs på at dette kan gi høy temperatur i enkelte peiser. Sjekk brukermanualen din 
     
  • Om du skulle få pipebrann, skal du ifølge Brannvernforeningen gjøre følgende: 
    Steng alle luftventiler, ring 110 og sjekk at sotluka ikke står mot noe brennbart. Du kan prøve å slukke med brannslokkeapparat gjennom sotluka, med støtvis trykk. Ikke bruk vann. Det kan i verste fall føre til at piperøret sprekker