I Norge finnes det over 550 registrerte gapahuker. Norsk Friluftsliv håper merkedagen vil inspirere enda flere til å benytte seg av de nære turmålene.
– Gapahukene er et flott tilbud for de som ønsker en enkel og tilgjengelig naturopplevelse. De gir ly mot vær og vind, og er ofte plassert på steder som er lette å nå til fots, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Et lavterskel turmål
Gapahuker finnes over hele landet og er ofte satt opp av lokale ildsjeler, foreninger, skoler eller kommuner. De er gjerne plassert på naturlige samlingssteder som er lett tilgjengelige. Mange av gapahukene er også tilknyttet bålplasser, noe som gjør dem til et ideelt sted å nyte et måltid ute i naturen.
– Det er noe eget med å tilbringe tid ute, selv om det bare er en kort tur til nærmeste gapahuk. Hvorfor ikke ta med skoleklassen eller barnehagen på tur denne dagen, eller ta med fredagstacoen eller noe annet godt å spise, ut? Det er lavterskel friluftsliv på sitt beste, sier Lier.
Finn en gapahuk eller lag en selv
Hvis du lurer på hvor du finner din nærmeste gapahuk, finnes det flere digitale verktøy som kan hjelpe. I utforskeren på UT.no kan du enkelt søke opp både gapahuker, rasteplasser og andre tilrettelagte turmål.
For de som ikke har en gapahuk i nærheten, kan denne dagen være en fin anledning til å prøve og lage en selv. Med enkle midler som tau, presenning og trærne i skogen, kan man raskt sette opp en midlertidig gapahuk og skape sitt eget tilholdssted. Bare husk å rydde etter deg før du går.
Fakta om gapahuken:
Ordet betyr «gapende vinkel»
Byggverk av tre vegger og et tak, eller to sidevegger og et skråtak fra bakken og opp
Opprinnelig brukt for overnatting og ly mot vær og vind
Fikk du lyst til å lage god mat ute? På Turmat.no finner du inspirasjon og oppskrifter fra alle verdenshjørner til mat som kan lages på tur.