Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv. |
Fra Longyearbyen i nord til Lindesnes i sør skal folk samles rundt bålet for å sammen feire starten på feståret for friluftslivet. I aktivitetskalenderen for Friluftslivets år er det registrert over 4000 arrangementer for året og mer enn 500 bålarrangementer i forbindelse med åpningen.
– Dette blir en festdag med over 500 varme og inkluderende møteplasser i vintermørket. Det blir alt fra store arrangementer med friluftslivsorganisasjoner og ordførere, til små nabolagsbål. Vi håper så mange som mulig blir med ut denne dagen, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Friluftsliv for alle
I Friluftslivets år er målet at alle skal finne sin friluftsglede, altså en del av friluftslivet som passer for seg. Lier håper alle vil bruke året til å utforske egen nærnatur, invitere hverandre ut og gjerne prøve noe nytt.
– Dette året skal vi senke terskelen for å delta, så friluftslivsorganisasjonene skal åpne opp, invitere inn og vise fram den fantastiske bredden av aktiviteter man kan være med på. Dette er en gylden mulighet for å lære noe nytt, oppdage nye interesser og bli en del av de gode frilufts-fellesskapene som finnes.
Aktivitetskalenderen for Friluftslivets år inneolder over 4000 arrangementer for året og det legges kontinuerlig til flere etter hvert som organisasjonene legger inn sine aktiviteter. Samtidig skjer det også mye som ikke blir registrert i kalenderen, så det oppfordres til å følge med på informasjon fra lag og foreninger der man bor.
Kronprinsen åpner Friluftslivets år
H.K.H. Kronprins Haakon er høy beskytter for Friluftslivets år 2025 og står for den offisielle åpningen av året under et stort barne- og familiearrangement ved Sognsvann i Oslo. Fra klokken 12.00 til 15.00 fylles området med bålpanner, friluftsaktiviteter for barn, musikk og dans.
– Kronprinsen er selv aktiv i et mangfold av friluftslivsaktiviteter og en flott en talsperson for friluftslivets gleder og fordeler, så vi er stolte over at han ønsker å åpne året sammen med oss. Hans engasjement bidrar til å inspirere både store og små til å oppdage og ta vare på naturen, sier Lier.
Båltips for en trygg og naturvennlig feiring:
- Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
- Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten. Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
- Ta med ved hjemmefra. Du kan bruke kvister du finner på bakken, men ikke hugge friske trær.
- Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
- Det er ikke lov å brenne bål på svaberg eller rullestein. Berget kan sprekke av varmen fra bålet, og det blir varige skader. Husk sporløs ferdsel.
- Bålet skal ikke være større enn at du har kontroll på det, og kan slukke ved behov. Ha vann eller andre slukkemidler lett tilgjengelig.
- Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annet søppel.
- Når du forlater bålplassen, skal bålet være helt slukket.
(Kilder: DSB og Norsk Friluftsliv)