Brannen karakteriseres som en konstruksjonsbrann, der flammene spredte seg i usynlige hulrom i både taket og veggene.
Flammene får næring
Magne Marstein var vakthavende befal og uttaler til GD at den nye standarden med fem centimeter utlufting mellom isolasjon og yttervegg, som strekker seg helt opp og videre under taket, gir rikelig med oksygen til at branner får spre seg gjennom hulrommene.
Kom ikke til
Utrykningsleder Stig Haugen, som også er brannmester i Lillehammer-regionen Brannvesen, sier at det tjukke torvtaket var en av årsakene til at de aldri klarte å få overtaket på brannen i hulrommene.
Mye verre enn det ser ut til utenfra
Guttorm Liebe er brannsjef i Skien og skriver fagbok om brann i bygningskonstruksjoner for Norges brannskole. Han sier denne type branner er det verste scenariet.
– Det er umulig å se hvordan den sprer seg fra utsiden. Når røyk og flammer siver ut, er det for sent, sier Liebe.
Han forklarer at røyken som siver inn i hulrommene i vegger og tak blir brennbar når den når en viss temperatur, og i løpet av sekunder kan brannen spre seg 20–30 meter
Burde tålt en pipebrann
De erfarne brannmennene har, ifølge GD, vondt for å forstå hvorfor en eventuell hyttebrann skulle spre seg i ei så ny hytte. Konstruksjonen skulle vært sånn at den ikke kunne spredd seg til treverket i det hele tatt. Og så synes de det er rart at det i det hele tatt skulle bli pipebrann i ei så ny pipe.